Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Δημοψήφισμα σε Λομβαρδία και Βένετο για επιπλέον αυτονομία κι όχι απόσχιση από τη Ρώμη

BBC: Δημοψήφισμα σε Λομβαρδία και Βένετο για επιπλέον αυτονομία κι όχι απόσχιση από τη Ρώμη
Οι δύο περιοχές κυβερνώνται από την ξενοφοβική, αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά, που έχει από καιρό εγκαταλείψει τον ιδρυτικό στόχο της απόσχισης
Μετά την Καταλονία η διάθεση για επιπλέον αυτονομία άνοιξε και στις περιοχές της Βόρειας Ιταλίας της Λομβαρδίας και του Βένετο, οι κάτοικοι των οποίων προσέρχονται σήμερα (22/10) στις κάλπες για να αποφασίσουν αν θέλουν μεγαλύτερη αυτονομία από τη Ρώμη.
Οι δύο περιοχές θεωρούνται κλειδιά για την οικονομία της Ιταλίας καθώς το Μιλάνο, η πρωτευουσα της Λομβαρδίας αλλά και το γειτονικό Βένετο είναι η έδρα του ισχυρού βιομηχανικού βορρά καθώς  αντιπροσωπεύουν το 30% του ιταλικού ΑΕΠ και το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος της χώρας.
Οπως τονίζει το BBC, αν και οι τοπικοί ηγέτες έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι τα δημοψηφίσματα δεν είναι νομικώς δεσμευτικά, ούτε σκοπευουν σε ανεξαρτησία από την κεντρική κυβέρνηση υπογράμμισαν ότι ένα ηχηρό «Ναι» θα δώσει στους επικεφαλής των δύο γειτονικών περιφερειών έναν πρόσθετο μοχλό πίεσης για να διεκδικήσουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρώμη μεγαλύτερο μερίδιο από τα φορολογικά έσοδα και περισσότερες εξουσίες σε τομείς όπως η ασφάλεια, το μεταναστευτικό, η εκπαίδευση και το περιβάλλον.

BBC map

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Roberto Maroni χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι θα είναι ευχαριστημένος αν προσέλθει στις κάλπες το 34% των 7,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της περιφέρειας, δηλαδή το ίδιο ποσοστό που είχε δώσει το παρών σε εθνικό επίπεδο το 2001 σε δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Τόνισε δε οτι "η Λομβαρδία και το Βένετο δεν είναι Κταλονία" σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη θύελα των ημερών για τα αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη.
Στο Βένετο η προσέλευση θα πρέπει να πιάσει το 50% + μία ψήφο από τα 3,5 εκατομμύρια των ψηφοφόρων για να έχει το δημοψήφισμα κάποια αντίκρισμα.
Αν και τα δύο δημοψηφίσματα -τα οποία  ενέκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας- δεν επιδιώκουν την ανεξαρτησία, η επιδίωξη αυτονομίας συνιστά ισχυρή απειλή για την κεντρική εξουσία στη Ρώμη.
Οι δύο περιοχές κυβερνώνται από την ξενοφοβική, αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά, που έχει από καιρό εγκαταλείψει τον ιδρυτικό στόχο της απόσχισης.
Τα δημοψηφίσματα στηρίζουν ακόμη η Forza Italia του Berlusconi και το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρια του Grillo, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε τους ψηφοφόρους του να απόσχουν.
Αναλυτές εκτιμούν ότι από τα σημερινά δημοψηφίσματα θα διαφανεί σε κάποιο βαθμό η τάση του εκλογικού σώματος ενόψει των εθνικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης, με τον Berlusconi να υπόσχεται προεκλογικά  αυτονομία σε όλες τις περιφέρειες της Βόρειας Ιταλίας που την επιθυμούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης