Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζει ανοδικά η Wall παρά την ανησυχία για κορωνοϊό - Κέρδη +0,5% ο S&P 500 - Νέο ιστορικό υψηλό για Nasdaq - Στο -0,13% ο DAX

Συνεχίζει ανοδικά η Wall παρά την ανησυχία για κορωνοϊό - Κέρδη +0,5% ο S&P 500 - Νέο ιστορικό υψηλό για Nasdaq - Στο -0,13% ο DAX
Νέο ιστορικό υψηλό έπιασε ο τεχνολογικός δείκτης ενώ υποχώρησε ο Dow Jones
Σε ανοδικό έδαφος συνέχισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην έναρξη του γ΄τριμήνου 2020 μετά το ισχυρό ράλι που σημείωσαν το β'  τρίμηνο, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα από την παγκόσμια «μάχη» κατά του κορωνοϊού, καθώς αν και έχουν περάσει 6 μήνες από το ξέσπασμα της επιδημίας, τα κρούσματα και οι θάνατοι εξακολουθούν να αυξάνονται ραγδαία.
Το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (περισσότερα από 47.000) που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από την έναρξη της πανδημίας και ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε και πάλι τους 1.000 (κάτι που είχε να συμβεί από τις 10/6) τη στιγμή που ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Αnthony Fauci υποστηρίζει πως αν δεν ληφθούν μέτρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει τα 100.000 την ημέρα.
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Λατινική Αμερική, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει σε αριθμό κρουσμάτων την Ευρώπη, ενώ ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας για την Ινδία όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς σε αυτόν καταγράφηκαν περισσότερα από 400 χιλιάδες κρούσματα (σχεδόν το 70% του συνόλου) και 12.000 θάνατοι.
Στην Κίνα, αν και μειώθηκαν δραστικά οι νέες μολύνσεις, παραμένει το lockdown στην επαρχία της Anxin (σε απόσταση λιγότερη των 100 χιλιομέτρων από το Πεκίνο) όπου και θα σφραγιστούν κατοικίες και χωριά μέχρι νεωτέρας, στην Αυστραλία σε lockdown μπαίνουν από σήμερα 1/7 περίπου 300.000 κάτοικοι της Μελβούρνης ενώ σε lockdown έχει τεθεί και το Λέστερ στην κεντρική Αγγλία.
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη ανοίγει από σήμερα τα σύνορα της και σε πολίτες 14 τρίτων – χωρών (ανάμεσα τους Καναδάς, Ιαπωνία, Νότια Κορέα) σε μια προσπάθεια να σώσει ότι σώζεται από την φετινή τουριστική σεζόν σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο της κρίσης στην οικονομία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 511.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 10,5 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περίπου 5,4 εκατομμύρια.
Αχτίδα αισιοδοξίας ένα πειραματικό εμβόλιο για τον Covid-19 που αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική Pfizer και την εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech προκάλεσε ανοσο-αποκρίσεις σε υγιείς ασθενείς, αλλά επίσης προκάλεσε πυρετό και άλλες παρενέργειες, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα από τα πρώτα κλινικά δεδομένα για το εμβόλιο που αποκαλύφθηκαν σήμερα, 1η Ιουλίου 2020, σε μια εφημερίδα που κυκλοφόρησε στο MedRXiv, που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους ή δημοσιευτεί σε ένα περιοδικό.

O δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,3% στις 25.734 μονάδες.
O δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,5% στις 3.115 μονάδες.
O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,95% στις 10.154 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στις 28,61 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημείωσε πτώση -0,41% στις 12.260 μονάδες.
Νωρίτερα είχε προκύψει τεχνικό πρόβλημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διαπραγμάτευσης Xetra.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε απώλειες -0,23% στις 19.330 μονάδες.
Image
Image


Fed (Πρακτικά): Στο 6,5% η ύφεση το 2020 στις ΗΠΑ - Τα μέτρα στήριξης μπορεί να είναι ανεπαρκή

Η Federal Reserve έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της 9-10 Ιουνίου.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες ψήφισαν να διατηρηθεί το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου δανεισμού αναφοράς στο εύρος 0% -0,25%, το οποίο έχει διαμορφωθεί από τα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να στηριχθεί η οικονομία των ΗΠΑ από τις επιπτώσεις που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Παράλληλα η Fed εξέδωσε επίσης τις προσδοκίες της για διάφορα οικονομικά δεδομένα.
Η μέση πτώση του ΑΕΠ για το 2020 εκτιμάται στο 6,5%, ακολουθούμενη από ανάπτυξη 5% το 2021 και 3,5% το επόμενο έτος.
Στις ομιλίες του μετά από τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell ήταν προσεκτικός για την οικονομία, λέγοντας ότι οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες εν μέσω πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Fed ξεκίνησε δύο ακόμη προγράμματα, το ένα για να αγοράσει εταιρικά ομόλογα και το άλλο για χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Αξιωματούχοι στη συνάντηση σημείωσαν ότι «η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής παρέμεινε κατάλληλη», αλλά δήλωσαν ότι η Fed θα πρέπει να ενισχύσει την καθοδήγηση που παρέχει στις αγορές.
Τα πρακτικά σημείωσαν την ανάγκη για «πολύ ευνοϊκή νομισματική πολιτική για κάποιο χρονικό διάστημα» και ανέφεραν ότι οι προϋποθέσεις για αυτό πρέπει να διατυπωθούν με σαφήνεια.
«Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι αξιωματούχοι σχολίασαν ότι η Fed πρέπει να κοινοποιήσει μια πιο ρητή μορφή καθοδήγησης για την πορεία του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων και να παράσχει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις αγορές τίτλων του Δημοσίου», ανέφεραν τα πρακτικά.
«Οι αξιωματούχοι σχολίασαν ότι το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικό και ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές», ανέφεραν τα πρακτικά.
Παράλληλα οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η οικονομική βοήθεια που παρείχε το Κογκρέσο σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις «μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής».
Ττα μέλη συζήτησαν επίσης τον αντίκτυπο των αγορών περιουσιακών στοιχείων, τις οποίες η Fed έχει αυξήσει φέτος.
Αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι «περιορισμοί» στο τρέχον περιβάλλον καθιστούν τις αγορές λιγότερο αποτελεσματικές από ό, τι ήταν μετά την οικονομική κρίση το 2008.
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι εξέτασαν το ενδεχόμενος μιας στρατηγικής ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων και ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα. Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για μια πιθανή στρατηγική να τίθενται όρια στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μέσω μιας δέσμευσης να πραγματοποιούνται όλες οι αναγκαίες αγορές για να παραμένουν σε συγκεκριμένα επίπεδα.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας τη δημιουργία 2,37 εκατ. θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο ADP.
Πρόκειται για αριθμό μικρότερο των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές έκαναν λόγο για 2,9 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, τον Απρίλιο χάθηκαν 19,5 εκατ. θέσεις και 2,8 εκατ. θέσεις τον Μάιο.
Ωστόσο, το Ινστιτούτο προχώρησε σε αναθεώρηση των στοιχείων του Μαϊου, σε δημιουργία 3,065 εκατ. θέσεων.
Οι προσλήψεις στις μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκαν τον Ιούνιο, δήλωσε ο Ahu Yildirmaz, αντιπρόεδρος και συν-επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών ADP. «Καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει αργά, βλέπουμε μια σημαντική ανάκαμψη σε βιομηχανίες που βίωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας.
Στην πραγματικότητα, το 70% των θέσεων εργασίας που προστέθηκαν αυτό το μήνα, ήταν στους κλάδους αναψυχής και της φιλοξενίας, εμπορίου και κατασκευών», εξήγησε.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 2/7 θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις κααστάσεις μισθοδοσίας εκτός γεωργικού τομέα.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποχώρηση της ανεργίας στο 12,3% τον Ιούνιο, από 13,3% τον Μάιο και 3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας οργή έχει προκαλέσει στους μετόχους της Tesla η συμφωνία για bonus ύψους 55,8 δισ. ευρώ στον CEO Elon Musk.
Μάλιστα, οι μέτοχοι της Tesla θέλουν να διώξουν τον Elon Musk, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων, από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Η εταιρεία Pirc, σύμβουλος των μετοχών της εταιρείας, συμβούλεψε την Τρίτη τους επενδυτές της Tesla να καταψηφίσουν τη συμφωνία για το συγκεκριμένο μπόνους, καθώς το μόνο που προσφέρει είναι να κάνει ακόμα πλουσιότερο με άνισο τρόπο τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.
Ακόμη, η Pirc, κάλεσε τους επενδυτές να ψηφίσουν κατά της επανεκλογής του Musk στο διοικητικό συμβούλιο λόγω της συγκεκριμένης συμφωνίας πληρωμής, και προειδοποίησε ότι ενέχει «σοβαρό κίνδυνο φθοράς της φήμης για την εταιρεία και τους μετόχους της».
Σύμφωνα με τον Guardian, η Pric αναφέρει ότι οι συχνές αμφιλεγόμενες εκρήξεις του Μusk στο Twitter είχαν κοστίσει εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία και αποτελούσαν «περιττό κίνδυνο φήμης για την εταιρεία».
Οι διαφημίσεις περισσότερων από 400 εταιρειών, ανάμεσά τους η Coca-Cola και η Starbucks, θα εξαφανιστούν για σχεδόν ένα μήνα από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, σε μία προσπάθεια να διαμαρτυρηθούν για την αποτυχία του μέσου να περιορίσει τον λόγο μίσους από τους χρήστες.
Αμερικανικές οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων όπως η Anti-Defamation League, NAACP και η Color of Change ξεκίνησαν την εκστρατεία «Stop Hate for Profit» μετά τον φόνο του G. Floyd και ζήτησαν τη βοήθεια πολυεθνικών εταιρειών προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στο Facebook για να λάβει συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού του ρατσιστικού λόγου και του λόγου μίσους.
Οι οργανώσεις υπέβαλαν αιτήματα προς το Facebook, ανάμεσα στα οποία να μπορεί να μιλά με κάποιον εργαζόμενο όποιος χρήστης γίνεται στόχος σοβαρής παρενόχλησης και να δίνεται αποζημίωση στις εταιρείες οι διαφημίσεις των οποίων εμφανίζονται δίπλα σε προσβλητικό περιεχόμενο το οποίο αργότερα αποσύρεται.
Την ίδια στιγμή, το Facebook, προκειμένου να διασκεδάσει το κίνημα εναντίον του, ανακοίνωσε χθες ότι κατέβασε ή απαγόρευσε εκατοντάδες λογαριασμούς που συνδέονται με το βίαιο, ακροδεξιό κίνημα Boogaloo στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, «απαγορεύει οποιαδήποτε παρουσία του βίαιου αυτού κινήματος στην πλατφόρμα μας και αποσύρουμε κάθε περιεχόμενο που το στηρίζει, το εκπροσωπεί ή το προάγει».
Η General Mills ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 625,7 εκατ. δολάρια ή 1,02 δολάρια ανά μετοχή στο τρίμηνο μέχρι τις 31 Μαΐου, υψηλότερα από τα 570,2 εκατ. δολάρια ή 94 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,10 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 1,06 δολάρια.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 21% στα 5,023 δισ. δολάρια από τα 4,162 δισ. δολάρια στο προηγούμενο έτος, και υψηλότερα από τα 4,985 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.
Η πανδημία έχει μια προφανή επίδραση στην καταναλωτική ζήτηση σε όλες τις μεγάλες αγορές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης μιας άνευ προηγουμένου αύξησης της ζήτησης για φαγητό στο σπίτι και μιας αντίστοιχης μείωσης της ζήτησης για φαγητό εκτός σπιτιού, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μείωσης της μετάδοσης του ιού, ανέφερε η εταιρεία.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στο πεδίο του κορωνοϊού και παρά την καλύτερη του αναμενομένου εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα τον Ιούνιο
Μετ' εμποδίων πραγματοποιήθηκε η διαπραγμάτευση σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των τεχνικών προβλημάτων στη γερμανική πλατφόρμα συναλλαγών Xetra.
Τα τεχνικά προβλήματα επηρέασαν τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Bιέννης, της Λουμπλιάνα, της Πράγας, της Βουδαπέστης, του Ζάγκρεμπ, της Μάλτας και της Σόφιας, τα οποία χρησιμοποιούν το σύστημα Xetra T7, δήλωσε εκπρόσωπος της Deutsche Boerse.
Οι εξελίξεις στο πεδίο του κορωνοϊού βρίσκονται επίσης στο προσκήνιο όσον αφορά τις κινήσεις των επενδυτών.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα    
Περαιτέρω βελτίωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (1/7) στοιχεία της Markit, καθώς οι χώρες της ενιαίας νομισματικής ένωσης προχώρησαν σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 47,4 μονάδες, έναντι 39,4 μονάδων τον Μάιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Μάλιστα, τα τελικά στοιχεία για τον Ιούνιο ξεπέρασαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για 46,9 μονάδες, με τον δείκτη ωστόσο να παραμένει κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο τομέας καταναλωτικών αγαθών επέστρεψε σε θετική έδαφος μετά την περιορισμένη δραστηριότητα των προηγούμενων μηνών, ενώ αντίθετα οι τομείς ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών παρέμειναν σε τροχιά συρρίκνωσης.
Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν βελτίωση στη δραστηριότητά τους τον Ιούνιο, με την πλειοψηφία να σημειώνει τους καλύτερους δείκτης PMI από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Οι δείκτες PMI που αφορούν τη Γαλλία και την Ιρλανδία επεκτάθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 52,3 και τις 51 μονάδες αντίστοιχα, με την πρώτη να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών.
Παράλληλα, οι δείκτης που σχετίζονται με την Ελλάδα και την Ισπανία βρέθηκαν ακόμα πιο κοντά σε τροχιά σταθερότητας, και συγκεκριμένα στις 49,4 και τις 49 μονάδες αντίστοιχα, σκαρφαλώνοντας αμφότερες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4ων μηνών.
Ωστόσο, η συνολική παραγωγή του κλάδου παρέμεινε υποτονική εξαιτίας της μείωσης στις νέες παραγγελίες, ενώ οι νέες πωλήσεις προς το εξωτερικό διεύρυναν το πτωτικό σερί των τελευταίων μηνών.
Η στελέχωση του κλάδου υποχώρησε για 14ο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι επιχειρήσεις συνέχισαν να λειτουργούν κάτω από την πλήρη χωρητικότητά τους για ακόμα έναν μήνα.
Ύφεση της γερμανικής οικονομίας κατά 6,7% και σταδιακή ανάκαμψη, προβλέπει το Ινστιτούτο Ifo στις θερινές του εκτιμήσεις.
Μετά τη συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής κατά 2,2% στο α΄τρίμηνο του 2020, το Ifo εκτιμά ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 11,9% στο β΄τρίμηνο, με την ανάκαμψη στο γ΄τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 6,9% και στο 3,8% στο δ΄τρίμηνο.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει στα ύψη, με φόντο την εξέλιξη της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Η γερμανική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2021.
«Η ισχυρή ανάκαμψη που αναμένεται στο β΄εξάμηνο του έτους, μπορεί να εξηγηθεί ως αποτέλεσμα της χαμηλής παραγωγής και παροχής υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια του lockdown», σημειώνει ο T imo Wollmershaeuser, επικεφαλής εκτιμήσεων του Ifo.
Ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να αυξηθεί στα 2,7 εκατ. από 2,3 εκατ. το 2020, πριν υποχωρήσει στα 2,6 εκατ. το 2021, σύμφωνα με το Ifo.
O δείκτης ανεργίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 5,9% από 5%, πριν υποχωρήσει στο 5,6% το 2021.
Περαιτέρω άνοδο κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (1/7) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, τα οποία ωστόσο αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας διαμορφώθηκε στο 6,4% έναντι 6,3% τον Μάιο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 6,5%.
Ο συνολικός αριθμός ανέργων ανήλθε σε 2,85 εκατ. άτομα, καθώς τον Μάιο χάθηκαν 69 χιλ. θέσεις εργασίας σε μηνιαία βάση, με την πτώση ωστόσο να είναι μικρότερη σε σχέση με την απώλεια 120 χιλ. θέσεων που ανέμεναν οι αναλυτές.
Παράλληλα, ο αριθμός υποαπασχολούμενων, στον οποίο περιλαμβάνονται και τα άτομα που βρέθηκαν σε ειδικές συνθήκες εργασίας προσωρινά λόγω της πανδημίας, διαμορφώθηκε στα 3,6 εκατ. άτομα, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως των 439 χιλ. ατόμων.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν «άλμα» της τάξεως του +13,9% σε μηνιαία βάση τον Μάιο του 2020, ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +3,5%.
Επιπλέον, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +3,8%, αντιστρέφοντας τις απώλειες -6,4% που σημειώθηκαν τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω πτώση κατά -3,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, οι πωλήσεις στον τομέα τροφίμων, ποτών και καπνού αυξήθηκαν κατά +4,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι πωλήσεις μη εδώδιμων προϊόντων σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +3,5%.
Περαιτέρω βελτίωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (1/7) στοιχεία της Markit, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος μετά από τέσσερις μήνες.
Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες, έναντι 40,7 μονάδων τον Μάιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή που έχει καταγράψει ποτέ η Markit.
Η παραγωγή του κλάδου αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, εν μέσω της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων και της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Ο τομέας των ενδιάμεσων αγαθών κατέγραψε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε μηνιαία βάση, ενώ αντίθετα ο τομέας των επενδυτικών αγαθών κατέγραψε έναν ακόμα μήνα πτώσης, αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν περιορισμένος.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων εμφάνισε σημάδια σταθεροποίησης για τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι οι νέες παραγγελίες του κλάδου υποχώρησαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Ο υποδείκτης που αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για το επόμενο διάστημα σκαρφάλωσε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών, γεγονός που σχετίζεται τόσο με την επανεκκίνηση της οικονομίας, όσο και τις προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
«Ο Ιούνιος ολοκλήρωσε μία σημαντική ανάκαμψη στη δυναμική του μεταποιητικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο κλάδος επέστρεψε από τη συρρίκνωση-ρεκόρ του Απριλίου στη σταθεροποίηση μέσα σε διάστημα δύο μηνών», σχολίασε ο διευθυντής της Markit, Rob Dobson, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
«Η παραγωγή κινήθηκε υψηλότερα και η ζήτηση σταθεροποιήθηκε καθώς τα περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν, τα εργοστάσια ξεκίνησαν ξανά τη λειτουργία τους και το προσωπικό επέστρεψε στην εργασία», υπογράμμισε ο κ. Dobson, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η αισιοδοξία των επιχειρήσεων ανέκαμψε επίσης σε υψηλό 21 μηνών».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «η προγραμματισμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19 στις 4 Ιουλίου θα βοηθήσει την περαιτέρω άνοδο κατά τους επόμενους μήνες», διευκρινίζοντας ότι «αν και η τάση στις νέες εξαγωγές παραμένει αδύναμη, αυτή θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί καθώς τα lockdowns και οι περιορισμοί στις μεταφορές παγκοσμίως μειώνονται περαιτέρω».
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ο όμιλος Volkswagen ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαταλείπει ΤΑ σχέδιά του για την κατασκευή εργοστασίου στην Τουρκία εξαιτίας της κρίσης του κλάδου του αυτοκινήτου που προκλήθηκε από την πανδημία.
«Η κατάσταση δεν είναι η ίδια σε σχέση με πριν από τον κορωνοϊό», δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου.
Το εργοστάσιο επρόκειτο να κατασκευασθεί στη περιοχή της Σμύρνης και θα δημιουργούσε 4.000 θέσεις εργασίας, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πέρυσι, ο όμιλος Volkswagen είχε ήδη αναβάλει την απόφαση για την επένδυση, αφού η Τουρκία ξεκίνησε τις επίμαχες στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην βόρεια Συρία.
Η οριστική εγκατάλειψη του σχεδίου εξηγείται από «τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην αγορά του αυτοκινήτου», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Volkswagen.
Η J Sainsbury ανακοίνωσε ότι οι συνολικές πωλήσεις λιανικής α΄ τριμήνου εκτός των καυσίμων, αυξήθηκαν στο α΄ τρίμηνο, ενισχυμένες από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και στα είδη τροφίμων και γενικού εμπορίου.
Η βρετανική εταιρεία ειδών παντοπωλείου δήλωσε πως οι συνολικές πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 8,5% σε ετήσια βάση στη διάρκεια των 16 εβδομάδων μέχρι τις 27 Ιουνίου, σε σχέση με την πτώση 1,2% στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Σε συγκρίσιμη βάση, οι συνολικές πωλήσεις λιανικής εξαιρουμένων των καυσίμων, αυξήθηκαν 8,2% σε ετήσια βάση.
Η αύξηση των πωλήσεων παραμένει ισχυρή σε όλο το α΄ τρίμηνο, καλύτερα από τις εκτιμήσεις που κάναμε τον Απρίλιο σύμφωνα με το βασικό σενάριο ανέφερε η εταιρεία.
Το τμήμα ειδών παντοπωλείου της εταιρείας σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο, κατά 11%, ενώ το τμήμα ειδών ένδυσης εμφάνισε πτώση των πωλήσεων κατά 27%.
Επίσης, η εταιρεία δήλωσε πως αναμένει πλήγμα 500 εκατ. στερλίνων (620,1 εκατ. δολάρια) στα κέρδη από την πανδημία.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω Κίνας και Ιαπωνίας - Στο -0,75% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,38%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (1/7) οι αγορές της Ασίας, μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την Κίνα και την Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,75% στις 22.121,7 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,62% στις 5.943,4 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του -0,08% στις 2.106,7 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία διαπραγματεύεται στο -0,11% και τις 4.900 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,71% στις 11.703,4 μονάδες, ενώ ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, στο -0,01% και τις 1.338,9 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη +1,38% στις 3.025,9 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1% και τις 12.112,9 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας για την Ημέρα Ίδρυσης.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Κίνα σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών τον Ιούνιο του 2020, δεχόμενη ώθηση από την αυξημένη εγχώρια ζήτηση.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες, έναντι 50,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί οριακή επιβράδυνση στις 50,5 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Caixin και Markit, η βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο οφείλεται στην ισχυρότερη ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, η οποία αντιστάθμισε τόσο την περιορισμένη ζήτηση από το εξωτερικό όσο και την πτώση στη στελέχωση των επιχειρήσεων. «Η συνολική ζήτηση στον μεταποιητικό κλάδο ανέκαμψε με γρήγορο ρυθμό, αλλά η ζήτηση από το εξωτερικό παρέμεινε υποτονική», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Caixin, Wang Zhe, προσθέτοντας ότι «η παραγωγή επεκτάθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, αλλά ο ρυθμός ήταν βραδύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα».
«Αντίθετα, η ζήτηση κατέγραψε αξιοσημείωτη βελτίωση», υπογράμμισε ο κ. Wang, διευκρινίζοντας ότι «ο υποδείκτης συνολικών νέων παραγγελιών επεκτάθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων επέτρεψε στην παραγωγή να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα».
Στην Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου για τον Ιούνιο του 2020 απομακρύνθηκε από τα χαμηλά έντεκα ετών στα οποία είχε υποχωρήσει τον προηγούμενο μήνα, η παραγωγή και η ζήτηση στον κλάδο παραμένουν υποτονικές.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 40,1 μονάδες, έναντι 37,8 μονάδων τον Μάιο του 2020, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου λειτούργησαν κάτω από την πλήρη χωρητικότητά τους εξαιτίας της αργής κινητικότητας στα βιβλία παραγγελιών, ενώ σημειώθηκε πτώση στον υποδείκτη που αφορά την παραγωγή.
Παράλληλα, η ζήτηση από το εξωτερικό παρέμεινε μειωμένη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ στον αντίποδα ο υποδείκτης που αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων κατέγραψε άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
«Η πιθανότητα μίας ανάκαμψης τύπου V στον μεταποιητικό κλάδο μοιάζει μικρή σε αυτό το στάδιο, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητας μία οικονομίας δύο ταχυτήτων εάν ο κλάδος υπηρεσιών, ο οποίος επικεντρώνεται κυρίως στην εγχώρια αγορά, δείξει περισσότερα σημάδια δραστηριότητας», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης