Τελευταία Νέα
Διεθνή

UniCredit: Για να σώσει τις τράπεζες, η Ιταλία θα πρέπει να «θυσιάσει» τον στόχο για το χρέος

UniCredit: Για να σώσει τις τράπεζες, η Ιταλία θα πρέπει να «θυσιάσει» τον στόχο για το χρέος
Μια αύξηση του λόγου χρέους-ΑΕΠ θα καταστήσει ακόμα δυσκολότερο για την Ιταλία να βάλει την οικονομία της σε σταθερή ανοδική τροχιά
Οι ιταλικές κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, αλλά ένα πράγμα παραμένει σταθερό στη χώρα: η συνεχής αύξηση του δημόσιου χρέους.
Το σκωπτικό αυτό σχόλιο διατυπώνει το αμερικανικό Bloomberg, τονίζοντας πως το 2017 δεν αναμένεται αντιστροφή αυτής της σύμβασης και, αυτή τη φορά, λόγω των τραπεζών.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, τόσο η Monte dei Paschi di Siena, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, όσο και άλλες ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Η ιταλική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα αίτημα προς το κοινοβούλιο, για την έγκριση κρατικού δανείου, ύψους 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί ο προβληματικός τραπεζικός κλάδος.
«Αυτή η προσθήκη σημαίνει αναπόφευκτα πως η μείωση του λόγου του χρέους θα καθυστερήσει περαιτέρω», σημείωσε η Loredana Federico, οικονομολόγος της UniCredit Bank.
Στο outlook της UniCredit για το 2017, η Federico είχε προβλέψει πως ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ της Ιταλία θα διαμορφωνόταν στο 133,2%.
Πλέον, η ίδια εκτιμά πως ο λόγος θα ανέλθει στο 134%.



Το Bloomberg τονίζει πως η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο χρέος σε ονομαστικούς όρους στην Ευρωζώνη και το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά αυτό της Ελλάδας, ως προς το ΑΕΠ της.
Μια αύξηση του λόγου χρέους-ΑΕΠ θα καταστήσει ακόμα δυσκολότερο για την Ιταλία να βάλει την οικονομία της σε σταθερή ανοδική τροχιά.
Μάλιστα, αν πράγματι καταγραφεί αύξηση το 2017 θα πρόκειται για τη δέκατη συνεχόμενη χρονιά, που συμβαίνει αυτό.
Στόχος της Ρώμης ήταν ο λόγος αυτός να μειωθεί σε 132,6% το 2017, στόχος που πλέον θεωρείται ανέφικτος.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης