Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Ο διχασμός στη Λιβύη ανοίγει τον δρόμο στην Τουρκία - H EE πρέπει να εμφανιστεί ενωμένη

Forbes: Ο διχασμός στη Λιβύη ανοίγει τον δρόμο στην Τουρκία - H EE πρέπει να εμφανιστεί ενωμένη
Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει μια σταθερή θέση απέναντι στη κρίση της Λιβύης, επισημαίνει το Forbes 
Η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να τηρήσει μια κοινή και σταθερή θέση όσον αφορά τη Λιβύη εάν θέλει τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, να μην αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή.
Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Forbes σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη και τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατό στη Λιβύη, αμέσως μετά την έγκριση της σχετικής πρότασης από τη Βουλή στις 6 Ιανουαρίου.
Η απόφαση έρχεται Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν σχετικό σύμφωνο τον Νοέμβριο, προκαλώντας την αντίδραση Ελλάδας και Κύπρου.
«Η χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει πληγεί από το χάος από τότε που ο ηγέτης της, Muammar Gaddafi, ανατράπηκε το 2011 σε μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ.
Έκτοτε, η χώρα χωρίστηκε μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Fayez al-Sarraj στην Τρίπολη, και μιας πολιτοφυλακής που διοικείται από τον διοικητή Khalifa Haftar, ο οποίος ελέγχει την ανατολή της χώρας» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η μάχη γύρω από την πρωτεύουσα.
Από την πλευρά της, η Τουρκία στηρίζει τη GNA και θεωρεί ότι είναι δύναμη στη Μέση Ανατολή, ενώ Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος στηρίζουν τον Haftar.

Διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες

Ωστόσο, η απόφαση της Άγκυρας ανοίγει μέτωπο και με την Ευρώπη καθώς επηρεάζει τις έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ στη ανατολική Μεσόγειο.
«Ελλάδα και Κύπρος είχαν εδαφικές διαφωνίες με την Τουρκία και λένε ότι η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες είναι αβάσιμη και παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η ΕΕ συμφωνεί με αυτούς τους ισχυρισμούς ενώ μετά τη Σύνοδο της 12ης Δεκεμβρίου εξέδωσε ανακοίνωση που τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου.
Από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ζημιώνονται επίσης Ισραήλ και Αίγυπτος, καθώς η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνίας για τις έρευνες με διεθνείς εταιρείες και υπάρχουν σχέδια για αγωγός που θα μπορούσε να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ο κίνδυνος για την Ευρώπη

Στα μέσα Ιανουαρίου, οι διεθνείς ηγέτες θα συναντηθούν στο Βερολίνο για να βρουν μια πολιτική λύση ώστε να μπει ένα τέλος στη διαμάχη της Λιβύης, αλλά δεν αναμένεται να μπει ένα τέλος στη μάχη.
Η Ρωσία στηρίζει τον Haftar, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία που στηρίζει την αντιπολίτευση, ώστε να μην έρθουν σε κόντρα για τη Λιβύη.
Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας θα περιορίσει τον ρόλο της ΕΕ, όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, στις 12 Δεκεμβρίου.
«Όμως, είναι δύσκολο η ΕΕ να εμφανιστεί ενωμένη.
Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διχασμένες για το ποια πλευρά της Λιβύης θα στηρίξουν.
Ιταλία κι άλλες χώρες στηρίζουν τον Sarraj, αλλά η Γαλλία είναι με τον Haftar.
Εάν οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το ποιον θα στηρίξουν, οι ΗΠΑ ενδεχομένως να αναγκαστούν να λάβουν μια πιο αποφασιστική θέση απέναντι στη Λιβύη.
Αλλά εάν οι Βρυξέλλες επαναπαυθούν και παρακολουθήσουν τη σύγκρουση ως απλός θεατής, η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει την επιρροή της τόσο στη Λιβύη όσο και στις μεσογειακές της ακτές» καταλήγει το Forbes.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης