Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kern (Καγκελάριος Αυστρία): LePen και Trump θέλουν συνειδητά να αποδυναμώσουν την Ευρώπη

Kern (Καγκελάριος Αυστρία): LePen και Trump θέλουν συνειδητά να αποδυναμώσουν την Ευρώπη
Μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε πολλά θέματα με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο στους πολίτες
Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Cristian Kern, θεωρεί πως το 2017 είναι μία μεταβατική χρονιά για την Ευρώπη εξαιτίας των πολλών εκλογικών αναμετρήσεων και ιδιαίτερα εκείνων σε Γαλλία και Γερμανία, οι οποίες, κατά την άποψή του, αποτελούν τον σημαντικότερο "άξονα" στην Ευρώπη.
Οι δύο χώρες θα χρειαστούν κάποιο χρόνο μετά τις εκλογές, ωστόσο από το Νοέμβριο η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε πολλά θέματα που θα πρέπει να έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο στους πολίτες, αναφέρει ο ίδιος, εκτιμώντας πως η Marine LePen και ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Trump βρίσκονται στην ίδια γραμμή καθώς και οι δύο θέλουν συνειδητά να αποδυναμώσουν την Ευρώπη.
Ήδη σε παλαιότερες δηλώσεις του, C. Kern είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα είχε μία νίκη της αρχηγού του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "εάν σε μία χώρα-κλειδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλάβουν την εξουσία οι δεξιοί δημαγωγοί, θα έχουμε ένα πρόβλημα.
Την οικονομική ζημία που μπορεί να προκαλέσει κάποιος, όπως η LePen, κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί πόσο μεγάλη θα είναι, για εμάς θα ήταν μία τεράστια απώλεια ευημερίας, η Ευρώπη, η Αυστρία θα γίνονταν φτωχότερες".
Τη θέση πως ένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπεται να παραλύει το σύνολο της ΕΕ, εκπροσωπεί ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Sebastian Kurz, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδεχόμενη νίκη της Marine LePen θα δημιουργούσε τεράστια σύγχυση στο ευρωπαϊκό σκηνικό, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει και απειλή για ένα τέλος της ΕΕ.
Κατά την άποψή του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία, η Ευρώπη πρέπει να έχει μελλοντικά μία τέτοια πολιτική αρχιτεκτονική, ώστε σε περίπτωση μίας αποτυχημένης εκλογής να μην καθίσταται ανίκανη να λειτουργήσει ολόκληρη η ΕΕ.
Σαφέστεροι στις τοποθετήσεις τους, ως προς το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, εμφανίζονται οι επικεφαλής των ευρωβουλευτών των αυστριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίοι, με εξαίρεση εκείνου της αυστριακής Ακροδεξιάς, πιστεύουν και ελπίζουν πως νικητής στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου, δεν θα είναι η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Αδύνατη η επικράτηση LePen στο δεύτερο γύρο
 
Η LePen οριστικά δεν πρόκειται να νικήσει στον δεύτερο γύρο, τονίζει η επικεφαλής των ευρωβουλευτών των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Evelyn Regner, επισημαίνοντας πως η ακροδεξιά υποψήφια υποστηρίζει την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ και την ανασφάλεια, και πως μετά τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές οι άνθρωποι διαπιστώνουν πόση αστάθεια φέρνει μία δεξιά δημαγωγική διακυβέρνηση.
Κατηγορηματικός με την τοποθέτησή του πως "η κυρία LePen δεν πρόκειται να κερδίσει τις εκλογές", είναι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος Otmar Karas, ο οποίος επισημαίνει ότι στην πλειονότητα τους οι Γάλλοι είναι φιλοευρωπαϊκοί και ο ίδιος πιστεύει πως η έκβαση των εκλογών θα είναι όπως εκείνη των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία και των βουλευτικών στον Ολλανδία, δηλαδή με φιλοευρωπαϊκό πρόσημο.
Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών των Πράσινων της Αυστρίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ulrike Lunacek, θεωρεί πως και μόνο με τα ερωτηματικά που τίθενται, δίνεται πάρα πολύ χώρος στους λαϊκιστές, καθώς, όπως υπενθυμίζει, το ίδιο συνέβαινε και με την Αυστρία όταν ετίθετο συνεχώς το ερώτημα "τί θα συμβεί εάν εκλεγεί πρόεδρος ο (ΣΣ ακροδεξιός) Norbert Hofer".
Η ίδια, παρατηρώντας ότι στο μεταξύ κανείς βλέπει πως πίσω από έναν Hoffer στην Αυστρία, έναν Wilders στην Ολλανδία ή μία Lepen στη Γαλλία, βρίσκονται κόμματα που εκπροσωπούνται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να το εκμεταλλευτούν και να το καταστρέψουν, επισημαίνει πως τόσο εναντίον της LePen όσο και εναντίον του πατέρα της ασκούνται διώξεις για την κατάχρηση χρημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σίγουρη πως μετά το Brexit υπήρξε αλλαγή σκέψης στους Ευρωπαίους ως προς τη σημασία της ΕΕ, και πως έχει επανέλθει η φιλοευρωπαϊκή συναίσθηση στην πληθυσμό, εμφανίζεται η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Angelika Mlinar, η οποία, όπως τονίζει, δεν πιστεύει πως η LePen έχει πιθανότητα να κερδίσει στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Για τον Harald Vilimsky, τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -- το οποίο εδώ και πάνω από ένα χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από 30 % -- μία εκλογική νίκη της Le Pen θα αποτελούσε ένα "θετικό μήνυμα", καθώς, κατά την άποψή του, υπάρχει ένα κίνημα στην Ευρώπη για να επιστραφεί στα χέρια των ανθρώπων και των κρατών η εξουσία των αποφάσεων από τις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος δεν πιστεύει πως σε περίπτωση νίκης της Λεπέν η Γαλλία θα αποχωρήσει από την Ευρώπη, διότι, όπως σημειώνει, "η Γαλλία είναι τμήμα των ευρωπαικής οικογένειας των λαών", και πως θα πρέπει τώρα να αναζητηθούν οι προυποθέσεις-πλαίσιο κάτω από τις οποίες τα κράτη της Ευρώπης θα συνεργάζονται κατά τρόπο που θα γίνεται αποδεκτός από τις πλειοψηφίες του πληθυσμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης