Διεθνή

Γερμανία: Η δικαιοσύνη έκρινε παράνομη τη χρήση των προσωπικών δεδομένων από το Facebook

Γερμανία: Η δικαιοσύνη έκρινε παράνομη τη χρήση των προσωπικών δεδομένων από το Facebook
Παράνομα χρησιμοποίησε το Facebook τα προσωπικά δεδομένα σύμφωνα με δικαστήριο της Γερμανίας
Μια γερμανική ομάδα δικαιωμάτων καταναλωτών δήλωσε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, ότι ένα δικαστήριο είχε διαπιστώσει ότι η χρήση των προσωπικών δεδομένων από το Facebook είναι παράνομη, επειδή δεν εξασφάλιζε επαρκώς την ενημερωμένη συγκατάθεση των χρηστών της.
Η ετυμηγορία, από ένα περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου, έρχεται καθώς οι τεχνολογικές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο έλεγχο στη Γερμανία, σχετικά με το χειρισμό ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, που επιτρέπει τη μικρο-στόχευση στη διαδικτυακή διαφήμιση.
Η Ομοσπονδία Γερμανών Καταναλωτών (vzvb) δήλωσε ότι οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του Facebook και ορισμένοι από τους όρους υπηρεσίας,παραβίαζαν το δίκαιο των καταναλωτών και ότι το δικαστήριο είχε διαπιστώσει ότι ορισμένα ap;o ta μέρη της συγκατάθεσης για τη χρήση των δεδομένων είναι άκυρα.
"Το Facebook αποκρύπτει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που δεν είναι φιλικές προς το ιδιωτικό απόρρητο στο κέντρο προστασίας της ιδιωτικότητας και δεν παρέχει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με αυτό όταν οι χρήστες εγγράφονται", δήλωσε ο Heiko Duenkel, αρμόδιος για την επίλυση διαφορών στην vzvb.
"Δεν πληροί την απαίτηση για συνειδητή συναίνεση. "
Η vzvb δημοσίευσε αντίγραφο της απόφασης στην ιστοσελίδα της.
Ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου επιβεβαίωσε ότι είχε εκδοθεί απόφαση, αλλά δεν έκανε περαιτέρω σχόλια.
Το Facebook δήλωσε ότι θα έκανε έφεση, παρόλο που αρκετές πτυχές της δικαστικής απόφασης ήταν υπέρ του.
Σε δήλωσή, ανέφερε ότι είχε ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές, για τους όρους παροχής υπηρεσιών και προστασίας δεδομένων, δεδομένου ότι η υπόθεση τέθηκε για πρώτη φορά το 2015.
"Δουλεύουμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι οδηγίες μας είναι σαφείς και κατανοητές και ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το Facebook είναι πλήρως συμβατές με το νόμο", δήλωσε το Facebook.
Περαιτέρω, το Facebook θα ενημερώσει εν τω μεταξύ τις κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των δεδομένων και τους όρους υπηρεσίας του, έτσι ώστε να συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο 2018.
Το Facebook, το οποίο απαριθμεί περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, έχει ήδη αντιμετωπίσει έρευνα από τις αρχές ανταγωνισμού της Γερμανίας τον χειρισμό των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του.
Το ομοσπονδιακό γραφείο κατά του μονοπωλίου, σε ενημέρωση σχετικά με έρευνα για το Facebook, δήλωσε τον Δεκέμβριο 2017 ότι διατύπωσε αντιρρήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αποκτά πρόσβαση σε δεδομένα τρίτων όταν ανοίγει ένα λογαριασμό.
Αυτό περιλαμβάνει την αξιοποίηση πληροφοριών από τα δικά του προϊόντα WhatsApp και Instagram - καθώς και τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζει τις τοποθεσίες που έχουν πρόσβαση οι χρήστες του.
Μια ανησυχία που επισημάνθηκε από την ομάδα δικαιωμάτων των καταναλωτών ήταν ότι, στην εφαρμογή Facebook για smartphones, μια υπηρεσία προενεργοποιήθηκε, γεγονός που αποκάλυψε τη θέση του χρήστη.
Επίσης, στις ρυθμίσεις απορρήτου, σημάδια είχαν ήδη τοποθετηθεί σε πλαίσια που επέτρεψαν στις μηχανές αναζήτησης να συνδεθούν με το χρονοδιάγραμμα του χρήστη, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε γρήγορα και εύκολα να βρει το προφίλ ενός χρήστη.
"Οι δικαστές αποφάσισαν ότι και οι πέντε από τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις στο Facebook που υπέβαλε για εξέταση η vzvb είναι άκυρες", ανέφερε η ομάδα σε δήλωση, προσθέτοντας ότι αρκετοί άλλοι από τους όρους χρήσης του Facebook κρίθηκαν παράνομοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης