Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στροφή… και πάλι στροφή από την Αυστρία – «Παγώνει» τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα

Στροφή… και πάλι στροφή από την Αυστρία – «Παγώνει» τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα
Ανταπαντώντας, ο κ. Sobotka σημειώνει πως οι ισχυρισμοί της καγκελαρίας είναι «απλώς λανθασμένοι»
Ούτε 48 ώρες αφότου ο υπουργός Εσωτερικών Wolfgang Sobotka διαβεβαίωνε πως η Αυστρία θα βάλει μπρος τη μετεγκατάσταση 1.491 προσφύγων από την Ελλάδα και 462 προσφύγων από την Ιταλία, ο Καγκελάριος Christian Kern βάζει εκ νέου «στον πάγο» τα σχέδια.
Ο βασικός λόγος για τη νέα αλλαγή στάσης είναι το κλίμα έντασης που επικρατεί εδώ και χρόνια στον «μεγάλο συνασπισμό» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (ÖVP) και Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ).
Την ίδια στιγμή, μιλώντας στην εφημερίδα Der Standard ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας, Hans Peter Doskocil, επιμένει πως «η Αυστρία δεν είναι υποχρεωμένη να δεχθεί κανέναν από την Ιταλία και την Ελλάδα, γιατί, κατά τη γνώμη μας, έχει εκπληρώσει με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της».
Σύμφωνα με την Der Standard, την ίδια θέση εκφράζει ο κ. Kern.
Ανταπαντώντας, ο κ. Sobotka σημειώνει πως οι ισχυρισμοί της καγκελαρίας είναι «απλώς λανθασμένοι», καθώς ο Καγκελάριος έχει συνυπογράψει τρεις φορές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη μετεγκατάσταση προσφύγων και επομένως αγγίζει τα όρια του παραλογισμού να κατηγορεί εμένα ότι παρέλειψα να ζητήσω παράταση της αναβολής».
Σημειώνεται ότι προς το παρόν, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκαταστάσεων, η Αυστρία δεν έχει δεχθεί κανένα πρόσφυγα.
Μετά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το φθινόπωρο του 2015, και λόγω του γεγονότος ότι στην Αυστρία ο αριθμός των αιτούντων άσυλο είχε ανέλθει σε σχεδόν 90.000, η προκάτοχος του κ. Sobotka είχε πετύχει στις Βρυξέλλες μία αναστολή της ισχύος του προγράμματος για τη Βιέννη, μέχρι τις 11 Μαρτίου 2017, που σημαίνει ότι τώρα υποχρεούται να προσχωρήσει στην εφαρμογή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης