Τελευταία Νέα
Διεθνή

UniCredit: Ζημίες 11,8 δισ. ευρώ το 2016 - Ανεπαρκής κατά ΕΚΤ η κεφαλαιακή της επάρκεια

UniCredit: Ζημίες 11,8 δισ. ευρώ το 2016 - Ανεπαρκής κατά ΕΚΤ η κεφαλαιακή της επάρκεια
Το κεφαλαιακό έλλειμμα της τραπέζης αναμένεται να καλυφθεί πλήρως από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 13 δισ. ευρώ που προγραμματίζεται να ξεκινήσει ακόμα και στις 6 Φεβρουαρίου 2017 και να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 10 Μαρτίου 2017
Δεν ικανοποιεί πλέον τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, UniCredit, η οποία μετά την πραγματοποίηση καθαρών ζημιών περί τα 11,8 δισ. ευρώ για το 2016 είναι πλέον ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένη.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 η ίδια η συστημική τράπεζα, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας στον Πυλώνα 1 (CET1) - ένα βασικό μέτρο χρηματο-οικονομικής ισχύος - θα υποχωρήσει σε 8%, δηλαδή κάτω από το ελάχιστο όριο του 10%.
Οι μεγάλες ζημίες της UniCredit για το 2016 προέρχονται κυρίως από τη διαγραφή επιπλέον μη εξυπηρετούμενων δανείων 12,2 δισ. ευρώ, από το «βουνό» των αντίστοιχων δανείων που τηρεί στα βιβλία της.
Το κεφαλαιακό έλλειμμα της τραπέζης αναμένεται να καλυφθεί πλήρως από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 13 δισ. ευρώ που προγραμματίζεται να ξεκινήσει ακόμα και στις 6 Φεβρουαρίου 2017 και να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 10 Μαρτίου 2017.
Η UniCredit στοχεύει να βελτιώσει τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας CET1 πάνω από 12,5% μέχρι το 2019.
Σε σημερινές της δηλώσεις στην εφημερίδα La Repubblica, η επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας στην ΕΚΤ, Daniele Nouy, ανέφερε ότι η Ιταλία πραγματοποίησε «ισχνή πρόοδο» στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών της, συνολικής ακαθάριστης αξίας 356 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των αντίστοιχων προβληματικών δανείων ολόκληρης της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης