Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: Ο Tatar θα φέρει πιο κοντά τους Τουρκοκύπριους με την Τουρκία

FAZ: Ο Tatar θα φέρει πιο κοντά τους Τουρκοκύπριους με την Τουρκία
Με την εκλογική νίκη Tatar η επανένωση της Κύπρου, θα παραμείνει ουτοπία, παρατηρεί η εφημερίδα FAZ
«Το εκλογικό αποτέλεσμα επιτρέπει μόνο ένα συμπέρασμα: ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έρθουν ακόμη πιο κοντά στην Τουρκία στο μέλλον, παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και συνεχίζει: Ο με μικρή διαφορά ηττημένος Mustafa Akinci δεν είχε ποτέ ψευδαισθήσεις για την εξάρτηση της περιοχής από την Τουρκία.
Ωστόσο, όπου ήταν δυνατόν, τραβούσε διαχωριστική γραμμή από την Άγκυρα, κυρίως μέσω μιας αξιόπιστης εκπροσώπησης της δημοκρατίας και της ελευθερίας του τύπου».
Από την άλλη πλευρά για τον Tatar η FAZ σημειώνει: «Ο Tatar, ο οποίος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1960, είναι γνωστός ως πολιτικός που αναζητά στενούς δεσμούς με την Τουρκία και δεν σκέφτεται ιδιαίτερα πολλές, νέες διαπραγματεύσεις για την ‘επανένωση του νησιού’».
Η εφημερίδα διερωτάται αν αυτό τον καθιστά «δεξιό εθνικιστή» ή «σκληροπυρηνικό» και παραθέτει απόσπασμα από συνέντευξη του Tatar το 2013 στην FAZ όταν ήταν υπ. Οικονομικών.
Εκεί είχε ασκήσει «προσεκτική κριτική» στην Τουρκία, διαψεύδοντας ότι συνολικά η διοίκηση των Τουρκοκυπρίων χρηματοδοτείται από τους Τούρκους φορολογούμενους – βέβαια είχε παραδεχθεί ότι το ένα τρίτο του προϋπολογισμού προερχόταν από την Τουρκία.
Σε άλλο σημείο η FAZ παρατηρεί: «Από την άποψη των Ελληνοκυπρίων και ορισμένων δυτικών ΜΜΕ, ο Tatar είναι προφανώς ‘σκληροπυρηνικός’ κυρίως επειδή βλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού έχουν ελάχιστες πιθανότητες και αντ 'αυτού προτείνει λύση δύο κρατών.
Μια ματιά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για μια ‘επανένωση’, η οποία έχει επανειλημμένα αποτύχει επί δεκαετίες, δείχνει ότι ο Tatar έχει βάσιμους λόγους να είναι σκεπτικιστής (…)
Και επίσης ήταν οι Ελληνοκύπριοι που το 2004 απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία το λεγόμενο σχέδιο Anan (…)- ενώ οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ. (…)
Ο Tatar το λαμβάνει υπόψιν.
Με την εκλογική του νίκη η απόσταση από την ουτοπία ενός επανενωμένου νησιωτικού κράτους με δύο λαούς έχει απλώς μεγαλώσει περισσότερο από ό,τι πριν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης