Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street - Απώλειες -0,34% για Dow Jones, οριακή πτώση -0,01% για S&P 500

Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street - Απώλειες -0,34% για Dow Jones, οριακή πτώση -0,01% για S&P 500
H Wall Street είναι έτοιμη να γιορτάσει τη μακροβιότερη bull market όλων των εποχών
(upd1) Νευρικότητα και οριακές μεταβολές σημείωσαν σήμερα (22/8/2018) οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εν μέσω των έντονων πολιτικών αναταράξεων στην Ουάσιγκτον, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Πτώση 0,34% για τον Dow Jones ο οποίος διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 25.734 μονάδων, με τον S&P 500 να υποχωρεί μόλις 0,01% στις 2.862 μονάδες, μία ημέρα μετά την επίτευξη, ενδοσυνεδριακά, νέου ιστορικού υψηλού.
Κέρδη 0,38% για τον Nasdaq στις 7.889 μονάδες, ενώ απώλειες 5,6% σημείωσε ο δείκτης «φόβου» VIX στις 12,14 μονάδες.



Ο κλοιός γύρω από τον Donald Trump σφίγγει, με τις δικαστικές αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη και τις πιέσεις για αναγκαστική παραίτηση να εντείνονται.
Τον πρόεδρο των ΗΠΑ «έκαψε» αυτή τη φορά με την κατάθεσή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης ο Michael Cohen, πρώην προσωπικός δικηγόρος του Trump.
Ο Cohen υποστήριξε πως ο αμερικανός πρόεδρος ήταν αυτός που του έδωσε εντολή να διαπράξει έγκλημα και να πληρώσει τις δύο γυναίκες που υποστήριζαν πως είχαν επαφές μαζί του, προκειμένου να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του 2016.
Πάντως, η Wall Street γιόρτασε τη μακροβιότερη bull market όλων των εποχών, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 3.453 ημέρες από τις 9 Μαρτίου 2009, όταν ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 υποχωρούσε στο χαμηλό των 676 μονάδων.
Έκτοτε ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο άνω του 300%.
Το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο μετρούσε 3.452 ημέρες, είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 1990 και είχε τερματιστεί με το ξέσπασμα της τεχνολογικής «φούσκας», τον Μάρτιο του 2000.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας αναμένεται να ξαναρχίσουν σήμερα τις επίμαχες εμπορικές συνομιλίες, υπό το «σύννεφο» της εκτίμησης του αμερικανού προέδρου ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.
Οι συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων μεσαίας κλίμακας θα μπορούσαν να θέσουν το πλαίσιο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, καθώς κάθε χώρα προετοιμάζεται να πλήξει την άλλη με νέους δασμούς την Πέμπτη (23/8), σε μία βαθύτερη διένεξη σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της Κίνας.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται, εν τω μεταξύ, στο Jackson Hole, όπου αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο συμπόσιο της Fed.
Στο συμπόσιο, κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.

Νευρικότητα και στις ευρωαγορές 

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν, εν τω μεταξύ, και τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχτηκαν πιέσεις, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,03% χαμηλότερα στις 384,02 μονάδες.
Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός κλάδος αυτοκινήτων κατέγραψε απώλειες 3,5%, καθώς ο Donald Trump δήλωσε αργά χθες ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμό 25% στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την ΕΕ.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,01% στις 12.385,70 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,14% στις 7.576,25 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,22% υψηλότερα στις 5.420,61 μονάδες.



Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 0,40% στις 20.699,70 μονάδες, ενώ στις 9.580,20 μονάδες με άνοδο 0,33% έκλεισε ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.
Η μετοχή της Daimler σημείωσε απώλειες 1%, της Volkswagen διολίσθησε κατά 1,4%, ενώ της Peugeot καταγράφει πτώση 2,1%.
Την ίδια ώρα, χαμηλότερα έκλεισαν και οι μετοχές των Schaeffler (-5,7%), Michelin (-4%) και Faurecia (-4,2%), στον απόηχο της προειδοποίησης κερδοφορίας της γερμανικής Continental, η μετοχή της οποίας «βούλιαξε» περισσότερο από 13%.
Από την άλλη, με σημαντικά κέρδη έκλεισε ο ενεργειακός κλάδος, κυρίως λόγω της ανόδου στις τιμές του πετρελαίου.
Η τιμή του αργού σημειώνει άνοδο άνω του 3%, στον απόηχο των στοιχείων της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ), που έδειξαν μια μείωση μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ.
Υπό νέα πίεση βρέθηκε, εν τω μεταξύ, η αγορά των ιταλικών ομολόγων, με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Conte.
Οι επενδυτές ανησυχούν για το νέο σχέδιο προϋπολογισμού που αναμένεται να παρουσιάσει η ιταλική κυβέρνηση, η οποία είχε προεκλογικά δεσμευτεί για αυξήσεις των δαπανών.
Αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού είναι το πρώτο που θα παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση συνασπισμού, κι έτσι θα αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ για τους επενδυτές.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώθηκε σήμερα στο 3,06%. 


Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο προϋπολογισμού θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο το αργότερο στις 27 Σεπτεμβρίου 2018, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με έντονη μεταβλητότητα τους τελευταίους μήνες, εν μέσω ανησυχίας σχετικά με τη στάση της νέας κυβέρνησης σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές και τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη.

Ασία


Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν, εν τω μεταξύ, οι αγορές στην Ασία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 0,58% στις 22.347,50 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από την υποχώρηση του γιεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με τη μετοχή της Toyota να ενισχύεται κατά 2,31% και τη μετοχή της Honda να καταγράφει άνοδο 1,90%.
Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,70% στις 2.714,61 μονάδες, μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες ανόδου, ενώ με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,10% και τις 8.454,75 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,63% στις 27.927,58 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά -0,29% στις 6.266 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με άνοδο 0,11% στις 10.804,20 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης