Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ο Trump ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη ώστε να απομονώσει περαιτέρω το Ιράν

Politico: Ο Trump ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη ώστε να απομονώσει περαιτέρω το Ιράν
Η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τα πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι ώστε να αλλάξει την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι ΗΠΑ πιέζουν τους ευρωπαίους συμμάχους τους ώστε να απομονώσουν το Ιράν, μετά την αποτροπή μίας τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία τον περασμένο μήνα, η οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον στόχευε αμερικανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένια και του πρώην δήμαρχου της Νέας Υόρκης, Rudy Giuliani.
Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επικαλούνται την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την πρόσβαση της Ευρώπης προς το Ιράν σε όλους τους τομείς, ισχυριζόμενοι ότι η εμπλοκή της Τεχεράνης σε σχέδια τρομοκρατίας υποχρεώνει τους συμμάχους των ΗΠΑ να ακολουθήσουν μία πιο «σκληρή» γραμμή απέναντι στην Τεχεράνη.
Αυτό ήταν ένα μήνυμα που έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump στα περιθώρια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση επί του ζητήματος.
«Θα έλεγα ότι μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση στις σχέσεις μας με την τους ιρανούς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (12/7) ο αμερικανός πρόεδρος.
Η υποτιθέμενη προσχεδιασμένη επίθεση απετράπη πριν από δύο εβδομάδες, αφότου οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν τους ευρωπαίους αξιωματούχους ασφαλείας ότι σχεδιαζόταν βομβιστική επίθεση στο ετήσιο συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν (NCRI), το οποίο αποτελεί μία ιρανική ομάδα η οποία έχει εκδιωχθεί από τη χώρα και η οποία θέλει να εξαλείψει την ισλαμική κυβέρνηση του Ιράν.
Εκατοντάδες αμερικανοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του Giuliani, ο οποίος πλέον είναι προσωπικός δικηγόρος του Trump, βρίσκονταν μεταξύ των ατόμων που παρευρέθηκαν στο συνέδριο κοντά στο Παρίσι.
Τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου και ενός ιρανού διπλωμάτη, συνελήφθησαν λόγω της υποτιθέμενης επίθεσης, με το Ιράν να κατηγορεί το NCRI ότι πραγματοποίησε την επίθεση σε μία προσπάθεια να δυσφημίσει την Τεχεράνη και να καταστρέψει τις σχέσεις της με την Ευρώπη.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση των αρχών της Γαλλίας αποδεικνύει ότι η ευρύτατη άποψη των ευρωπαϊκών πρωτευουσών ότι το Ιράν αποτελεί έναν έντιμο μεσίτη είναι επικύνδυνα αφελής.
«Ζητάμε από τους συμμάχους και εταίρους μας να συμμετάσχουν στην εκστρατεία μας για τις οικονομικές πιέσεις κατά του καθεστώτος του Ιράν», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, πριν συναντήσει τους ευρωπαίους συμμάχουν ώστε να συζητήσει το ζήτημα του Ιράν.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «πρέπει να διακόψουμε κάθε χρηματοδότηση που χρησιμοποιεί το καθεστώς για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και των πλημμελειοβουλίων», καθώς και ότι «κανείς δε μπορεί να πει πότε το Ιράν θα προσπαθήσει ξανά να υποκινήσει την τρομοκρατία, τη βία και την αστάθεια σε μία από τις χώρες μας».
Μέχρι στιγμής, οι αμερικάνοι δεν είχαν ιδιαίτερη τύχη στο να κερδίσουν τους ευρωπαίους, καθώς έχουν αντιμετωπίσει αντίσταση από τους συμμάχους οι οποίοι είναι εξοργισμένοι από την σκληρή κριτική του Trump στην Ευρώπη, η οποία υπονομεύει τη διατλαντική σχέση.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν ακόμα να διασώσουν ό,τι μπορούν από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η οποία υποστηρίζουν ότι ήταν η καλύτερη ευκαιρία της Δύσης να αποτρέψει την Τεχεράνη από την κατασκευή πυρηνικού οπλοστασίου.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμη δεσμευθεί να προσπαθήσει να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ωστόσο, η αμερικανική εκστρατεία κατά του Ιράν στην Ευρώπη, η οποία έρχεται μετά την απόφαση του Trump να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία, υποδηλώνει ότι η στρατηγική της Ουάσιγκτον για απομόνωση της Τεχεράνης ξεπερνάει τις απειλές για κυρώσεις σε βάρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης