Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coeure (ΕΚΤ): Σκόπιμη μια μετεγκατάσταση της μονάδας εκκαθαρίσεων του Λονδίνου στην Ε.Ε., μετά το Brexit

tags :
Coeure (ΕΚΤ): Σκόπιμη μια μετεγκατάσταση της μονάδας εκκαθαρίσεων του Λονδίνου στην Ε.Ε., μετά το Brexit
Δικαιολογημένη μια τέτοια περίπτωση στην περίπτωση που οι αρχές της Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να ελέγξουν επαρκώς τους κινδύνους, ανέφερε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι σκόπιμο να εξαναγκάσει μια μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων εκκαθάρισης του Λονδίνου, μετά το Brexit, εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ελεγχθούν οι κίνδυνοι, δήλωσε σήμερα (20/6/2017) ο Benoit Coeure, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Όπως ανέφερε ο Coeure σε ομιλία του στη Διεθνή Ένωση Χρηματοπιστωτικών Αγορών στη Φρανκφούρτη, περίπου το 90% των παραγώγων σε ευρώ εκκαθαρίζονται στο Λονδίνο, ενώ οι επιλογές μετά το Brexit περιλαμβάνουν την άρνηση της αναγνώρισης ενός κέντρου εκκαθάρισης, εάν αυτό θέτει υπερβολικούς κινδύνους.
«Πιστεύω ότι μια τέτοια προσέγγιση θα δικαιολογηθεί στην περίπτωση που οι αρχές της Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να ελέγξουν επαρκώς τους κινδύνους και να εκπληρώσουν τις εντολές τους με άλλα μέσα», ανέφερε ο Coeure.
Ο Coeure υπογράμμισε τη σημασία της κεντρικής εκκαθάρισης αντισυμβαλλομένων (CCP) για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για τις κεντρικές τράπεζες, στο πλαίσιο του Brexit.
Όπως τόνισε, η CCP βοήθησε να επιδιορθωθεί ένα σημαντικό ελάττωμα στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα: η εξάρτηση και ο συνακόλουθος κίνδυνος αδιαφανών διμερών εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών παραγώγων.
Επίσης, όπως δήλωσε, κατέστη ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση του συστημικού κινδύνου στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, βοηθώντας τις κεντρικές τράπεζες να επιδιώξουν τον πρωταρχικό τους στόχο: την σταθερότητα των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης