Τελευταία Νέα
Διεθνή

Alan Greenspan: Έλλειμμα προϋπολογισμού και πληθωρισμός οι δύο βασικές ανησυχίες

Alan Greenspan: Έλλειμμα προϋπολογισμού και πληθωρισμός οι δύο βασικές ανησυχίες
Ο πληθωρισμός κινείται σταθερά κάτω από το επίπεδο του 2% για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας και πιο πρόσφατα πλησίασε το 1%
Ο πληθωρισμός και το διογκωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και διεθνώς είναι οι δύο βασικές ανησυχίες του πρώην επικεφαλής της FED Alan Greenspan, όπως δήλωσε στο CNBC.
«Η συνολική μου άποψη είναι ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι δυστυχώς αρνητικές και αυτό είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της ρευστότητας που κατακλύζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγικότητας», δήλωσε ο Greenspan.
Μιλώντας για τον ιό, ο Greenspan είπε: «Γνωρίζουμε πολύ λίγα, έτσι προσποιούμαστε πολλά».
Όσον αφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, είπε ότι η ανισορροπία των δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης «ξεφεύγει».
Μέχρι τον Ιούλιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα 2020 ανήλθε σε 2,45 τρισεκατομμύρια δολάρια, ως αποτέλεσμα των εντατικών κυβερνητικών δαπανών για να στηριχθεί η οικονομία των ΗΠΑ.
Υποτιμούμε το μέγεθος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ανέφερε ο Greenspan.
Καθώς οι ΗΠΑ δίνουν μάχη με τα δημοσιονομικά τους προβλήματα, η Fed διατήρησε τα επιτόκια χαμηλά και πρόσφατα δεσμεύτηκε να οδηγήσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.
Η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και αν ο πληθωρισμός υπερβεί τον στόχο για μια εύλογη χρονική περίοδο.
Ο πληθωρισμός κινείται σταθερά κάτω από το επίπεδο του 2% για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας και πιο πρόσφατα πλησίασε το 1%.
Ο Greenspan δεν σχολίασε άμεσα την πολιτική που είναι γνωστή ως «στόχευση μέσου πληθωρισμού».
«Δεν θέλω να αναμιχθώ σε κανένα από αυτά τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης