Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem (Eurogroup): Ο ESM θα πρέπει να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του ΔΝΤ

Dijsselbloem (Eurogroup): Ο ESM θα πρέπει να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του ΔΝΤ
Ο επικεφαλής του Eurogroup εκτιμά οτι η 2η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί πρίν από το Eurogroup του Απριλίου στη Μάλτα
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε στις 19 Μαρτίου του 2017 ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «θα ήταν πολύ λογικό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης να εξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ με μακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα υποστήριξε, πως με τον τρόπο αυτό η τρόικα, που αποτελείται από εκπροσώπους της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσε σε μακροπρόθεσμη βάση να διαλυθεί.
«Η ΕΚΤ αισθάνεται όλο και πιο άβολα στον ρόλος της ως «τρόικα» και δικαίως» τόνισε ο Dijsselbloem προσθέτοντας ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλα σημαντικά καθήκοντα στα οποία θα μπορούσε να επικεντρωθεί.
Έτσι ο ESM θα μπορούσε να αποκτήσει την τεχνική γνώση που διαθέτει μόνο το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή».
Την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble τονίζοντας την ανάγκη μετατροπής του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα διαχειριζόταν τις οικονομικές κρίσεις στην Ευρώπη.
Ο Dijsselbloem υπογραμμίζει ακόμη ότι οι Θεσμοί, με την υπάρχουσα μορφή τους θα πρέπει να διατηρήσουν το ρόλο τους στο ελληνικό πρόγραμμα υποστηρίζοντας, ότι ακόμη περιμένει την απάντηση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα τονίζοντας με έμφαση ότι «θα ήταν καλοδεχούμενη μια τέτοια απάντηση εάν ερχόταν πριν από το καλοκαίρι».
Ο επικεφαλής του Eurogroup ωστόσο εκτιμά οτι η 2η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί πρίν από το Eurogroup του Απριλίου. 





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης