Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Ελλάδα «απαντά» στο ΔΝΤ - Ταραγμένη παραμένει η αγορά ομόλογων

Bloomberg: Η Ελλάδα «απαντά» στο ΔΝΤ - Ταραγμένη παραμένει η αγορά ομόλογων
Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η έκθεση δεν βασίζεται σε πρόσφατα στοιχεία, ενώ το ΔΝΤ λέει το χρέος θα γίνει εκρηκτικό μετά το 2030
Στην απάντηση της Ελλάδας στην άποψη του ΔΝΤ ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει βγει εκτός τροχιάς αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η έκθεση του Ταμείου δεν βασίστηκε σε πρόσφατα στοιχεία, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι το Ταμείο υποβάθμισε την πρόοδο στο χρηματοοικονομικό τομέα και ότι ήταν υπερβολικά απαισιόδοξο.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει καθυστερήσει λόγω των σημαντικών διαφορών μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών σχετικά με την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Συμφωνία μεταξύ των πιστωτών είναι απαραίτητη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, στις 20 Φεβρουαρίου 2017, πριν τις ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου.
Έπειτα, η επίτευξη συμφωνίας θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Εν τω μεταξύ, η απόδοση των 2ετών ομόλογων έφτασε κοντά στο 10% την Τετάρτη (8/2/2017) αφού ενισχύθηκε κατά 80 μονάδες βάσης μία ημέρα πριν καθώς η διαμάχη τροφοδότησε ανησυχίες ότι η προθεσμία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τελειώνει πριν την έναρξη της εκλογικής περιόδου σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.



Ενώ το ΔΝΤ εμμένει στην άρνηση του να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα για όσο χρονικό διάστημα το ελληνικό χρέος κρίνεται μη βιώσιμο, τόσο η αναδιάρθρωση του χρέους όσο και η συνέχεια χωρίς το Ταμείο είναι αποτελέσματα που είναι πολιτικά δυσάρεστα σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, όπως στη Γερμανία, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκλογές.
«Το ΔΝΤ δεν βλέπει λύση που δεν περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους» υποστηρίζει σε σχετικό note ο Gabriel Stein, οικονομολόγος στη Roubini Global Economics.
Σύμφωνα με τον ίδιο αν και την κατάσταση περιπλέκει η επιμονή της Γερμανίας περί συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, «στο τρέχον πολιτικό κλίμα, η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να αφεθεί εκτός η Ελλάδα και αυτό ενδυναμώνει το ΔΝΤ και την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης