Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο νικητής των εκλογών στην Τσεχία συζητά με ακροδεξιό κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ο νικητής των εκλογών στην Τσεχία συζητά με ακροδεξιό κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
Η προσέγγιση του SPD πιθανόν να προκαλέσει προβληματισμό στις Βρυξέλλες, καθώς το κόμμα ζήτησε δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ
Το κόμμα ANO του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Andrej Babis συναντήθηκε την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017, με ακροδεξιό κόμμα, που αντιτίθεται της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεταναστών, σε μία προσπάθεια να βρει εταίρο και να μετατρέψει την τεράστια νίκη των εκλογών σε κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Το κόμμα ΑΝΟ κέρδισε τρεις φορές τις ψήφους του πλησιέστερου αντιπάλου του στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, κατά τις οποίες υπήρξε από τα παραδοσιακά κόμματα προς τα μικρά, αντανακλώντας μια πρόσφατη μετατόπιση από την ΕΕ υπέρ ομάδων κατά της μετανάστευσης.
Αλλά με τον Babis να αντιμετωπίζει ενδεχόμενες κατηγορίες απάτης, τις οποίες αμφισβητεί, τα περισσότερα κόμματα αποκλείουν οποιαδήποτε σύνδεση με το ANO, αν και κέρδισε πολλούς ψηφοφόρους με υποσχέσεις να διαχειριστεί το κράτος σαν επιχείρηση και να εξαλείψει την πολιτική διαφθορά.
Η μετεκλογική περίοδος δημιουργεί τον κίνδυνο να μην εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 εντός της προθεσμίας του τέλους του 2017 και να διατηρηθεί ανοικτή η πιθανότητα το ΑΝΟ να επιλέξει κυβέρνηση μειοψηφίας υποστηριζόμενη από ακροδεξιά κόμματα και παρατάξεις.
Την Πέμπτη, το ANO συναντήθηκε με το Κόμμα Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας (SPD), το οποίο κέρδισε 22 έδρες, έναντι 78 του ΑΝΟ.
Το ΑΝο είχε αποκλείσει το κόμμα SPD αλλά έχουν βρει κοινή βάση για τον περιορισμό της μετανάστευσης.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής ANO Jaroslav Faltynek αρνήθηκε να πει εάν θα επιδιώξει την υποστήριξη του SPD σε έναν συνασπισμό ή σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
"Δεν μιλήσαμε σήμερα με το SPD για μια κυβέρνηση.
Εκδόθηκε μια σαφής στάση ακόμη και πριν από τις εκλογές, ότι δεν θα δημιουργούσαμε κυβέρνηση ούτε με το SPD ούτε με το KSCM (κομμουνιστές) ", δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Η αστυνομία εξετάζει κατά πόσον ο Babis έκρυβε την κυριότητα ενός συνεδριακού κέντρου το οποίο έλαβε κοινοτική επιχορήγηση ύψους 2 εκατ. ευρώ το 2008 αν και προοριζόταν για μικρές επιχειρήσεις.
Λέει ότι η έρευνα ήταν μέρος των προσπαθειών να τον απομακρύνουν από την πολιτική.
Ο Babis έχει χαρακτηρίσει μία μονοκομματική κυβέρνηση μη ρεαλιστική και λέει ότι σκοπεύει να κάνει συνασπισμό μέχρι τα Χριστούγεννα.
Η προσέγγιση του SPD πιθανόν να προκαλέσει προβληματισμό στις Βρυξέλλες, καθώς το κόμμα ζήτησε δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, μία ριψοκίνδυνη κίνηση στην χώρα των 10,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, με μεγάλο ποσοστό ευρωσκεπτικιστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης