Τελευταία Νέα
Διεθνή

H βία θα ενισχύσει τις αποσχιστικές τάσεις στην Καταλονία - «Τραυματισμένος» πολιτικά ο Rajoy

H βία θα ενισχύσει τις αποσχιστικές τάσεις στην Καταλονία - «Τραυματισμένος» πολιτικά ο Rajoy
Καταλονία και Μαδρίτη βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια διαμάχη, ανάμεσα στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Καταλανών και την απειλή κατακερματισμού της Ισπανίας
Με αγωνία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στην Ισπανία, μετά το χθεσινό «ματωμένο» δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο σημάδεψε η βίαιη καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις της Μαδρίτης με εντολή του πρωθυπουργού Mariano Rajoy.
Καταλονία και Μαδρίτη βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια διαμάχη, ανάμεσα στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Καταλανών και την απειλή κατακερματισμού της Ισπανίας.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Mariano Rajoy βγαίνει τραυματισμένη πολιτικά μετά τη βίαιη επίδειξη ισχύος κατά των Καταλανών ψηφοφόρων, ενώ σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείεται ακόμη και η προκήρυξη εκλογών.
Μολονότι ο Ισπανός πρωθυπουργός δεσμευόταν από το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει παράνομη τη διεξαγωγή του καταλανικού δημοψηφίσματος, ο διεθνής Τύπος χαρακτηρίζει «θανάσιμο λάθος με απρόβλεπτες συνέπειες» την τακτική της βίας που εφάρμοσε.
Από την άλλη πλευρά οι αναλυτές στην Ισπανία εκτιμούν ότι η βίαιη καταστολή  θα ενισχύσει τις αποσχιστικές τάσεις.
Σε αντίθεση με τη Βρετανία που επέτρεψε το δημοψήφισμα στη Σκοτία και «ξεμπέρδεψε» σε ένα βαθμό, η Μαδρίτη επέλεξε διαφορετικό δρόμο, με τη χρήση βίας κατά ψηφοφόρων να αποτελεί μια ντροπιαστική σελίδα για την ευρωπαϊκή ιστορία.
Η βίαιη καταστολή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση χαρακτηριστικό ενός κράτους δικαίου που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως πιστεύουν οι σκληροπυρηνικοί στην Μαδρίτη.
Από την άλλη πλευρά η εθνικιστική κυβέρνηση της Καταλονίας έχει στα χέρια της ένα δημοψήφισμα το οποίο δεν νομιμοποιείται δημοκρατικά, καθώς δεν ελέγχθηκε από καμία αρμόδια επιτροπή.
Μέσα στο σκηνικό αναταραχής και αβεβαιότητας, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταδίκασε τη χρήση βίας, και τηρεί ένοχη σιωπή για τις εξελίξεις.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις εν όψει

Η Ισπανία εισέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς αναμένονται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά οι πολίτες της Ισπανίας βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της απόσχισης, κόντρα στις διεκδικήσεις των Καταλανών.
Την ώρα που ο Rajoy δηλώνει αλαζονικά οτι “δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα” και αγνοεί 2 εκατ. ψηφοφόρους που προσήλθαν στις κάλπες παρά τις απειλές, θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον εθνικιστή πρόεδρο της Καταλονίας, Carles Puigdemont, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Αποστολή δύσκολη,  καθώς η αντιπαράθεση στην Ισπανία που παλεύει ακόμη να κλείσει της πληγές του Εμφυλίου και της δικτατορίας του Φράνκο, δεν αναμένεται να αποκλιμακωθεί σύντομα.
Σημειώνεται ότι ο «νόμος του δημοψηφίσματος» που είχαν εγκρίνει οι αυτονομιστές για την οργάνωση της ψηφοφορίας προβλέπει ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία και θα ξεκινήσει η φάση των διαπραγματεύσεων.
Η σύγκρουση ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση της Μαδρίτης και την Καταλονία, χαρακτηρίζεται στην Ισπανία ως η χειρότερη πολιτική κρίση που έχει βιώσει η χώρα μετά το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος το 1981.
Η 1η Οκτωβρίου 2017 ήταν μια κακή μέρα για τη δημοκρατία στην Ισπανία και την Ευρώπη με ευθύνη του πρωθυπουργού της Ισπανίας Mariano Rajoy και του επικεφαλής της "Τζενεραλιτάτ", Carles Puigdemont.
Ήδη οι Καταλανοί ετοιμάζονται να εντείνουν την πίεση προς τη Μαδρίτη, με «πόλεμο χαρακωμάτων».
Πρώτο βήμα το κάλεσμα σε γενική απεργία και συγκεντρώσεις στην Καταλονία την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017 και η σύγκληση υπουργικού συμβουλίου κεκλεισμένων των θυρών το απόγευμα της Δευτέρας, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.
Την ίδια ώρα η ισπανική κυβέρνηση δεν αποκλείει την ενεργοποίηση του αμφιλεγόμενου άρθρου 155, το οποίο προβλέπει την αναστολή των εξουσιών των περιφερειακών κυβερνήσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας. 'Επεται συνέχεια.

Μαρία Παπαδάτου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης