Διεθνή

ΟΠΕΚ: Η επέκταση των περικοπών μέχρι τα τέλη του 2018 δεν αποτελεί το μοναδικό σενάριο

ΟΠΕΚ: Η επέκταση των περικοπών μέχρι τα τέλη του 2018 δεν αποτελεί το μοναδικό σενάριο
Ο υπουργός Ενέργειας των Η.Α.Ε. τόνισε ότι θα συζητηθούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές κατά την αυριανή (30/11) συνάντηση
Στην προοπτική της επέκτασης της συμφωνίας ΟΠΕΚ μέχρι τα τέλη του 2018 αναφέρθηκε σήμερα (29/11) ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail bin Mohammed al-Mazroui, τονίζοντας ότι αν και αποτελεί το βασικό σενάριο, δεν είναι το μοναδικό που υπάρχει στο τραπέζι των επιλογών.
Ειδικότερα, ο Mazroui εκτιμά ότι αν και η επέκταση της συμφωνίας μέχρι τα τέλη του 2018 αποτελεί την πιο λογική επιλογή, «ο ΟΠΕΚ θα συζητήσεις επίσης και άλλες επιλογές επέκτασης» κατά την αυριανή (30/11) συνάντηση στη Βιέννη.
Παρά το γεγονός ότι η επιλογή της εννιάμηνης επέκτασης είναι η επικρατέστερη, ο Οργανισμός εξακολουθεί να συζητά το διάστημα κατά το οποία θα συνεχιστούν οι περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τον Mazroui.
«Έχουμε δει πολύ καλά αποτελέσματα σε ότι αφορά την ανάκαμψη της αγοράς», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας των Η.Ε.Α. προσθέτοντας παράλληλα ότι «οφείλουμε να συνεχίσουμε».
Αν και η αγορά αναμένει επέκταση της συμφωνίας μετά τον Μάρτιο του 2018, υπάρχει χάσμα μεταξύ τους ΟΠΕΚ και της Ρωσίας αναφορικά με τη διάρκεια της επέκτασης, καθώς ο ΟΠΕΚ στηρίζει την επέκταση μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, την ίδια στιγμή που η Μόσχα εξετάζει μία ενδεχόμενη ολοκλήρωσή της τον Ιούνιο του 2018.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, αυτή είναι πιθανό να μην ανακοινωθεί κατά την αυριανή συνάντηση, γεγονός που μπορεί να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο πετρέλαιο.
Επιπλέον, ερωτηματικό παραμένει ποια γραμμή θα ακολουθήσουν η Νιγηρία, το Ιράκ και η Λιβύη, οι οποίες έχουν εξαιρεθεί από τις περικοπές του ΟΠΕΚ, με τον εκπρόσωπο της τελευταίας να δηλώνει σήμερα ότι δεν έχει λάβει οποιαδήποτε πρόταση από τον Οργανισμό προκειμένου να «παγώσει» η παραγωγή της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης