Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Οι πετρελαϊκές επενδύσεις στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά +53% το 2017

IEA: Οι πετρελαϊκές επενδύσεις στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά +53% το 2017
Η Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας εκτιμά ότι ο κλάδος θα ανακάμψει, μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια πτώσης
Την πρώτη του ανάκαμψη, μετά από δυό συναπτά έτη σημαντικής πτώσης, αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πετρελαϊκός κλάδος το 2017, σύμφωνα με τη σημερινή (11/7) έκθεση της Διεύθυνσης Πληροφοριών Ενέργειας, η οποία αναφέρθηκε στο «άλμα» των σχετικών επενδύσεων στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο ΙΕΑ εκιτμά ότι οι επενδύσεις στο αμαερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο θα αυξηθούν κατά +53% κατά το τρέχον έτος, ακόμα και αν οι τιμές στο πετρέλαιο δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν τα 50 δολ. ανά βαρέλι.
«Η μεγαλύτερη αύξηση στις σχετικές δαπάνες το 2017 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, γεγονός που οφείλεται στο σχιστολιθικό πετρέλαιο, τη βελτίωση του κόστους εξόρυξης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΙΕΑ, τονίζοντας ότι η εν λόγω εξέλιξη αναμένεται να ενισχύσει τις συνολικές επενδύσεις παγκοσμίως κατά +6%.
Παράλληλα, εκτιμά ότι τόσο η Ρωσία, όσο και η Μέση Ανατολή αναμένεται να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε πετρελαϊκά έργα, με τους σχετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ωστόσο να είναι βραδύτεροι σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διετία 2014-2016 οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά -44%, γεγονός που οφείλεται στην υπερπροσφορά που δημιούργησαν οι ιδαίτερα υψηλές τιμές στο πετρέλαιο.
Ωστόσο, οι χαμηλές τιμές στις οποίες βρίσκεται πλέον ο μαύρος χρυσός, καθώς και οι περικοπές που έχει πραγματοποιήσει ο ΟΠΕΚ, έχουν εποφελήσει τους αμερικανούς παραγωγούς, οι οποίοι έχουν εκμεταλλευτεί το κενό που έχει δημιουργηθεί στην ενεργειακή αγορά.
«Η σχιστολιθική βιομηχανία λειτουργεί σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον με έναν ιδιαίτερα ευέλικτο και καλά ανεπτυγμένο τομέα υπηρεσιών, ο οποίος τείνει να προσαρμόζεται πολύ γρήγορα στις συνθήκες της αγοράς», εξηγεί ο ΙΕΑ στην έκθεσή του.
Παράλληλα, η Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το 2016 αποτέλεσε την πρώτη χρονιά που οι επενδύσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού ξεπέρασαν αυτές στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με την Κίνα να ηγείται των ενεργειακών επενδύσεων κατά την προηγούμενη χρονιά.
«Καθώς η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου επικεντρώνεται σε μικρότερα έργα, η ανάγκη χάραξης πολιτικής για το ζήτημα της παγκόσμιας υπερπροσφοράς έχει γίνει πιο σημαντική», επεσήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol, για να τονίσει εν συνεχεία ότι είναι αναγκαία η αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στους εν λόγω τομείς.
«Τα καλά νέα είναι ότι παρά τις χαμηλές ενεργειακές τιμές, οι δαπάνες στον τομέα αυξάνονται χάρη στις κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε βασικές αγορές παγκοσμίως», καταλήγει ο Birol.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης