Τελευταία Νέα
Διεθνή

Quartz: Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για το προσφυγικό

Quartz: Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για το προσφυγικό
Σημαντικό πρόβλημα και η καθυστέρηση στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου
Για ελάχιστα αποτελέσματα αναφορικά με την επιστροφή προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Quartz, βάσει στοιχείων από διεθνείς οργανισμούς.
Όπως αναφέρει η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό έχει, μεν, μειώσει τις ροές προσφύγων προς την Ευρώπη αλλά δεν έχει φέρει αποτέλεσμα στο να επιστρέψουν αρκετοί εξ αυτών από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Όντως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τον Μάρτιο του 2016, ο αριθμός των προσφύγων που έφθαναν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια μειώθηκε κατά 90%, αλλά η παράνομη μεταφορά τους δεν διακόπηκε πλήρως.
Από τον Απρίλιο του 2016 έως και σήμερα έχουν φθάσει στην Ελλάδα 45.972 πρόσφυγες, ενώ από την υπογραφή της συμφωνίας έως και σήμερα έχουν επιστρέψει σε τουρκικό έδαφος μόλις 1.896 πρόσφυγες, δηλαδή το 4% όσων έφθασαν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια, σύμφωνα με έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.



Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι «η επιστροφή από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από τις αφίξεις σε αυτά», ενώ ασκείται και κριτική στην Ελλάδα για τη χρονοβόρα διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο.
Εκ των 1.896 προσφύγων που επέστρεψαν σε τουρκικά εδάφη η 831 που δεν ήταν Σύροι επαναπροωθήθηκαν στη χώρα καταγωγής τους, ενώ 57 (επίσης δεν ήταν Σύροι) ζήτησαν άσυλο στην Τουρκία.
Όσοι ήταν συριακής καταγωγής τέθηκαν υπό προσωρινή προστασία από το τουρκικό κράτος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης