Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moscovici: Σκάνδαλο για τη δημοκρατία το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας - Η ΕΕ χρειάζεται κοινό ΥΠΟΙΚ

Moscovici: Σκάνδαλο για τη δημοκρατία το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας - Η ΕΕ χρειάζεται κοινό ΥΠΟΙΚ
«Είναι ένα σκάνδαλο σε ότι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες", τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, P. Moscovisi
«Σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας» δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις P. Moscovisi, στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Ο ίδιος εξήγησε πως «είναι ένα σκάνδαλο σε ότι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να αποφασίζεις με αυτό τον τρόπο την μοίρα ενός λαού, το να επιβάλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας…
Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου".
"Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή" πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Κοινές απόψεις με Macron και Padoan
Ερωτηθείς για την θέση του γάλλου προέδρου Em. Macron αναφορικά με ένα κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη ο Γάλλος Επίτροπος απαντά:
«Πρέπει να λύσουμε ένα τριπλό έλλειμμα στην Ευρώπη.
Το πρώτο είναι η αποτελεσματικότητα: Χρειαζόμαστε πολιτικές προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, οι οποίες θα αυξήσουν τις επενδύσεις και το δυναμικό της οικονομίας. Υπάρχει επίσης έλλειψη αλληλεγγύης, διότι η ανάπτυξη έρχεται με διαφορετική ταχύτητα στις διάφορες χώρες, οι αποκλίσεις αυξάνονται και αυτό πάντα αποτελεί απειλή για τη συνοχή της ΕΕ.
Για παράδειγμα, το ιταλικό χρέος είναι διπλάσιο από αυτό της Γερμανίας, το εξωτερικό ισοζύγιο της Γερμανίας είναι διπλάσιο από αυτό της ευρωζώνης και το ποσοστό ανεργίας είναι το χαμηλότερο».
Ο Επίτροπος ερωτηθείς εάν αυτό είναι σφάλμα της Γερμανίας απαντά:.
«Όχι φυσικά, αλλά η αντίληψη της ανισότητας είναι ένας παράγοντας που αμφισβητεί τη νομιμότητα του ενιαίου νομίσματος.
Τέλος, υπάρχει ένα δημοκρατικό έλλειμμα: συνεχίζουμε να κάνουμε αδιαφανείς αποφάσεις που βασίζονται σε κάποιους περίπλοκους κανόνες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμμερίζομαι την αρχιτεκτονική των προτάσεων του Προέδρου Macron.
Είχα κάνει παρόμοιες προτάσεις και εγώ το 2012 και το 2013 και ξέρω ότι και ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Pieroso Padoan ασπάζεται αυτές τις απόψεις.

Ποιες είναι αυτές οι προτάσεις
Σύμφωνα με τον Γάλλο Επίτροπο Moscovici «χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό στην ευρωζώνη κι ένα σύστημα διακυβέρνησης με έναν υπουργό οικονομικών ο οποίος να είναι και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Πρόεδρος του Eurogroup.
Το σημαντικότερο όμως είναι να ασχοληθούμε με την καταπολέμηση της ανεργίας και τις επενδύσεις σε όλες της χώρες της ΕΕ».
Αναφερόμενος στην επιμονή του γερμανού υπουργού οικονομικών Wolfgang Schäuble να μετατραπεί το ταμείο διάσωσης του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει:
«Σε αυτή την περίπτωση τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποφασίζουν τα πάντα με δικαίωμα βέτο ή βάσει του ΑΕΠ τους.
Αυτό θα δώσει στη Γερμανία μεγαλύτερη εξουσία καθώς η γερμανική ψηφοφορία μετρά περισσότερο από τους άλλους.
Μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, αλλά πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένο, γιατί αλλιώς είναι πιθανό να ενισχύσει την τεχνοκρατική παρέκκλιση.
Δεν χρειάζεται να εργάζεται σύμφωνα με το δικαίωμα αρνησικυρίας κάθε κυβέρνησης, πρέπει να υπόκειται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν χρειάζεται να περάσει από τα προνόμια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την εποπτεία του προϋπολογισμού.
Έχουμε ήδη αρκετούς τεχνοκράτες που αποφασίζουν για το μέλλον της ΕΕ ακόμα κι αν προσπαθούμε να δράσουμε πολιτικά.
Έχουμε εισαγάγει την έννοια της ευελιξίας στα δημόσια οικονομικά, προσπαθούμε να ασκήσουμε τον έλεγχο με τη νοημοσύνη και την λεπτότητα.
Δεν χρειαζόμαστε πλέον άλλους τεχνοκράτες κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε οπισθοδρόμηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης