Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιρλανδία προχωράει στην ανάκτηση φόρων από την Apple ύψους 13 δισ. ευρώ

Η Ιρλανδία προχωράει στην ανάκτηση φόρων από την Apple ύψους 13 δισ. ευρώ
Δεν θέλουμε να πάμε στα δικαστήρια την Apple, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πάει την ιρλανδική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Η Ιρλανδία σκοπεύει κινήσει διαδικασίες όσον αφορά την απαίτηση έως και 13 δισ. ευρώ σε αμφισβητούμενους φόρους από την Apple, τις επόμενες εβδομάδες, όπως δήλωσε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της χώρας Leo Varadkar, μετά από έντονη κριτική της ΕΕ ότι το Δουβλίνο εξακολουθεί να κινείται πολύ αργά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τον Αύγουστο του 2016, ότι η Apple είχε λάβει αδικαιολόγητα φορολογικά κίνητρα από την Ιρλανδία και δήλωσε τον Οκτώβριο του 2017, ότι θα έστελνε το Δουβλίνο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις στην ανάκτηση των χρημάτων.
Τόσο η Apple όσο και το Δουβλίνο δεν δέχονται την αρχική απόφαση, λέγοντας ότι η η φορολόγησημ ήταν σύμφωνη με το δίκαιο της Ιρλανδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Έχουμε υποδείξει στην Apple ότι θέλουμε οι πληρωμές να καταβληθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση", ανέφερε ο ιρλανδός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.
"Δεν θέλουμε να πάμε στα δικαστήρια την Apple, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πάει την ιρλανδική κυβέρνηση στο δικαστήριο.
Νομίζω ότι αυτό το μήνυμα είναι κατανοητό και προβλέπω πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες".
Η Επιτροπή δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η προθεσμία για την εφαρμογή της απόφασης, ήταν στις 3 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και ότι μέχρι την ανάκτηση των φόρων, η εταιρεία συνέχισε να επωφελείται από ένα παράνομο πλεονέκτημα.
Η Ιρλανδία, η οποία χαρακτήρισε την κίνηση της Επιτροπής να την παραπέμψει στο δικαστήριο ως "εξαιρετικά λυπηρή" αν γίνει, δήλωσε ότι ήταν σε συνεχή επαφή με την Επιτροπή και την Apple για περισσότερο από ένα χρόνο και ήταν πολύ κοντά στη σύσταση ενός λογαριασμού για την ανάκτηση των φόρων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι πέρα από τις εργασίες σχετικά με το λογαριασμό, η κυβέρνηση ήταν σε «εμπορικά ευαίσθητες» συνομιλίες με την Apple για τους ακριβείς όρους της κατάθεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης