Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταση μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας προκαλεί η τελωνειακή ένωση μετά το Brexit

Ένταση μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας προκαλεί η τελωνειακή ένωση μετά το Brexit
Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο η Β.Ιρλανδία, να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση των ευρωπαϊκών χωρών κλαι μετά το Brexit
Διχασμένη είναι η Β. Ιρλανδία σχετικά με την αλλαγή ή όχι της σχέσεις που θα έχει με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά το Brexit.
Σήμερα, (26/11) η επικεφαλής του προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Arlin Foster με επιστολή της στους 27 ηγέτες της ΕΕ δηλώνει οτι η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα δεχθεί καμία διαφοροποίηση σε σχέση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit.
Η Foster που στηρίζει την κυβέρνηση της βρετανίδας πρωθυπουργού προσπάθησε να προλάβει τους ευρωπαίους ηγέτες καθώς νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, διάφοροι παράγοντες εμφανίστηκαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο η Βόρεια Ιρλανδία, που μαζί με Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο, να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να μην χρειαστεί να εγερθούν εκ νέου σύνορα μεταξύ της ίδιας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας .
Ετσι, η Foster στην ετήσια εθνική συνδιάσκεψη του DUP, ξεκαθάρισε ότι, μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, η Β. Ιρλανδία θα εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση.
«Δεν θα υποστηρίξουμε καμία ρύθμιση η οποία να υψώνει σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου ή οποιαδήποτε πρόταση η Β. Ιρλανδία να είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, σε αντίθεση με όλο το υπόλοιπο Η.Β.», ανέφερε.

Άλυτο το πρόβλημα των εσωτερικών συνόρων
Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Lio Varadkar έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Μεγάλης Βρετανίας για τη μελλοντική εμπορική τους σχέση μέχρι να λυθεί το ζήτημα των συνόρων Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας.
Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει βρει λύση στο πρόβλημα, καθώς εάν η Βόρεια Ιρλανδία, ως τμήμα του Η.Β., βρίσκεται εκτός τελωνειακής ένωσης και η Ιρλανδία εντός, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να υπάρχει έλεγχος προϊόντων και προσώπων στα σύνορά τους, πράγμα που σήμερα έχει καταργηθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της συμφωνίας ειρήνευσης στη Β. Ιρλανδία του 1998.
Η Foster έχει απορρίψει κάθετα τη σκέψη η Β. Ιρλανδία να συνεχίσει να λειτουργεί σε ενότητα με την υπόλοιπη Ιρλανδία και οι έλεγχοι να γίνονται κατά τη μετάβαση από το ιρλανδικό έδαφος προς την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα απέκοπτε ντε φάκτο τη Β. Ιρλανδία από το υπόλοιπο βρετανικό κράτος.
Οι ενωτικοί της Foster αντιτίθενται στην ενοποίηση της Ιρλανδίας, καθώς είναι Προτεστάντες ενωτικοί και επιθυμούν τη διατήρηση των δεσμών με το Λονδίνο.
Χωρίς την υποστήριξη του DUP στην βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού του Η.May δεν θα έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να υπερψηφίζει νομοθετικές ρυθμίσεις, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην κατάρρευσή της, οπότε η θέση του DUP για το Brexit έχει μεγάλη σημασία.
Το προτεσταντικό κόμμα των φιλοβρετανών της Β. Ιρλανδίας βρίσκεται σε σύγκρουση και με το κόμμα των Ιρλανδών αριστερών εθνικιστών Σιν Φέιν, καθώς επί 10 μήνες αδυνατούν να συγκροτήσουν από κοινού τοπική κυβέρνηση στη Β. Ιρλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης