Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Γιατί οι πρόσφατες απειλές του Trump απέναντι στη Β. Κορέα αποτελούν μπλόφα

MarketWatch: Γιατί οι πρόσφατες απειλές του Trump απέναντι στη Β. Κορέα αποτελούν μπλόφα
Οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά απίθανο να σταματήσουν τις εμπορικές σχέσεις με τις χώρες οι οποίες συνεργάζονται με την Πιονγιάνγκ
Σε απάντηση προς την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορεάς, ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump απείλησε την Κυριακή (3/9) να σταματήσει το εμπόριο με οποιαδήποτε χώρα που συνεργάζεται με την Πιονγιάνγκ.
Ωστόσο, αυτή η απειλή αποτελεί σχεδόν σίγουρα μπλόφα, καθώς μία τέτοια κίνηση θα είχε τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα.
Και ο κύριος λόγος αποτελεί μία μόνο λέξη, η οποία δεν είναι άλλη από την Κίνα.
Η οικονομία της Βόρειας Κορέας είναι αρκετά μικρή, με την Κίνα να αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, καταλαμβάνοντας το 85% του συνολικού όγκου εμπορίου.
Ωστόσο, η Κίνα αποτελεί και τον μεγαλύτερο συναίτερο των ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να εισάγει προϊόντα ύψους 462,6 δισ. δολ. από το Πεκίνο το 2016, εξάγοντας παράλληλα εμπορεύματα που ανέρχονται στα 115,6 δισ. δολ.
Εφόσον οι ΗΠΑ περιορίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα με την Κίνα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία, ενώ θα σκούσε σημαντικές πιέσεις στις τιμές του λιανικού εμπορίου.
Παράλληλα, δεν είναι μόνο η Κίνα που διατηρεί εμπορικούς δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα, καθώς στη σχετική λίστα προστίθεται και η Ινδία, το Πακιστάν, η Ρωσία, η Ταϋλάνδη και οι Φιλιππίνες, οι οποίες πραγματοποιούν δραστηριότητες δεκάδων εκατομμυρίων με το καθεστώς του Kim Jong Un.
Θέτοντάς το πιο απλά, το να διακόψουν οι ΗΠΑ το εμπόριο με αυτές τις χώρας θα ήταν θεωρητικά αδύνατο, οικονομικά καταστρεπτικό, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Το πιο πιθανό είναι η Ουάσινγκτον να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις για αυστηρότερες κυρώσεις απέναντι στη Βόρεια Κορέα, καθώς και να πείσει τις υπόλοιπες χώρες να περιορίσουν το εμπόριο τους με αυτήν.
«Είναι σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του αμερικανικού υπουργού Οικονομικών, Steven Mnuchin, ο οποίος πρόσθεσε ότι «θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας και την Κίνα, ωστόσο ο κόσμος πρέπει να αποκόψει τη Βόρεια Κορέα οικονομικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης