Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς την 9μηνη παράταση της συμφωνίας οδεύει ο ΟΠΕΚ - Όλα τα σενάρια

Προς την 9μηνη παράταση της συμφωνίας οδεύει ο ΟΠΕΚ - Όλα τα σενάρια
Πολλές ρωσικές εταιρείες έχουν αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για ενδεχόμενη επέκταση της συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου
(upd) Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά πετρελαίου βρίσκεται η σημερινή (30/11/2017) συνεδρίαση του ΟΠΕΚ -με τη συμμετοχή και υπουργών από χώρες εκτός οργανισμού, με βασική τη Ρωσία- για την επέκταση της συμφωνίας σχετικά με την μείωση της παραγωγής πετρελαίου έως τα τέλη του 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, τα μέλη και μη-μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να συμφωνήσουν στην 9μηνη παράταση της συμφωνίας έως τα τέλη του 2018.
«Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις...
Όλοι συμφωνούμε στην 9μηνη επέκταση» φέρεται να δήλωσε σχετική πηγή.
Κι αν και ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία φαίνεται ότι είναι ένα βήμα πριν τη συμφωνία, υπάρχουν ανησυχίες για υπερθέρμανση της αγοράς σύντομα ενισχύοντας τη φημολογία ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει και ρήτρα.
Ειδικότερα, αναλυτές της αγοράς πετρελαίου αναμένουν την επέκταση της συμφωνίας.
Ωστόσο, ενώ οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υπερβολικής προσφοράς αναμένεται να συνεχιστούν, η συμφωνία θα μπορούσε να επεκταθεί για ένα μικρότερο χρονικό διάστημα -όπως τρεις έως έξι μήνες- ή κατά εννέα μήνες με μεγαλύτερη έμφαση στις αναθεωρήσεις.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Jabar al-Luaibi, δήλωσε στο CNBC ότι οποιαδήποτε ρήτρα δεν θα ήταν απαραίτητη.
Ερωτηθείς για το εάν είναι υπέρ μιας μέτριας αναθεώρησης είτε στο πρώτο είτε στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, ο al-Luaibi απάντησε: «Όχι, όχι.
Η υπάρχουσα συμφωνία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου.
Συνεπώς, την επεκτείνουμε κατά εννέα μήνες, οπότε αυτό σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018».
Εν τω μεταξύ, ο κάπως δύσκολος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ έχει επίσης εκθέσει κάποιες ρωγμές στη νέα παγκόσμια τάξη του πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία χρησιμοποιούν τη «δύναμη» τους για να επηρεάσουν τις τιμές και την παγκόσμια προσφορά.
Η αιτία αυτών των ρωγμών φαίνεται πως είναι το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο που έχει γίνει ανταγωνιστής του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και των άλλων παραγωγών πετρελαίου.
Αλλά, ο υπουργός Ενέργειας της Νιγηρίας, Ibe Kachikwu, δήλωσε ότι η συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας δεν διατρέχει κίνδυνο.
Μάλιστα, ερωτηθείς εάν τα μέλη του ΟΠΕΚ είναι σε συμφωνία και εάν η Ρωσία δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τον ΟΠΕΚ, ο ίδιος δήλωσε «Όχι, είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι».

Ο ρόλος της Ρωσίας

Σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία, η Ρωσία εξαρτάται λιγότερο από τις υψηλότερες τιμές και έχει τυπικά δεν θα επιθυμούσε να παραχωρήσει υπερβολικό μερίδιο αγοράς στους αντιπάλους της.
Ωστόσο, πολλές ρωσικές εταιρείες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με την επέκταση της συμφωνίας.
Ο πρόεδρος της JBC Energy Group, Johannes Benigni, δήλωσε στο CNBC, ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, θα μπορούσε να αγνοήσει τα αιτήματα για αλλαγή της στρατηγικής και στον αντίποδα να εστιάσουν στη «μεγαλύτερη εικόνα».
Οι ρωσικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2018 και παρ' όλο που ο ίδιος δεν έχει επισήμως ανακοινώσει εάν θα είναι υποψήφιος, θεωρείται δεδομένο ότι θα ανανεώσει τη θητεία του.
«Ο Putin δεν θέλει οι τιμές του πετρελαίου να είναι θέμα συζήτησης κατά την προεκλογική περίοδο.
Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι θα παραμείνει και θα στηρίξει τη νέα συμφωνία» είπε ο Benigni.

Al-Falih (Σ. Αραβία): Προτιμώ την 9μηνη επέκταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ

Υπέρ της 9μηνης επέκτασης της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου τάχθηκε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid A. Al-Falih.
«Προτιμώ την 9μηνη επέκταση» δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η επίτευξη συναίνεσης είναι πολύ σημαντική.
Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν χρειάζεται να γίνουν μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή.
Αναφερόμενος στο τι θα συμβεί μετά τη λήξη της συμφωνίας είπε: «είναι πρώιμο να μιλάμε για τη στρατηγική εξόδου.
Η έξοδος θα είναι σταδιακή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είναι υπερβολικά bearish σχετικά με τα αποθέματα.
«Θα δούμε τον Ιούνιο (2018) τι έχουμε κάνει το πρώτο εξάμηνο του 2018» δήλωσε ο Khalid A. Al-Falih.
Επισημαίνεται ότι στη Βιέννη είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ όπου συζητείται το ενδεχόμενο επέκταση της συμφωνίας έως τα τέλη του 2018.

Τα σενάρια

Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg, τα τέσσερα σενάρια σχετικά με τη σημερινή (30/11/2017) συνεδρίαση του ΟΠΕΚ είναι τα εξής:
1. Επέκταση κατά 9 μήνες έως τα τέλη του 2018.
2. Επέκταση κατά 3 μήνες με option για περαιτέρω παράταση κατά 6 μήνες.
3. Μια 12μηνη συμφωνία αρχής γενομένης τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η συμφωνία θα «επανεκκινηθεί» για να αρχίσει τον Ιανουάριο, επιτρέποντας σε περισσότερα μη-μέλη του ΟΠΕΚ να συμμετέχουν στη συμφωνία.
4. Στη συμφωνία να περιληφθεί και μια στρατηγική «εξόδου». 

(Αρχική δημοσίευση Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, ώρα 11:00)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης