Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανία δεν δημοσιοποιεί αρχεία σχετικά με την ΕΕ και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Η Βρετανία δεν δημοσιοποιεί αρχεία σχετικά με την ΕΕ και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ
Τα έγγραφα του 1992 έπρεπε να κυκλοφορήσουν την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 από το Εθνικό Αρχείο
Καθώς η πρωθυπουργός Theresa May προετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων για το Brexit, η κυβέρνησή της έχει αναστείλει τη δημοσίευση μυστικών φακέλων σχετικά με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα έγγραφα του 1992 έπρεπε να κυκλοφορήσουν την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 από το Εθνικό Αρχείο, βάσει βρετανικών κανόνων που επιτρέπουν την δημοσιοποίηση κυβερνητικών εγγράφων.
Από τα 495 αρχεία του γραφείου του πρωθυπουργού εκείνου του έτους, 114 άτομα κρατήθηκαν δεν δημοσιεύθηκαν.
Από αυτά, 12 αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης αντέδρασε αμέσως.
Ο Jon Trickett των Εργατικών, περιέγραψε το γεγονός ως "βαθιά συγκλονιστικό, ιδιαίτερα δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της εθνικής συζήτησης".
Η κυβέρνηση της May είχε μια σειρά προβλημάτων με πληροφορίες γύρω από το Brexit.
Την περασμένη εβδομάδα, μετά από μήνες μηνυμάτων των υπουργών που προσπαθούν να τα κρατήσουν μυστικά, η κυβέρνηση δημοσίευσε εκτιμήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν διαφορετικά τμήματα της οικονομίας την έξοδο από την ΕΕ.
Οι βουλευτές σχολίασαν ότι τα έγγραφα περιείχαν λίγα πράγματα που δεν μπορούσαν να βρεθούν στο Wikipedia.
Το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τυχόν αρχεία «παρακρατούνται» από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».
Εξήγησε ότι "πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα τα αρχεία θα επανεξεταστούν και θα προετοιμαστούν σωστά πριν δημοσιοποιηθούν, ώστε να μην βλάψουν την εθνική ασφάλεια ή τις σχέσεις μας με άλλες χώρες ή να αποκαλύψουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων εν ζωή".
Τα αρχεία που απελευθερώθηκαν αποκαλύπτουν το βαθμό στον οποίο η αποχώρηση της Βρετανίας από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών το 1992, κατέστησε τους Συντηρητικούς ενάντια στην Ευρώπη.
Εκείνο το έτος, στις 16 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε η «Μαύρη Τετάρτη» μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει τη λίρα στο σύστημα, πιέζοντας τα επιτόκια μέχρι και 15%.
Σε μια συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου μια εβδομάδα αργότερα, ο τότε πρωθυπουργός John Major είπε στους συναδέλφους του ότι η αντιπολίτευση στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία δημιούργησε την ΕΕ, είχε αυξηθεί στο Συντηρητικό Κόμμα του.
"Πιστεύεται ότι υπήρχε ο κίνδυνος να επαναληφθεί το ιστορικό λάθος του Winston Churchill", λένε τα αρχεία.
Το 1925, ο Τσώρτσιλ, ως υπουργός Οικονομικών, επέστρεψε στο Χρυσό Πρότυπο, καθορίζοντας τη λίρα σε επίπεδο που προκάλεσε αποπληθωρισμό, ανεργία και τελικά γενική απεργία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης