Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονο παρασκήνιο στην ΕΕ - Γιατί οι Γερμανοί θέλουν Γάλλο στη θέση του Draghi

Έντονο παρασκήνιο στην ΕΕ - Γιατί οι Γερμανοί θέλουν Γάλλο στη θέση του Draghi
H Merkel «αδειάζει» Weidmann γιατί στοχεύει στην προεδρία της Κομισιόν - Οι δηλώσεις Oettinger
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πολιτικό παιχνίδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με φόντο τη διαδοχή Juncker στην προεδρία της Κομισιόν.
Ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ Günther Oettinger, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης ενός Γερμανού στη θέση του Jean Claude Juncker, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο διάδοχος του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, πρέπει να είναι Γάλλος.
Με αυτή την τοποθέτηση ο Oettinger συντάσσεται στη γραμμή της καγκελάριου Angela Merkel, όπως μεταδίδει η Handelsblatt.
Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε άλλωστε πρόσφατα στη γερμανική εφημερίδα, ότι η ΕΚΤ δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη Merkel.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο διοικητής της Bundesbank, Jens Weidmann, συμπεριφερόταν ως διάδοχος του Mario Draghi στην ΕΚΤ.
Ωστόσο, μεταξύ Κομισιόν και ΕΚΤ, η Merkel φαίνεται πως προτιμά το πόστο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Manfred Weber να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος.
Δεδομένης της αποδυναμωμένης θέσης στην οποία βρίσκεται η Merkel, κυρίως λόγω της προσφυγικής κρίσης, η καγκελάριος εκτιμά ότι ο «έλεγχος» της Κομισιόν θα τη βοηθήσει να επιβληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ωστόσο ότι το Βερολίνο υπολογίζει χωρίς τον… ξενοδόχο, που δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί για τα ζητήματα της διαδοχής.

Οι πιθανοί διάδοχοι του Draghi

Εφόσον ο επόμενος διοικητής της ΕΚΤ είναι Γάλλος, οι υποψήφιοι για τη διαδοχή Draghi τον Οκτώβριο του 2019 είναι πολλοί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Πρόκειται για τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας τηε Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure και τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde.
Πάντως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έσπευσε να δηλώσει στους Financial Times, ότι δεν ενδιαφέρεται για τις θέσεις της ΕΚΤ και της Κομισιόν, καθώς έχει πολύ σημαντική δουλειά στο ΔΝΤ και δεν προτίθεται να εγκαταλείψει «αυτό το όμορφο πλοίο, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν άγρια κύματα».
Σε περίπτωση μιας συμβιβαστικής λύσης, σε φαβορί αναδεικνύεται ο Φινλανδός Erkki Liikanen.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης