Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε ο μεταποιητικός κλάδος τον Μάιο 2018 - Στις 55,5 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε ο μεταποιητικός κλάδος τον Μάιο 2018 - Στις 55,5 μονάδες ο PMI
Η Ολλανδία, η Γερμανία και η Αυστρία παραμένουν οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις εντός της Ευρωζώνης
Συνεχίστηκε για ακόμα έναν μήνα η επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τα πολυετή υψηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit διαμορφώθηκε στις 55,5 μονάδες για τον Μάιο του 2018, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, έναντι 56,2 μονάδων τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Ο δείκτης σημείωσε πτώση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, μετά τις 59 μονάδες στις οποίες βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, παραμένοντας ωστόσο αρκετά υψηλότερα σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 51,9 μονάδων.
Τόσο ο τομέας καταναλωτικών αγαθών, όσο και οι τομείς ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών κατέγραψαν όλοι επιβράδυνση, με τον τελευταίο τομέα να καταγράφει την μικρότερη πτώση.
Παράλληλα, η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες του κλάδου επεκτάθηκαν με τους βραδύτερους ρυθμούς του τελευταίου ενάμιση έτους, ενώ οι νέες εξαγωγές εξακολούθησαν να αυξάνονται για ακόμα έναν μήνα.
Η αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης παρέμεινε σε θετικό έδαφος, αν και ο σχετικός υποδείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2016.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε σε Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία, ενώ στην Ελλάδα ο σχετικός δείκτης επιταχύνθηκε στις 54,2 μονάδες, γεγονός που αποτελεί υψηλά δύο μηνών.
Η στελέχωη του μεταποιητικού κλάδου παρέμεινε αυξημένη σε όλες τις χώρες της ενιαίας νομισματικής ένωσης, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται σε Αυστρία, Ολλανδία και Γερμανία.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα σημείωσαν υψηλότερους ρυθμούς στελέχωσης στις επιχειρήσεις τους σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
«Ορισμένες από τις αδυναμίες σχετίζονται με τον υψηλότερο του αναμενομένου αριθμό εορτών, ωστόσο οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παρέμειναν υποτονικοί», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «η επιβράδυνση στις πωλήσεις προς το εξωτερικό οδήγησαν χαμηλότερα τόσο την παραγωγή όσο και τις παραγγελίες».
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ασθενής πορεία έχει περαιτέρω δρόμο μπροστά της», προσθέτει ο Williamson, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τη μελλοντική παραγωγή υποχώρησε σε χαμηλά 20 μηνών, καταδεικνύοντας την ζοφερή εικόνα της οικονομίας».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης