Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε διαπραγματεύσεις συγχώνευσης οι CaixaBank και Bankia - Ράλι στις μετοχές

Σε διαπραγματεύσεις συγχώνευσης οι CaixaBank και Bankia - Ράλι στις μετοχές
Εάν καταλήξουν σε συμφωνία, θα δημιουργήσουν το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Ισπανίας
Σε διαπραγματεύσεις για συγχώνευση βρίσκονται οι ισπανικές τράπεζες CaixaBank και Bankia, όπως ανακοίνωσαν.
Εάν καταλήξουν σε συμφωνία, θα δημιουργήσουν το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Ισπανίας.
Οι συζητήσεις αφορούν συγχώνευση εξ ολοκλήρου σε μετοχές, ύψους 14 δισ. ευρώ.
Προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία, πέραν της υπογραφής της συμφωνίας εμπιστευτικότητας για την ανταλλαγή πληροφοριών, στο πλαίσιο του due diligence (εσωτερικός έλεγχος), όπως ανακοίνωσε η CaixaBank.
Από την πλευρά της η Bankia υπογράμμισε την προκαταρκτική φύση των συζητήσεων.
Οι διαπραγματεύσεις έρχονται σε μία δύσκολη περίοδο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι αυξημένες προβλέψεις αλλά και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, έχουν οδηγήσει σε πτώση της κερδοφορίας.
H μετοχή της Caixabank σημειώνει ράλι 11,3% ενώ η Bankia διαπραγματεύεται στο +23%.
Η CaixaBank, η οποία εδρεύει στη Βαρκελώνη, ενδέχεται να προχωρήσει στην εξαγορά της ανταγωνιστικής τράπεζας, με έδρα τη Μαδρίτη, που είναι περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους της, δημιουργώντας έτσι ένα πιστωτικό ίδρυμα που θα ξεπεράσει σε μέγεθος τις Banco Santander και  Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.
Πιθανό deal Θα σηματοδοτήσει την πρώτη σημαντική συμφωνία εδώ και χρόνια σε μια αγορά που κυριαρχείται από τράπεζες λιανικής, οι οποίες  αγωνίζονται να αυξήσουν τα κέρδη τους σε μια εποχή αρνητικών επιτοκίων και οικονομικής συρρίκνωσης.
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επανεκκίνηση των συνομιλιών σχετικά με συγχωνεύσεις τραπεζών σε όλη την Ευρώπη, όπως τονίζει το Bloomberg.
Πιθανή συγχώνευση θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ισπανία σε δάνεια, assets και καταθέσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup.
To μερίδιο αγοράς σε assets θα ανέλθει στο 23%, σε δάνεια στο 26% και σε καταθέσεις στο 24%.
Το 2012 η ισπανική κυβέρνηση διέσωσε την Bankia, αποκτώντας μερίδιο 61,8%, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Το τραπεζικό ταμείο διάσωσης της Ισπανίας, γνωστό ως Frob, θα κατέχει το 17% του νέου ομίλου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi, ενώ το Ίδρυμα Caixa θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος  με περίπου 30%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης