Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pimco: Οι επενδυτές αγνοούν τις κόκκινες σημαίες που «κυματίζουν» στις αγορές ομολόγων

tags :
Pimco: Οι επενδυτές αγνοούν τις κόκκινες σημαίες που «κυματίζουν» στις αγορές ομολόγων
Σήμερα, ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου.
Οι επενδυτές ομολόγων προέρχονται από τον πλανήτη "Άρη" και οι κεντρικοί τραπεζίτες προέρχονται από τον πλανήτη "Αφροδίτη",  έτσι υποδηλώνει η αρνητική αντίδραση της αγοράς ομολόγων στα σημάδια ότι η διατήρηση της έκτακτης νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται την τελευταία δεκαετία καταρρέει και οι επενδυτές αγνοούν τις κόκκινες σημαίες που κυματίζουν στις αγορές ομολόγων αναφέρει σε άρθρο του στο Project Syndicate ο Gene Frieda διεθνής στρατηγικός αναλύτής της Pimco.
Σήμερα, ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, όταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι σταθερές, οι μεταβολές του πληθωρισμού οφείλονται σε μεταβολές της νομισματικής πολιτικής.
Όταν υπάρχει έντονη χαλάρωσης της νομισματικής πολιιτκής -όπως συμβαίνει τώρα-, με την ανεργία να βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο σε σχέση με τον επιχειρηματικό κύκλο (και σε πολύ χαμηλά επίπεδα δεκαετιών στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο) - ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τελικά αναφέρει ο Frieda.
Ήδη οι κεντρικές τράπεζες έχουν διατηρήσει τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι στο παρελθόν, προκειμένου να αντισταθμίσουν τα προβλήματα που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Ωστόσο οι Κεντρικοί Τραπεζίτες γνωρίζουν από προηγούμενες συνθήκες οικονομικής φούσκας που είχαν δημιουργηθεί,  ότι διατηρώντας τη χαλαρή νομισματική πολιτική για πολύ καιρό, τότε δημιουργούνται νέα ρίσκα καθώς τα επιτόκια και η οικονομική ανάπτυξη καταλήγουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα στον επόμενο οικονομικό κύκλο.
Το ιστορικό παρελθόντων περιόδων ηρεμίας υποδεικνύει ότι, όταν η μεταβλητότητα είναι χαμηλή, η αποφυγή των κινδύνων είναι συνετή.
Βεβαίως, οι επενδυτές θα είχαν περισσότερους λόγους για να ανησυχούν, εάν υπήρχαν σαφέστερα σημάδια υπερβολικής ανάληψης κινδύνων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην πραγματική οικονομία.
Επειδή οι περίοδοι ευφορίας στις αγορές που χαρακτηρίζονται από τις φούσκες όπως το 2000 με τις εταιρίες dotcom και το 2008 με την κρίση των ενυπόθηκων δανείων ακινήτων που χαρακτηρίζονται συνήθως από εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, οι Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν τώρα να επεκτείνουν τον οικονομικό κύκλο, σταματώντας σταδιακά και με χρονοδιάγραμμα τη χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ωστόσο, στον παρόντα κύκλο, οι κεντρικές τράπεζες έχουν εξαρτηθεί πολύ περισσότερο από τα έμμεσα μέσα - δηλαδή τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.
Οι επιπτώσεις αυτών των εργαλείων διαμορφώνονται από τις προσδοκίες των επενδυτών και επομένως είναι επιρρεπεί σε ξαφνικές και ακραίες μετατοπίσεις.
Το 2013, για παράδειγμα, η πρόταση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι θα άρχιζε να μειώνει το πρόγραμαμ ποσοτικής χαλάρωσης προκάλεσε ένα «κτύπημα» στην αγορά ομολόγων με τις τιμές τους να πέφτουν και τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται σημαντικά.
Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και "σφίγγει" η νομισματική πολιτική οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων υψηλού ρίσκου θα πρέπει να μειώνονται.
Οι κεντρικές τράπεζες επιθυμούν αυτή η αυστηρότερη προσέγγιση να γίνει σταδιακά, αλλά η σύντομη ιστορία της μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής υποδηλώνει ότι η ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων τείνει να εμφανιστεί απότομα...
Γιατί, λοιπόν, οι επενδυτές δεν επωφελούνται από την εξαιρετικά χαμηλή μεταβλητότητα για να αγοράσουν φθηνά CDO;
Η ασφάλιση απαιτείται περισσότερο όταν οι ανισορροπίες γίνονται ακραίες.
Εδώ στη... Γη, σημειώνει σκωπτικά ο Frieda οι Κεντρικοί Τραπεζίτες και οι επενδυτές ομολόγων έχουν κάτι κοινό.
Αμφότεροι ανησυχούν ότι η τρέχουσα περίοδο εξαιρετικά χαμηλής μεταβλητότητας δεν είναι ούτε βιώσιμη ούτε επιθυμητή.
Εν ολίγοις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεταβλητότητα τελικά θα ανέλθει σε κανονικά επίπεδα. Για τους επενδυτές σήμερα, το μάθημα είναι σαφές: η μείωση της κλίμακας της έκθεσης σε κινδύνους είναι η σωστή πορεία προς τα εμπρός.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης