Τελευταία Νέα
Διεθνή

Skynews: Οι σημερινές (2/4) εκλογές στο Εκουαδόρ μπορεί να καθορίσουν τη μοίρα του Assange

Skynews: Οι σημερινές (2/4) εκλογές στο Εκουαδόρ μπορεί να καθορίσουν τη μοίρα του Assange
Οι εκλογές αναμένεται να είναι αμφίρροπες
Οι κάτοικοι του Εκουαδόρ προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο και η επιλογή τους μπορεί να καθορίσει τη μοίρα του Julian Assange που βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά, γράφει το Skynews.
Η ψηφοφορία της Κυριακής (2/4) είναι ανάμεσα στον αριστερό Lenin Moreno, που έχει και τη στήριξη της κυβέρνησης και έναν συντηρητικό πρώην τραπεζίτη τον Guillermo Lasso.
Και οι δύο υποψήφιοι αναφέρθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο στο πώς θα χειριστούν τον Julian Assange που βρίσκεται στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.
Ο Lasso είπε ότι αν εκλεγεί θα ζητήσει την έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks μέσα σε 30 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο Μoreno που ευθυγραμμίζεται με τον απερχόμενο πρόεδρο Rafael Correa είπε ότι θα αφήσει τον Assange να μείνει στην πρεσβεία.
Ο Assange ζήτησε άσυλο το 2012, φοβούμενος ότι θα απελαθεί στη Σουηδία για να ανακριθεί για σεξουαλική επίθεση.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι αθώος και φοβάται ότι από τη Σουηδία θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπία.
Οι εκλογές αναμένεται να είναι αμφίρροπες.
Ο Moreno αντιμετωπίζεται ως συνεχιστής της "Επανάστασης των Πολιτών" του Correa, ενώ ο Lasso υπόσχεται να ανορθώσει την οικονομία της χώρας.
Το Εκουαδόρ εξαρτάται από το πετρέλαιο και λόγω των χαμηλών τιμών η οικονομία του αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,7% το 2017.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία θέλει μία αλλαγή μετά από 10 χρόνια διακυβέρνησης από τον Correa.
Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες ο Moreno έχει αποκτήσει ένα μικρό προβάδισμα χάρη στην επιθετική προεκλογική του εκστρατεία κατά του αντιπάλου του, τον οποίο κατηγορεί για τον πλούτο του.
Μία νίκη του Lasso θα είναι  μία ακόμα στροφή της Λατινικής Αμερικής προς τα δεξιά, μετά από μία σειρά επιτυχιών των συντηρητικών τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για επαναληπτικές εκλογές ανάμεσα στους δύο πρώτους υποψήφιους.
Στον πρώτο γύρο στις 19 Φεβρουαρίου ο Moreno είχε χάσει για λίγο την απόλυτη πλειοψηφία που θα του επέτρεπε να εκλεγεί από τότε πρόεδρος και να αποφύγει τον επαναληπτικό με τον Lasso.
Αυτό είχε ως συνέπεια αλληλοκατηγορίες για εκλογική απάτη και διαδηλώσεις καθώς η καταμέτρηση των ψήφων είχε κρατήσει αρκετές μέρες πριν ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης