Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει χωρίς το ΔΝΤ - Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο

tags :
Dijsselbloem: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει χωρίς το ΔΝΤ - Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο
Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε σε ομιλία του στη βουλή της Ολλανδίας ότι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη
«Dijsselbloem: Η Ελλάδα χρεωκοπεί χωρίς το ΔΝΤ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Financieele Dagblad.
Όπως αναφέρεται ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, απαντώντας χθες (14/2/2017) στη Βουλή της Ολλανδίας σε ερώτηση του βουλευτή του SP Arnold Merkies, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Ναι, έτσι έχουν τα πράγματα και οι προσπάθειες τόσο οι δικές μας όσο και του ΔΝΤ, κατατείνουν στο να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και την περασμένη εβδομάδα ο Dijsselbloem έκανε γνωστή την θέση της ολλανδικής κυβέρνησης, που είναι ίδια με αυτή της γερμανικής, ότι δηλαδή δεν συνεχίσει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν συμμετέχει και το ΔΝΤ, είναι η πρώτη φορά που αναφέρει πως χωρίς την στήριξη του ΔΝΤ η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία.
«Η δουλειά μου είναι να σταθεροποιήσω την κατάσταση στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«Και κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων μας.
Είναι το καλύτερο τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», διευκρίνισε.
«Ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική και οικονομική ζημία -σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ- θα είναι τεράστια.
«Όσοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν» είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες στο πεδίο της φορολογίας, της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού.
Όταν αυτές ολοκληρωθούν -κάτι που σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα (20/2/2017)- πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Dijsselbloem αναμένει ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στο χρέος.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του Groen Links (Πράσινοι), Rik Grashoff, έκανε γνωστό στην ολλανδική Βουλή ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ μιας διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους ώστε να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 100% του ΑΕΠ.
Σε αυτή την περίπτωση, όμως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος PVV, η Ολλανδία θα έχανε περίπου 10 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα.
Πάντως, ο Dijsselbloem -σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα- διαβεβαίωσε ότι «ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».
Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αντίθετη γνώμη που έχουν Ολλανδία και Γερμανία αλλά και στο γεγονός ότι σε αυτό το ενδεχόμενο εναντιώνονται και χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, αλλά και χώρες της κεντρικής Ευρώπης που είναι λιγότερο πλούσιες από την Ελλάδα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης