Τελευταία Νέα
Διεθνή

Human Rights Watch: Τουλάχιστον 3 επιθέσεις με χημικά αέρια πραγματοποίησε η Συριακή κυβέρνηση

Human Rights Watch: Τουλάχιστον 3 επιθέσεις με χημικά αέρια πραγματοποίησε η Συριακή κυβέρνηση
Η χρήση χημικών από την κυβέρνηση της Συρίας είναι μια θανατηφόρα κλιμάκωση - και ένα μέρος ενός σαφούς σχεδίου δήλωσε ο Kenneth Roth, εκτελεστικός διευθυντής της Human Rights
Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης χρησιμοποίησαν θανάσιμο νευροπαραλυτικό αέριο στο Χαν Σέιχουν και σε άλλες τρεις πρόσφατες επιθέσεις, δήλωσε  η Human Rights Watch, περιγράφοντας ένα «σαφές πρότυπο» χρήσης χημικών όπλων που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας  αναφέρει το AFP.
Οι δυνάμεις του Προέδρου Bashar al-Assad κλιμάκωσαν τις επιθέσεις με αέριο που χρησιμοποιεί ως βάση το χλώριο και έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν πυραύλους γεμάτους με χλώριο σε επιθέσεις κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με την Human Rights Watch.
"Η χρήση χημικών από την κυβέρνηση της Συρίας είναι μια θανατηφόρα κλιμάκωση - και ένα μέρος ενός σαφούς σχεδίου" δήλωσε ο Kenneth Roth, εκτελεστικός διευθυντής της Human Rights Watch.
"Τους τελευταίους έξι μήνες, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα που χρησιμοποιούσαν αέρρια sarin στην Δαμασκό, την Χάμα, το Idlib και το Χαλέπι.
Αυτή είναι συστηματική χρήση χημικών όπλων.
Τον περασμένο μήνα, ο Assad ο πρόεδρος της Συρίας δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP ότι η υποτιθέμενη επίθεση με sarin στο Khan Sheikhun κατασκευάστηκε 100% από τις ΗΠΑ για να δικαιολογήσουν την επίθεση τους σε αεροδρόμιο της Συρίας.
Η Human Rights Watch πήρε συνέντευξη σε 60 μάρτυρες και συνέλεξε φωτογραφίες και βίντεο που έδωσαν πληροφορίες σχετικά με την υπόνοια της επίθεσης της 4ης Απριλίου και τρεις άλλες υποτιθέμενες χρήσεις αερίων τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Μάρτιο του 2017.
Τουλάχιστον 92 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 30 παιδιών, έχασαν τη ζωή τους από την έκθεση με sarin στο Χαν Σέιχουν και εκατοντάδες άλλα τραυματίστηκαν.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσδιόρισε τους νερκούς σε 88.
Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι μια πρώτη βόμβα που πιστεύεται ότι μεταφέρει τον θανατηφόρο αέριο sarin έπεσε κοντά σε κεντρικό αρτοποιείο της πόλης και ακολούθησαν άλλες τρεις ή τέσσερις υψηλής εκρηκτικότητας βόμβες λίγα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με την έκθεση.
Δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο που παρέχονται από κατοίκους δείχνουν ένα κρατήρα από την πρώτη βόμβα και σύμφωνα με την Human Rights Watch είναι πιθανό να είναι η βόμβα KhAB-250 που παράγεται από τη Σοβιετική Ένωση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης