Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street με τα «βλέμματα» στις εμπορικές εντάσεις - Πιέσεις μετά την Beige Book της Fed

Νευρικότητα στη Wall Street  με τα «βλέμματα» στις εμπορικές εντάσεις - Πιέσεις μετά την Beige Book της Fed
H Κίνα ανέφερε χθες ότι την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει άδεια από τον ΠΟΕ για την επιβολή κυρώσεων στις ΗΠΑ
(upd) Νευρικότητα καταγράφει σήμερα (12/9/2018) η Wall Street, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις επίμονες εμπορικές εντάσεις, ενώ υπό πίεση βρέθηκαν οι τρεις δείκτες μετά τη δημοσίευση της Beige Book της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Η Beige Book ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με «μέτριο ρυθμό» τον Αύγουστο, ενώ προειδοποίησε ότι οι εμπορικές ανησυχίες πλήττουν τις επενδύσεις.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,1% στις 25.954 μονάδες, γυρίζοντας σε αρνητικό έδαφος μετά την Beige Book, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,1% στις 2.884 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,5% χαμηλότερα, στις 7.932 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες έως και 1%. 

Πιέσεις στον Nasdaq ασκεί ο κλάδος ημιαγωγών, με τη μετοχή της Micron να σημειώνει πτώση 4,4%, καθώς η Goldman Sachs την υποβάθμισε σε «neutral» από «buy».
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Apple υποχωρεί κατά 1,3%, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός πραγματοποιεί το πολυαναμενόμενο event παρουσίασης των νέων προϊόντων του.
Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα παραμένουν τεταμένες, μετά και τις νέες απειλές που «εκτόξευσε» την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, για την επιβολή περαιτέρω δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών.
Η Κίνα ανέφερε χθες ότι την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει άδεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για την επιβολή κυρώσεων στις ΗΠΑ, λόγω μη συμμόρφωσης της Ουάσιγκτον με απόφασή του, όπως προκύπτει από την ατζέντα του Οργανισμού.
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της «Wall Street Journal» αναφέρει πως οι ΗΠΑ έχουν προσεγγίσει την Κίνα για έναν νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων, σε μια προσπάθεια να δοθεί στο Πεκίνο μία ακόμα ευκαιρία να κατευνάσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον, προτού η κυβέρνηση Trump επιβάλει επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών.
Πιέσεις στους αμερικανικούς δείκτες άσκησαν και τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ, που έδειξαν μια απροσδόκητη πτώση για τον Αύγουστο -την πρώτη σε διάστημα 1,5 έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,1% τον Αύγουστο - η πρώτη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2017- ενώ τον Ιούλιο είχε παραμείνει αμετάβλητος.
Στους δώδεκα μήνες μέχρι τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 2,8%, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 3,3% του Ιουλίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 3,2% σε ετήσια.
Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 2,9% σε ετήσια, έναντι αύξησης 2,8% του Ιουλίου.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών προσωπικής κατανάλωσης (PCE) -που προτιμάται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed)- εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 2% τον Ιούλιο, πετυχαίνοντας τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για τρίτη φορά φέτος.

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές 

Με ήπια κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις επίμονες εμπορικές εντάσεις, αλλά και στην αβεβαιότητα γύρω από το Brexit.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,47% υψηλότερα, στις 377,08 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 12.032,30 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,55% κι έκλεισε στις 7.313,36 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στο +0,92% και στις 5.332,13 μονάδες.


Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,52% και έκλεισε στις 20.963,00 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε κέρδη 0,24% στις 9.306,80 μονάδες.
Ώθηση στο ιταλικό χρηματιστήριο προσέφερε η διάψευση από αξιωματούχο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων των περί απομάκρυνσης του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, είναι αναληθείς οι πληροφορίες του Τύπου ότι θα ζητηθεί η παραίτηση του Tria σε περίπτωση δεν βρεθούν τα κεφάλαια για τον προϋπολογισμό.
Ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέγραψε ισχυρά κέρδη 1,6%, εν μέσω της ανόδου των τιμών του αργού και εν αναμονή νέων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Inditex έκλεισε με κέρδη άνω του 4%, καθώς η ισπανική εταιρεία ανέφερε κέρδη αντίστοιχα των προσδοκιών, ενώ προέβλεψε μια αύξηση των πωλήσεών της κατά 6% για το β’ εξάμηνο του 2018.
Η μετοχή της Galapagos σημείωσε άλμα 17,6%, στον απόηχο θετικών αποτελεσμάτων δοκιμών για φάρμακό της κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας καθώς οι εμπορικές εντάσεις συνεχίζονται

Με απώλειες έκλεισαν, νωρίτερα, οι αγορές της Ασίας, εν μέσω νέας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, καθώς η Κίνα αναμένεται να ζητήσει άδεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 22.610,00 μονάδες, παρά την άνοδο που καταγράφει το γιεν έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα σημείωσε οριακή πτώση 0,01% στις 2.282,92 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά 0,06% στις 6.175,90 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,28% και τις 10.722,57 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε την τρίτη συνεχόμενη μέρα απωλειών, κλείνοντας στο -0,33% και τις 2.656,11 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά 0,70% στις 8.111,16 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρέμεινε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών, καταγράφοντας απώλειες 0,29% στις 26.345,04 μονάδες, καταγράφοντας πτώση για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης