Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουάσινγκτον απαντάει: Αστείες και αβάσιμες οι κατηγορίες του Erdogan για το ISIS

Η Ουάσινγκτον απαντάει: Αστείες και αβάσιμες οι κατηγορίες του Erdogan για το ISIS
Απευθυνόμενος και στη ρωσική πλευρά, ο κ. Mark Toner διέψευσε ότι οι Η.Π.Α. προμηθεύουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης
Με ήπιο και ταυτόχρονα καυστικό ύφος απέρριψε τις κατηγορίες του Τούρκου Προέδρου περί βοήθειας του Διεθνούς Συνασπισμού στους τρομοκράτες της Συρίας και του Ιράκ το αμερικανικό υπουργό Εξωτερικών.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, οι «αστείες» κατηγορίες του Recep Tayyip Erdogan «δεν έχουν καμία βάση».
Επίσης, απευθυνόμενος και στη ρωσική πλευρά, ο κ. Mark Toner διέψευσε ότι οι Η.Π.Α. προμηθεύουν φορητά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης.
Πριν λίγες ώρες ο κ. Erdogan, αντιστρέφοντας αυτή τη φορά τις κατηγορίες που θέλουν την Άγκυρα να έχει στηρίξει το Ισλαμικό Κράτος, διαμήνυσε πως ο Διεθνής Συνασπισμός (κατά του ISIS) στον οποίο ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζει τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία.
«Υποστηρίζουν τρομοκράτες όπως το Ισλαμικό Κράτος, το YPG και το PYD (κουρδικές ένοπλες ομάδες).
Είναι πλέον ξεκάθαρο.
Έχουμε διασταυρωμένες αποδείξεις, όπως εικόνες και βίντεο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο κ. Erdogan έχει κατηγορήσει πολλές φορές στο παρελθόν την Ουάσινγκτον για την έμπρακτη στήριξή της προς τους «τρομοκράτες» Κούρδους, ωστόσο είναι πρώτη φορά που μιλά κι επίσημα «με αποδείξεις» για στήριξη των Η.Π.Α. προς το ISIS.
Πριν από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, η Μόσχα εξαπέλυε «πυρά» για την απόφαση των Η.Π.Α. να χαλαρώσουν τους περιορισμούς που ίσχυαν στην παροχή όπλων των ανταρτών.
«Η Ουάσιγκτον στοιχηματίζει πλέον στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς τις αντικυβερνητικές δυνάμεις (σσ της Συρίας), οι οποίες δε διαφέρουν από τους αιμοδιψείς τρομοκράτες που αποκεφαλίζουν.
Πλέον, η δυνατότητα παροχής όπλων προς αυτούς, συμπεριλαμβανομένων κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων, αναγράφεται στο νέο νομοσχέδιο», δήλωσε σε πολύ έντονο ύφος η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω ως «μία εχθρική πράξη» κατά της Μόσχας.
Ο Vladimir Putin και ο ρωσικός στρατός είναι ισχυρότατοι σύμμαχοι των κυβερνητικών δυνάμεων του Σύρου Προέδρου Bashar al-Assad.
Μάλιστα, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βοήθησε κατά πολύ το συριακό στρατό να ανακαταλάβει πριν λίγες ημέρες με επιτυχία το Χαλέπι, την μέχρι πρότινος πόλη – προπύργιο των ανταρτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης