Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yilmaz (Deakin University): Οι 2 επιλογές του Erdogan μετά το δημοψήφισμα - Οι σχέσεις του με Ρωσία και ΗΠΑ

Yilmaz (Deakin University): Οι 2 επιλογές του Erdogan μετά το δημοψήφισμα - Οι σχέσεις του με Ρωσία και ΗΠΑ
Ο καθηγητής του Deakin University εκτιμά ότι στις εκλογές του 2019, ο Erdogan μπορεί να χάσει όλη τη δύναμη του
«Παρά τον έλεγχο του 90% των μέσων ενημέρωσης, παρ' όλο που χρησιμοποίησε όλα τα είδη των μηχανισμών καρότο και μαστίγιο μέσω του κράτους, που φυλάκισε τους ηγέτες και βουλευτές του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας και περισσότερους από 20.000 δημοσιογράφους, ο Erdogan δεν θα μπορούσε να πάρει μια καθαρή νίκη».
Αυτό επισημαίνει στην ιστοσελίδα Conversation Global, o Ihsan Yilmaz καθηγητής στο Deakin University, ο οποίος επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει φτάσει στα όρια της εκλογικής του δύναμης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Erdogan μπορεί να χάσει κάθε δύναμη στις προεδρικές και βουλευτές εκλογές του 2019.
Ωστόσο, όπως φάνηκε στο δημοψήφισμα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να χάσει, κι έτσι δεν αποκλείεται η εκλογική νοθεία το 2019.
Όπως σχολιάζει ο Yilmaz, στην πρώτη ομιλία του Erdogan φάνηκε ότι ο ίδιος ανησυχεί μήπως η διεθνής κοινότητα δεν δεχθεί το αποτέλεσμα ως νόμιμο.
«Αντί να φέρει τη σταθερότητα, το δημοψήφισμα έχει διχάσει περαιτέρω την ήδη πολωμένη χώρα» επισημαίνει ο ίδιος.
Τα ρήγματα της Τουρκίας έχουν βαθύνει και η πλέον αντιδημοκρατική χώρα, χωρίς φιλοδοξίες ένταξης στην ΕΕ, δεν είναι πλέον ενωμένη (αν ήταν ποτέ).

Οι δυο επιλογές του Erdogan

Δεδομένου ότι ο Erdogan δεν μπορεί να κατηγορήσει τα επικείμενα οικονομικά προβλήματα της χώρας για το ποσοστό του «όχι», καθώς ο ίδιος κέρδισε, έχει δυο πιθανές επιλογές.
Πρώτον, μπορεί να συνεχίσει την καταστολή των Κούρδων και να αρχίσει να συνθλίβει λαϊκά τμήματα εκτός από τους Αλεβίτες.
Επίσης το κυνήγι των οπαδών του Gulen αλλά και οι εκκαθαρίσεις θα συνεχιστούν.
Δεύτερον, προκειμένου να προσελκύσει το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (Milliyetçi Hareket Partisi) και ψηφοφόρους του κόμματος Islamist Saadetμ οι οποίοι δεν ψήφισαν υπέρ του θα μπορούσε να ενισχύει την αντι-ευρωπαϊκή και φιλο-ισλαμιστική ρητορική του.
Παράλληλα, είναι πιθανό να συνεχίσει να δαιμονοποιεί τις ευρωπαϊκές χώρες και να προσπαθήσει να πάρει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ για το αντιδημοκρατικό καθεστώς του.
Για να το εξασφαλίσει αυτό μπορεί επίσης να προσπαθήσει να ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία (η αγορά ρωσικών πυραύλων είναι μία από τις επιλογές γι' αυτό τον σκοπό).
«Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ μια πλήρως δημοκρατική χώρα, αλλά υπήρχαν ελπίδες ότι θα μπορούσε να γίνει.
Το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου έδειξε ότι ο Erdogan δεν θα επιτρέψει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και δικαιοσύνη» καταλήγει ο Yilmaz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης