Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi (ΕΚΤ): Η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζει δυναμικά - Σοβαρός κίνδυνος η επιστροφή στον προστατευτισμό

tags :
Draghi (ΕΚΤ): Η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζει δυναμικά - Σοβαρός κίνδυνος η επιστροφή στον προστατευτισμό
Tο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ ήταν «ιδιαίτερα επιτυχημένο», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης  
Στη δυναμική συνέχιση της παγκόσμιας ανάκαμψης αναφέρθηκε σήμερα (25/8/2017) ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ, ECB), Mario Draghi, κατά την ομιλία του στο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole των ΗΠΑ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η επιστροφή στον εμπορικό προστατευτισμό συνιστά έναν σοβαρό κίνδυνο.
Εστιάζοντας στο παγκόσμιο εμπόριο και τον προστατευτισμό, ο Draghi προειδοποίησε ότι η «ανοικτότητα» στο εμπόριο βρίσκεται υπό κίνδυνο, ενώ τόνισε ότι μια επιστροφή στον προστατευτισμό συνιστά σοβαρό κίνδυνο.
Όπως τόνισε ο Draghi, στις ΗΠΑ η ανάκαμψη είναι εμφανής εδώ και χρόνια, ενώ στην Ευρώπη και την Ιαπωνία είναι σε πρώιμο στάδιο.
Αναφερθείς στη νομισματική πολιτική, ο Draghi δήλωσε ότι όταν είναι ευνοϊκή, η χαλαρή ρύθμιση διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις οικονομικές ανισορροπίες.
Παράλληλα, σε σχόλια που έκανε μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Draghi δήλωσε ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ ήταν «ιδιαίτερα επιτυχημένο» και ένας σημαντικός βαθμός διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής κρίνεται ακόμη κατάλληλος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Draghi, ο τομέας στον οποίο χρειαζόμαστε σήμερα ιδιαίτερη προσοχή είναι η διασυνοριακή χρηματοδότηση.
Οι θεσμοί που διευκολύνουν τη σύγκλιση της δημοσιονομικής ρύθμισης και εποπτείας, όπως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι επιτροπές της Βασιλείας, έχουν καθοριστική σημασία στο πλαίσιο αυτό.
Μέσα σε αυτές τις επιτροπές, σύμφωνα με τον Draghi, έχει γίνει σημαντική δουλειά για την ενίσχυση της μικροπροληπτικής ρύθμισης, καθώς και για τον σχεδιασμό και τη βαθμονόμηση των μακροπροληπτικών εργαλείων.
Αυτό το έργο ήταν απαραίτητο για τουλάχιστον τρεις λόγους, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη.
«Ο πρώτος λόγος είναι ότι η χρηματοδότηση είναι ο πιο κινητός παράγοντας παραγωγής και επομένως είναι πιο πιθανό να προκαλέσει επικίνδυνες διαρροές», δήλωσε ο Draghi.
Αυτό καθιστά τη σύγκλιση της δημοσιονομικής ρύθμισης ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία μιας βιώσιμης ανοικτής οικονομίας, συνέχισε.
«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μόλις πρόσφατα έχουμε δει τους κινδύνους της οικονομικής “ανοικτότητας” σε συνδυασμό με την ανεπαρκή ρύθμιση», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Τρίτον, η χρηματοπιστωτική ρύθμιση αλληλεπιδρά με την νομισματική πολιτική.
Η χαλαρή ρύθμιση συνεπάγεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές υποτιμούν τα κίνητρα που οδηγούν σε συμπεριφορά που είναι ατομικά κερδοφόρα αλλά κοινωνικά δαπανηρή, δήλωσε ο Draghi.
Ο Draghi δήλωσε ότι όταν η νομισματική πολιτική είναι ευνοϊκή, η χαλαρή ρύθμιση διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις οικονομικές ανισορροπίες.
Αντίθετα, το ισχυρότερο ρυθμιστικό καθεστώς που έχουμε τώρα επέτρεψε στις οικονομίες να αντέξουν μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων χωρίς σημαντικές παρενέργειες στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία υπήρξε καθοριστική για την σταθεροποίηση της ζήτησης και του πληθωρισμού παγκοσμίως, πρόσθεσε ο Draghi.
Δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ επεκτατική, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην αναζωπυρωθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση.
«Εστιάζουμε στο πώς θα σταθεροποιήσουμε την οικονομία, και πώς θα την κάνουμε πιο δυναμική, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Draghi, προσθέτοντας ότι οι εγχώριες πολιτικές πρέπει να δώσουν έμφαση στον ανταγωνισμό, την έρευνα και την ανάπτυξη.
Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι το βάρος της αναπτυξιακής δυναμικής πρέπει να πέσει στην παραγωγικότητα.
Όπως υπογράμμισε, χωρίς ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η κυκλική ανάκαμψη παγκοσμίως δεν θα οδηγήσει σε μεγάλη ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερη ανάπτυξη σημαίνει ότι θα καταστεί πιο δύσκολο να επιλύσουμε χρέος και δημογραφικές προκλήσεις.
Όταν μιλάμε για την παγκόσμια οικονομία, το «κλειδί» για την ένταση της παραγωγικότητας είναι η «ανοικτότητα», τόνισε ο Draghi, προσθέτοντας πως το ελεύθερο εμπόριο και οι επενδυτικές και οικονομικές ροές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάχυση της τεχνολογίας.
Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι για χρόνια η κοινωνική συναίνεση στις ελεύθερες αγορές αποδυναμώνεται, ενώ τόνισε ότι οι κοινωνίες πιστεύουν ότι οι συντονισμένες προσπάθειες για μια ελεύθερη αγορά ξεπερνούν σε κόστος τα οφέλη.
Οι κοινωνίες ενδιαφέρονται για το αν η οικονομική ελευθερία είναι δίκαιη, ασφαλής ή εξισωτική, συνέχισε ο Draghi, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Polanyi, ο προστατευτισμός είναι η φυσική απάντηση των κοινωνιών στην απόλυτη οικονομική ελευθερία,
Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, οι εγχώριες κοινωνικές πολιτικές είναι απαραίτητες για την παγκόσμια ανάκαμψη, ενώ τόνισε ότι είναι εξίσου σημαντική η δέσμευση να εργαστούμε μέσα από πολλαπλούς θεσμούς.
Κύριο ερώτημα για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, είναι το κατά πόσο έφτασε το τέλος της οικονομικής ελευθερίας.
Προσωρινά εμπόδια έχουν τεθεί στο 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου σήμερα, από 1% το 2000, δήλωσε ο Draghi, προσθέτοντας ότι κι όμως ακόμη τα 3/4 του πληθυσμού θεωρούν ευνοϊκούς τους διεθνείς εμπορικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς.
Οι πλούσιες κοινωνίες, όμως, είναι πιο αρνητικές στην ελεύθερη οικονομία σε σχέση με πριν την κρίση, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας πως παρ' όλα αυτά, στις αναπτυγμένες οικονομίες η σημασία του εμπορίου ολοένα μεγαλώνει.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ελεύθερο εμπόριο είναι κρίσιμο για να μπορέσει μια οικονομία να ευνοηθεί από την εμπροσθοβαρή καινοτομία.
«Η στροφή στον προστατευτισμό συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δυναμική της ανάκαμψης παγκοσμίως.
Για να ενισχύσουμε την παγκόσμια οικονομία πρέπει να αντισταθούμε στον προστατευτισμό», ανέφερε ο Draghi.
Για να δώσουμε μεγαλύτερη δυναμική στην παγκόσμια οικονομία, θα πρέπει να αυξήσουμε την ανάπτυξη ΑΕΠ, και για να γίνει αυτό με τις κοινωνίες να γερνάνε θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα, δήλωσε ο Draghi.
Για τις προηγμένες τεχνολογικά οικονομίες, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το άνοιγμα στο εμπόριο, διευκρίνισε.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Draghi, το ελεύθερο εμπόριο απειλείται και αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτής της αντίδρασης (κατά του ανοιχτού εμπορίου) αποτελούν ζωτικό μέρος του συνδυασμού των πολιτικών για δυναμική ανάπτυξη.
Ορισμένες από αυτές τις πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν στις εγχώριες αγορές, ωστόσο ορισμένες μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά μόνο μέσω μιας πολυμερούς συνεργασίας, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη.
Η πολυμερής συνεργασία, συνέχισε ο ίδιος, είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την ισότητα.
Όπως δήλωσε ο Draghi, η ευρωπαϊκή εμπειρία παρέχει ορισμένες ιδέες για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται αλλά και τις προκλήσεις που συνεπάγονται.
Δείχνει επίσης τη σημασία της διασφάλισης ότι, ανά πάσα στιγμή, το ανοιχτό εμπόριο παραμένει υπό δημοκρατικό έλεγχο.
Τα θεσμικά όργανα απαρτίζονται κατ' ανάγκη από εμπειρογνώμονες, που, όμως, είναι σημαντικό να παραμένουν πάντοτε υπόλογοι σε εκλεγμένους αντιπροσώπους που θέτουν τις παραμέτρους και έχουν τον τελευταίο λόγο, κατέληξε ο Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης