Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Guindos: Αυτό που συμφέρει την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή βοήθεια μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανείων

De Guindos: Αυτό που συμφέρει την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή βοήθεια μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανείων
Το σχέδιο της Κομισιόν για το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει 500 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις, αλλά και 250 δισ. ευρώ από χαμηλότοκα δάνεια
Ενώ οι διεργασίες για τη δομή που θα έχει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κορυφώνονται, ο L. De Guindos της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραδέχτηκε ότι οι χώρες με αδύναμη δημοσιονομική θέση, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, θα προτιμήσουν να αντλήσουν τη βοήθεια μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανείων.
Το σχέδιο της Κομισιόν για το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει 500 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις, όπως υποστήριζε ο Γαλλογερμανικός άξονας, αλλά και 250 δισ. ευρώ από χαμηλότοκα δάνεια και δημοσιονομικές δεσμεύσεις, όπως θέλουν οι πέντε σκληροπυρηνικές χώρες του Βορρά.
Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ, η Ιταλία 82 δισ. σε επιδοτήσεις και 91 δισ. σε δάνεια και η Ισπανία 77 δισ. σε επιδοτήσεις και 63 δισ. σε δάνεια, καθώς οι δύο τελευταίες είναι οι χώρες που δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, από τον Οκτώβριο θα είναι δυνατή η υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των πρώτων εθνικών σχεδίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να παρουσιάζουν τη μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα των χωρών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια έως το 2024.
Η υποβολή τους - πέραν των πρώτων σχεδίων που θα είναι δυνατή από φέτος για να επιταχυνθεί η παροχή στήριξης - θα γίνεται έως τις 31 Απριλίου του 2021 και του 2022.
Οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να δίνουν έμφαση στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν στη μετάβαση σε μία πράσινη και ψηφιακή οικονομία.
Η Κομισιόν θα αξιολογεί τα σχέδια με βάση διαφανή κριτήρια και θα αποφασίζει για τη χρηματοδοτική βοήθεια που θα δοθεί στη χώρα - μέλος (με τη μορφή επιχορήγησης και, εφόσον ζητηθεί, δανείου).
Οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια θα εκταμιεύονται σε δόσεις με την ολοκλήρωση κάποιων ορόσημων και στόχων που θα καθορίζονται από τις χώρες - μέλη στα σχέδιά τους.

Conte (Ιταλία) για Σύνοδο Κορυφής: Κρίνεται η φήμη της Ευρώπης - Χρειάζεται πνεύμα συνοχής

Την ανάγκη για την έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte.
«Τις εβδομάδες αυτές κρίνεται η φήμη της Ευρώπης και των χωρών μελών της, αλλά και η δυνατότητα ενός καλύτερου μέλλοντος.
Όλοι πρέπει να λάβουν μια απόφαση.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρέπει να δείξουν πνεύμα αλληλεγγύης και αίσθημα ευθύνης.
Χρειάζεται πνεύμα συνοχής», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσιάζοντας στην ιταλική βουλή τις θέσεις της χώρας του ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή (19/6/2020).
Σύμφωνα με τον Conte, «παρά τις προόδους των τελευταίων μηνών σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης σε μια σειρά σημείων οι θέσεις των χωρών μελών συνεχίζουν να απέχουν».
Παράλληλα υπογράμμισε: «το ότι στην φάση αυτή συζητούνται τα κριτήρια και το βάρος του Ταμείου αυτού, και όχι το αν θα δημιουργηθεί, για την Ιταλία αποτελεί αναμφίβολη επιτυχία».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι πρέπει να δοθεί το γρηγορότερο δυνατό το «πράσινο φώς» στο πρόγραμμα «Επόμενη Γενιά ΕΕ».
Παράλληλα, δήλωσε πως όταν διαμορφωθούν δεσμευτικές και οριστικές προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνησή του θα ζητήσει από το ιταλικό κοινοβούλιο να εκφραστεί σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η συνολική στάση της Ιταλίας.
«Ήρθε η στιγμή να δράσουμε με πνεύμα πλήρους συνοχής και σε εθνικό επίπεδο, ώστε η κρίση αυτή να μην προκαλέσει, στην Ιταλία, διπλή ζημιά.
Ώστε η χώρα να μην χάσει, δηλαδή, την ευρωπαϊκή πρόκληση της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και την ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίσιμη αυτή περίοδο», ολοκλήρωσε ο Conte.


Τι ανέφερε από τις 15 Ιουνίου 2020 το bankingnews.gr

Οι 7 λόγοι ανησυχίας για το Ταμείο Ανάκαμψης – Ιούλιο ή Οκτώβριο η συμφωνία - Πιθανόν 50%-50% δάνεια και επιδοτήσεις, στην Ελλάδα 24 δισ από 32 δισ

Η αρχική ικανοποίηση έχει μετατραπεί σε προβληματισμό με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εάν χαθεί η ευκαιρία του Ιουλίου και δεν υπάρξει συμφωνία, καθώς στην Σύνοδο Κορυφής 19 Ιουνίου 2020 είναι αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας… όλα θα μετατεθούν για 15 και 16 Οκτωβρίου 2020.
Στο σενάριο αυτό οι εκταμιεύσεις των κεφαλαίων θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2021 δηλαδή 10-11 μήνες αργότερα από σήμερα που θεωρείται πολύ μεγάλο διάστημα.

Ποιες είναι οι νέες παραδοχές;

1)Οι χώρες που αντιδρούσαν δηλαδή Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία Φινλανδία και Δανία δεν έχουν αλλάξει.
Η Ουγγαρία που είχε εκφράσει αντιρρήσεις, αναφέρει ότι στηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ζητάει αλλαγή των κατανομών στα κεφάλαια.
2)Το βασικό σενάριο που ήταν 750 δισεκ. εκ των οποίων 66% επιδοτήσεις ή 500 δισεκ. και 33% δάνεια ή 250 δισεκ. θα αλλάξει με πιθανό μείγμα όχι το 55% επιδοτήσεις και 45% δάνεια αλλά 50% δάνεια και 50% επιδοτήσεις δηλαδή 375 δισεκ. ευρώ.
Στο σενάριο αυτό προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα γιατί θα αυξηθεί η σχέση χρέους προς ΑΕΠ στα κράτη της ευρωζώνης.
3)Θα αλλάξει η κατανομή των κεφαλαίων και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πιθανότητα να αδικηθεί η Ελλάδα και αντί να λάβει 32 δισεκ. να πάρει 24 ή 25 δισεκ. σε βάθος 4ετίας.
Στο σενάριο αυτό η Ελλάδα θα λαμβάνει 6,25 δισεκ. ετησίως αντί 8 δισεκ. με την μορφή 3,12 δισεκ. δάνεια και 3,12 δισεκ. επιδοτήσεις.
Ως γνωστό η Commission είχε χρησιμοποιήσει ορισμένα βασικά κλειδιά κατανομής όπως ανεργία και κατά κεφαλήν ΑΕΠ κ.α. και ζητούνται αλλαγές γιατί κάποιες χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την Πανδημία.
4)Θα συσταθεί μια επιτροπή στην οποία ρόλο θα έχει και ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης η οποία θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιεί κάθε χώρα.
Κάθε χώρα θα συντάξει σχέδιο Ανάκαμψης που θα περιγράφει αναλυτικά όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα συντελεστούν από το 2020 έως το 2024.
Θα υπάρχει μηχανισμός πέναλτι κάθε φορά που υπάρχουν αποκλίσεις όπως ακύρωση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
Ταυτόχρονα θα πραγματοποιείται μάλλον μια φορά τον χρόνο επιτόπια παρακολούθηση της προόδου από τον μηχανισμό ελέγχου, δηλαδή μια φορά τον χρόνο θα έρχεται η επιτροπή στην Ελλάδα για να παρακολουθεί την πρόοδο ενώ θα συντάσσονται δύο εκθέσεις προόδου κάθε χρόνο πριν από την εκταμίευση κάθε δόσεις… πλην της πρώτης δόσης.
5)Υπάρχουν σκέψεις και όχι αποφάσεις – πιθανόν να μην περάσει αυτή η πρόταση – εάν τελικώς κριθεί αναγκαίο στο α΄ τρίμηνο του 2021 να συσταθεί ευρωπαϊκή bad bank μέρος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν να δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά μόνο για τα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργηθούν κατά την διάρκεια της ύφεσης.
Με βάση ορισμένες παραδοχές σε σύνολο 550 δισεκ. προβληματικών δανείων στην Ευρώπη τα νέα NPEs μπορεί να φθάσουν στα 80 με 100 δισεκ. το μέγιστο εκ των οποίων 30 δισεκ. στην Ιταλία και 6 με 8 δισεκ. στην Ελλάδα.
6)Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρχουν δύο δόσεις ετησίως Ιανουάριο και Ιούνιο κάθε έτους με εξαίρεση το 2021 όπου θα δοθούν τον Απρίλιο ή Μάιο του 2021 και Ιούλιο ή Σεπτέμβριο του 2021.
7)Αξίζει να αναφερθεί ότι οι χώρες που αντιδρούν έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων πέραν της αλλαγής της κατανομής μεταξύ δανείων και επιδοτήσεων να μην υπάρχει στα δάνεια κοινό επιτόκιο – τάσσονται κατά της έμμεσης αμοιβαιοποίησης χρέους – αλλά να λαμβάνεται υπόψη ένας παράγοντας όπως η απόδοση του 10ετούς ομόλογου που είναι και σημείο αναφοράς ή benchmark.
H Γερμανία θα δανείζεται στο -0,40% και η Ελλάδα στο 1,44% με βάση τις τρέχουσες αποδόσεις των 10ετών ομολόγων.
Μπορεί η Commission να δανείζεται με κοινό επιτόκιο από τις αγορές κάθε χρόνο θα δανείζεται 180 δισεκ. και θα δανίζει με αρνητικό  την Γερμανία λόγω των αρνητικών επιτοκίων αλλά θα χάνει από την Ελλάδα λόγω του θετικού επιτοκίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης