Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Πως μπορεί να αντεπιτεθεί η Ευρώπη μετά το... bullying του Trump

Politico: Πως μπορεί να αντεπιτεθεί η Ευρώπη μετά το... bullying του Trump
Είναι θέμα της Ευρώπης πως θα «καθαρίσει» το χάος που προκάλεσε ο Trump και να αναλάβει τα ηνία
«Ήρθε, είδε, βανδάλισε». Η παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump σε Βρυξέλλες και Βρετανία, άφησε τους Ευρωπαίους συμμάχους και όσους πιστεύουν σε μια ειδική σχέση ΗΠΑ - Βρετανίας, να κουνάνε τα κεφάλια τους με απόγνωση.
Με το παραπάνω σχόλιο ξεκινά το δημοσίευμα του Politico, σχετικά με το πως μπορεί η Ευρώπη να αντεπιτεθεί, μετά το bullying που δέχθηκε από τον «πλανητάρχη».
Και όλα αυτά πριν την απρόβλεπτη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin στο Ελσίνκι.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι θέμα της Ευρώπης πως θα «καθαρίσει» το χάος που προκάλεσε ο Trump και να αναλάβει τα ηνία.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «αυτή πρέπει να είναι η ώρα της Ευρώπης», με το περιοδικό να δανείζεται μια φράση από τη δεκαετία του '90, όταν η Ευρώπη απέτυχε να σταματήσει τους πολέμους στα Βαλκάνια.
Το Poliico εξηγεί, ότι η  ΕΕ έχει περισσότερα κοινά με τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα σε μια σειρά ζητημάτων από το εμπόριο έως την αλλαγή του κλίματος για την ενίσχυση των Ηνωμένων Εθνών και τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Τουρκίας και του Μεξικού , από ό, τι έχει με αυτή την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν πίσω από την προσδοκία ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην κανονικότητα.
«Ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου δεν θέλει να έχει επιβαρυνθεί με συμμάχους ή να δεσμεύεται από εμπορικούς κανόνες ή διπλωματικές αβρότητες», σημειώνει το Politico, σχολιάζοντας την πολιτική Trump.
Όπως τονίζεται, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, έαν οι Ευρωπαίοι δεν προχωρήσουν σε άμεση αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στην πολυτέλεια του να θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό τους, με προστατευτική ομπρέλα.
«Ο Trump θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία για άλλα έξι χρόνια.
Οι φιλικοί προς την Ευρώπη «φύλακες», όπως τα κρατικά και αμυντικά τμήματα, το Κογκρέσο, οι επιχειρήσεις και η στρατηγική κοινότητα των Η.Π.Α. φαίνονται ανίσχυροι να σταματήσουν ή ακόμη και να συγκρατήσουν τον Trump.
Ο Αμερικανικός πρόεδρος είναι έτοιμος να καταστρέψει πολιτικά τους ηγέτες που ήταν άλλοτε σύμμαχοί του», προειδοποιεί το Politico.
Σε αυτό τo ταξίδι ο Trump συμπεριφέρθηκε σαν να ήταν αποφασισμένος να προκαλέσει αλλαγή καθεστώτος στο Βερολίνο και το Λονδίνο, παρά στο Πεκίνο ή τη Μόσχα.
Επιχείρησε να αποσταθεροποιήσει την καγκελάριο Merkel, επιτέθηκε στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Theresa May, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνει η Ευρώπη;
Σύμφωνα με το Politico, πρέπει να δείξει ότι η ζωή μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς τις ΗΠΑ εφόσον χρειαστεί.
Πρώτον, όσον αφορά το εμπόριο, η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί για νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με χώρες αντίστοιχης νοοτροπίας και με την Κίνα.
Δεύτερον, η κλιματική αλλαγή αποτελεί άλλη μια ευκαιρία να ηγηθεί η Ευρώπη.
Τέλος, η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην κοινή άμυνα, με τη Βρετανία να αποτελεί στρατιωτικό εταίρο, αντί να τιμωρείται επειδή επέλεξε το Brexit.
 
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης