Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο καταστροφικός τυφώνας Irma χτύπησε στην Καραϊβική και ετοιμάζεται να πλήξει το Μαϊάμι

Ο καταστροφικός τυφώνας Irma χτύπησε στην Καραϊβική και ετοιμάζεται να πλήξει το Μαϊάμι
Ο τυφώνας Irma έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πέντε ισχυρότερους του Ατλαντικού τα τελευταία 80 χρόνια και η ισχυρότερη καταιγίδα που καταγράφηκε από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων
Ο δυνητικά καταστροφικός τυφώνας Irma με τους άνεμους να λυσσομανούν, την καταρρακτώδη βροχή και τα γιγάντια κύματα, κατέστρεψε τα νησιά της Καραϊβικής την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017.
Οι κατατροφές αυτές ανάγκασαν τους αξιωματούχους στη Φλόριντα να διατάξουν εκκένωση, υπό το φόβο της καταιγίδας που θα ξεσπάσει εκεί το Σαββατοκύριακο.
Ο τυφώνας Irma θα γίνει η δεύτερη ισχυρή καταιγίδα που θα πλήξει τις ΗΠΑ σε λίγες εβδομάδες, όπως η ακριβής τροχιά της παραμένει αβέβαιη.
Ο τυφώνας Harvey σκότωσε περίπου 60 άτομα και προκάλεσε ζημιά ύψους 180 δισ. δολαρίων μετά από το χτύπημα του στο Τέξας στα τέλη του Αυγούστου 2017.
Ο τυφώνας Irma, μια καταιγίδα κατηγορίας 5 με άνεμους με ταχύτητα 295 χλμ την ώρα, διέσχισε τα βορειότερα νησιά της Παρθένου το απόγευμα της Τετάρτης, αφού διασχίσε το νησί του Αγίου Μαρτίνου, όπως ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.
Η κατηγορία 5 είναι η υψηλότερη κατηγορία.
Στη σημερινό του πορεία, ο πυρήνας του Irma, που είναι η ισχυρότερη καταιγίδα του Ατλαντικού στην ιστορία, όπως δήλωσε επιστημονικό κέντρο με έδρα το Μαϊάμι, αναμενόταν να περάσει κοντά ή βόρεια του Πουέρτο Ρίκο την Τετάρτη πριν φτάσει στη βόρεια ακτή της Δομινικανής Δημοκρατίας την Πέμπτη.
Ο κ. Karel van Oosterom, ο πρεσβευτής της Ολλανδίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι οη Irma είχε χτυπήσει τα ολλανδικά νησιά Σάμπα και Άγιο Ευστάθιο προτού ξεπεράσει τον Άγιο Μαρτίνο.
"Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι έχουν γίνει πολλές ζημιές, αλλά η επικοινωνία είναι ακόμα εξαιρετικά δύσκολη", δήλωσε σε συνεδρίαση του ΟΗΕ.
Ο Irma άρχισε να πλήττει το Πουέρτο Ρίκο με βροχή στα μέσα του πρωινού της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου 2017.
Ο κυβερνήτης Ricardo Rossello είπε στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς η θύελλα έφτασε στο νησί.
"Δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεστε στο δρόμο", δήλωσε ο Rossello σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι.
Πολλές επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα Σαν Χουάν ήταν κλειστές και πολλά κτήρια καλύφθηκαν με παντζούρια καταιγίδας.
Περιστασιακοί αγοραστές έκαναν τις τελευταίες αγορές νερού, πάγου και φαγητού για να προετοιμαστούν για αρκετές ημέρες χωρίς ρεύμα.
Αφού ο Irma πέρασε στο νησί της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, οι υπάλληλοι των συνεργείων ανέφεραν τρεις τραυματισμούς και ελάχιστες ζημιές, με μερικές στέγες ναέχουν καταστραφεί .
Ο πρωθυπουργός Gaston Browne δήλωσε ότι οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν από το αεροδρόμιο την Τετάρτη το απόγευμα.
Πολλά από τα νησιά Λίουαρντ της Καραϊβικής ήταν υπο την απειλή του τυφώνα, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Τούρκ και Κάικος και των νοτιοανατολικών Μπαχάμες.
Στο Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι είχε προμηθεύσει με νερό και φαγητό τα δύο γαλλικά νησιά , τον Άγιο Μάρτινο και τον Άγιο Βαρθολομαίο και ότι οι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης θα φτάσουν μόλις περάσει η καταιγίδα.
Το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε και στα δύο νησιά, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του νομού στη Γουαδελούπη.
Τουλάχιστον τέσσερα κτίρια υπέστησαν ζημιές και πλημμύρισαν περιοχές χαμηλού υψόμετρου, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, κ. Gerard Collomb.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, προετοιμάστηκε να παράσχει επείγουσα βοήθεια στην Αϊτή εάν χτυπηθεί από τον Irma.
Η χώρα καταστράφηκε από το σεισμό του 2010 και τον τυφώνα Matthew το 2017.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump δήλωσε ότι αυτός και το επιτελείο του, παρακολουθούσαν την πρόοδο του τυφώνα Irma.
"Αλλά δείχνει να είναι κάτι που δεν θα είναι καλό.
Πιστέψτε με, δεν είναι καλό ", δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.
Ο Trump, του οποίου το κτήμα Mar-a-Lago στο Palm Beach της Φλώριδας μπορεί να πληγεί άμεσα από τη θύελλα, έχει ήδη κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη Φλώριδα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένους Νήσους των ΗΠΑ.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Rick Scott, δήλωσε ότι ο Irma μπορέι να είναι πιο καταστροφικός από τον τυφώνα Andrew, μια καταιγίδα κατηγορίας 5 που έπληξε την πολιτεία το 1992 και εξακολουθεί να κατατάσσεται ως μία από τις πιο καταστροφικές στις ΗΠΑ.
Οι κάτοικοι των Florida Keys, ένα θέρετρο του αρχιπελάγους στο νότιο άκρο της πολιτείας, διατάχθηκαν να φύγουν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.
Οι κάτοικοι στη χαμηλού υψομέτρου πυκνοκατοικημένη κομητεία του Μαϊάμι-Ντάιν παροτρύνθηκαν να μετακινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.
"Μπορούμε να περιμένουμε πρόσθετες εκκενώσεις καθώς αυτή η καταιγίδα συνεχίζει να έρχεται κοντά στην πολιτεία μας", δήλωσε ο Scott σε συνέντευξη Τύπου.
Είπε ότι 7.000 άντρες της Εθνικής Φρουράς θα φτάσουν την Παρασκευή, πριν από την αναμενόμενη άφιξη της καταιγίδας.
Στη Νότια Καρολίνα, ο κυβερνήτης Henry McMaster κήρυξε επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάλεσε τους κατοίκους να προετοιμαστούν για την πιθανή χερσαία επίθεση του Irma εκεί.
"Είναι πολύ νωρίς για να αποκλείσουμε τις πιθανότητες", δήλωσε ο Kim Stenson, διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Νότιας Καρολίνας.
"Ο τυφώνας Irma είναι μια επικίνδυνη καταιγίδα και το πιθανό πέρασμα του θα μπορούσε να βάλει τη Νότια Καρολίνα σε μεγάλο κίνδυνο.
Ευτυχώς, οι άνθρωποι στη Νότια Καρολίνα έχουν χρόνο. "
Ο τυφώνας Irma έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πέντε ισχυρότερους του Ατλαντικού τα τελευταία 80 χρόνια και η ισχυρότερη καταιγίδα που καταγράφηκε από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων έξω από την Καραϊβική Θάλασσα και τον Κόλπο του Μεξικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης