Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σε Κινέζο αυτοκράτορα ανακυρήσσεται ο πρόεδρος Xi Jinping - Θα παραμείνει σε αυτό το αξίωμα δια βίου

Reuters: Σε Κινέζο αυτοκράτορα ανακυρήσσεται ο πρόεδρος Xi Jinping - Θα παραμείνει σε αυτό το αξίωμα δια βίου
Το άρθρο, που περιόριζε σε δύo 5ετίες την θητεία του προέδρου είχε ψηφιστεί μετά το θάνατο του Mao το 1976 από τον πρόεδρο Deng Xiaoping
Σε κινέζο «αυτοκράτορα» ανακηρύσσεται ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping ο οποίος μετά την αλλαγή του Συντάγματος θα παραμείνει δια βίου σε αυτό το αξίωμα .
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού κόμματος Κίνας για κατάργηση του άρθρου του Συντάγματος που περιορίζει την προεδρική θητεία σε δύο θητείες γεγονός που ανακηρύσσει το νυν πανίσχυρο άνδρα της Κίνας σε «νέο αυτοκράτορα».
Όπως αναφέρει το Reuters, από τα 2.964 μέλη του Κοινοβουλίου, μόλις δύο ψήφισαν κατά και τρία απείχαν, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ενέκριναν την πρόταση για αιώνια παραμονή του προέδρου.
Το άρθρο, που περιόριζε σε δύo 5ετίες την θητεία του προέδρου είχε ψηφιστεί μετά το θάνατο του Mao το 1976 από τον πρόεδρο Deng Xiaoping .
Αλλά ο 64χρονος Xi Jinping ωστόσο εμφανίζεται πολύ πιο απολυταρχικός και προωθεί ένα είδος λατρείας προς το πρόσωπό του, όπως επισημαίνουν δυτικοί αναλυτές, αψήφησε τον περασμένο Οκτώβριο στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος την παράδοση που ήθελε τον πρόεδρο να παρουσιάζει έναν υποψήφιο διάδοχο. Μάλιστα το συνέδριο ενίσχυσε περαιτέρω τις εξουσίες του περνώντας μια πολιτική σκέψη με το όνομά του στη Χάρτα του Κόμματος κι αναδεικνύοντάς τον έτσι ως τον πιο ισχυρό ηγέτη από την εποχή του Mao.
Παραμένοντας στην εξουσία μετά το 2023 φαίνεται ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του για την Κίνα: να υλοποιήσει το όραμά του για μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με πρόσβαση των ξένων επενδυτών στην κινεζική αγορά, εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στο οικονομικό σύστημα και στη συναλλαγματική ισοτιμία της χώρας, μείωση του τεράστιου χρέους των κινεζικών επιχειρήσεων με απώτερο στόχο να διασφαλίσει την «αναγέννηση» της Κίνας και να την κάνει μια ανεπτυγμένη χώρα με παγκόσμια επιρροή, με μια ευημερούσα κοινωνία και έναν ισχυρό στρατό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης