Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sentix: Διπλασιάστηκαν οι πιθανότητες διάλυσης της Ευρωζώνης λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία, στο 13%

Sentix: Διπλασιάστηκαν οι πιθανότητες διάλυσης της Ευρωζώνης λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία, στο 13%
Το 11,3% των επενδυτών που συμμετέχουν στην έρευνα του Sentix εκτιμούν ότι η Ιταλία θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη
Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο αριθμός των επενδυτών που αναμένουν ότι η Ευρωζώνη θα «χάσει» τουλάχιστον ένα μέλος της κατά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα έρευνα που δημοσίευσε σήμερα (29/5) η ερευνιτική ομάδα της Sentix, λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Sentix από τις 24 έως τις 26 Μαΐου 2018, ο μηνιαίος «δείκτης διάλυσης της Ευρωζώνης» υπερδιπλασιάστηκε στο 13% έναντι 6,3% τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά μόνο την Ιταλία, έδειξε ότι το 11,3% των επενδυτών αναμένει ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, έναντι 3,6% τον Απρίλιο του 2018.
«Οι αναταραχές στον σχηματισμό της ιταλικής κυβέρνησης, στην οποία η Lega και το Κίνημα 5 Αστέρων θέλουν να σχηματίσουν μία συμμαχία, έχουν σημάνει συναγερμό στις αγορές ομολόγων», σχολίασε ο ερευνητής της Sentix, Manfred Huebner, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Η απόφαση του προέδρου της Ιταλικής δημοκρατίας Mattarella να απορρίψει τον προτεινόμενο για υπουργό οικονομικών Paolo Savona από τον κυβερνητικό σχηματισμό Lega και Κινήματος 5 Αστέρων έχει αποσταθεροποιήσει πλήρως το πολιτικό σύσημα της χώρας.
Παράλληλα, Carlo Cottarelli μπορεί μόλις χθες (28/5) να πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Mattarella και να κινείται με γοργούς ρυθμούς για την επιλογή των προσώπων που θα προτείνει ως υπουργούς για την κυβέρνηση του αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα καταφέρει να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και ότι η Ιταλία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή προοπτική της και για τη σχέση της με την ΕΕ.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασικός δείκτης βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την περίοδο της οικονομικής κρίσης το 2012, όταν και είχε σκαρφλώσει στο 70%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης