Τελευταία Νέα
Διεθνή

May: Έχουμε την καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαμε να κλείσουμε με την ΕΕ

May: Έχουμε την καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαμε να κλείσουμε με την ΕΕ
Έντονες αντιρρήσεις για τη συμφωνία εκφράζουν βουλευτές της αντιπολίτευσης
Με ιδιαίτερα θερμό τρόπο, όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό, υπερασπίστηκε τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, η βρετανή υπουργός, Theresa May, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας της, τονίζοντας ότι είναι «η καλύτερη δυνατή για τη χώρα». 
Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία συμφωνία εξαιρετικά θετική τόσο για την ίδια τη Βρετανία όσο και για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Γηραιά Αλβιόνα αλλά και τους Βρετανούς που ζουν σε κράτη -  μέλη της Ένωσης.
Υπογράμμισε, για μία ακόμη φορά, ότι με αυτή τη συμφωνία η Βρετανία ανακτά την κυριαρχία της σε μία σειρά θεμάτων, από την οικονομία έως την εξωτερική πολιτική, κάτι το οποίο  ήταν και η βασική επιθυμία των Βρετανών πολιτών όταν ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα.
Όπως σημείωσε η May, η συμφωνία τερματίζει οριστικά την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, τονίζοντας ότι αντ’ αυτού οι μετανάστες θα γίνονται δεκτοί με βάση τις δεξιότητές τους.
Σύμφωνα με την ίδια, με τη συμφωνία θα λήξει η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως συνέχισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η συμφωνία θα δημιουργήσει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί και να εφαρμόσει εμπορικές συμφωνίες.
Όσον αφορά την αλιεία, η May δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ένα ανεξάρτητο παράκτιο κράτος και οι Βρετανοί αλιείς θα έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο μερίδιο ψαριών στα βρετανικά ύδατα.
Η May δήλωσε ακόμη ότι το κείμενο επαναλαμβάνει επίσης την αποφασιστικότητα να διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι απαραίτητη η λεγόμενη «δικλείδα ασφαλείας» (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα.
Η May τόνισε ακόμη ότι είναι σαφές ότι η κυριαρχία του Γιβραλτάρ πρέπει να προστατευθεί.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Brexit βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη στιγμή και ότι θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για την ολοκλήρωσή τους μετά την έγκριση του πλαισίου για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.
Η May δήλωσε ότι το προσχέδιο επιτρέπει στη Βρετανία να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ενώ απέρριψε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της πρόσβασης στα ύδατα αλιείας και της πρόσβασης στις αγορές, προσθέτοντας ότι η εργασία σε εναλλακτικές ρυθμίσεις για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία θα αρχίσουν πριν την έξοδο της χώρας από το μπλοκ.
«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται τώρα σε μια κρίσιμη στιγμή και όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να φέρουμε αυτή τη διαδικασία σε ένα τελικό συμπέρασμα», ανέφερε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης