Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nouy (SSM): Απόλυτη προτεραιότητα η λύση των NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών

Nouy (SSM): Απόλυτη προτεραιότητα η λύση των NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών
Στόχος της ΕΚΤ να μην υπάρξει νέα «έκρηξη» μη εξυπηρετούμενων δανείων στο μέλλον
Ως βασική προτεραιότητα της ΕΚΤ αλλά και του εποπτικού οργάνου SSM χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ευρωπαϊκών τραπεζών, η επικεφαλής του SSM, Daniel Nouy, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Antonio Tajani.
Όπως τονίζει στην επιστολή της βασικός ρόλος του SSM είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης και να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις όποιες αδυναμίες αυτό διαθέτει.
Μία εκ των αδυναμιών είναι τα NPLs, τα οποία –πάντα σύμφωνα με την κ. Nouy- φθάνουν στα 865 δισ. ευρώ και βαραίνουν τους ισολογισμούς πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών.
Παράλληλα η επικεφαλής του SSM στην επιστολή της αναφέρεται στα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ και στις κατευθυντήριες γραμμές που έχει θέσει στις τράπεζες προκειμένου το όλο πρόβλημα να λυθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάσει αρνητικά ούτε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης αλλά ούτε και την οικονομία της.
Επιπρόσθετα εξηγεί ότι τα νέα μέτρα τα οποία έχει προτείνει η ΕΚΤ, τα οποία βρίσκονται σε διαβούλευση και βάσει αυτών οι τράπεζες καλούνται να διενεργούν προβλέψεις που θα καλύψουν το 100% των νέων NPLs που θα δημιουργηθούν, δεν παραβιάζουν τους κανονισμούς της Ένωσης.
«Στόχος αυτών των μέτρων είναι να υπάρξει ένας πιο ορθά δομημένος τρόπος αντιμετώπισης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που μπορεί να δημιουργηθούν μετά το 2018, αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυσή τους στο μέλλον», υπογραμμίζει στην επιστολή της η κ. Nouy.
Σπεύδει, επίσης, να προσθέσει ότι η ΕΚΤ στοχεύει –ακόμη και όταν εγκριθούν οι νέες και κατά πολλούς πιο σκληρές για τις τράπεζες κατευθυντήριες γραμμές- να εξετάζει τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν ανά τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης