Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεμίζουν την αγορά με χρήμα οι Ιάπωνες για να ρίξουν το γιεν

tags :
Γεμίζουν την αγορά με χρήμα οι Ιάπωνες για να ρίξουν το γιεν
Το ράλι του γιεν – πέρα από αυτό του ελβετικού φράγκου – προβληματίζει την παγκόσμια αγορά χρήματος. Σε ολόκληρη την υφήλιο αναμενόταν παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας και τοποθέτησή της επάνω στο θέμα. Τώρα η Bank of Japan παρουσιάζεται έτοιμη να δώσει πειστική λύση. Σχεδιάζει πολιτική χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της χώρας. Θέλει να στείλει περισσότερο χρήμα στην αγορά.
Σχεδιάζει να προωθήσει τις περαιτέρω επενδύσεις και να δώσει επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, θα προσφέρει απλόχερα χρηματοδοτήσεις τριμηνιαίας διάρκειας αποπληρωμής προς όλες – δημόσιες και ιδιωτικές – τράπεζες της χώρας με το ισχύον επιτόκιο του 0,1% και αυτές με τη σειρά τους θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις.
Η πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας προσιδιάζει κατά πολύ στη λογική του άκρατου προστατευτισμού που εφαρμόζει η ΕΚΤ.
Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Yoshihiko Noda έσπευσε, μόλις λίγη ώρα μετά τις εξαγγελίες της Bank of Japan, να διευκρινίσει πως μιας τέτοια πολιτική εκ μέρους του τραπεζικού συστήματος δεν σημαίνει την παρακράτηση collaterals των τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. “Αν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε απευθείας πώληση γιεν, μια πολιτική παρέμβασης απολύτως άμεση. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα αλλά θα συμβεί αν παρατηρήσουμε περαιτέρω ανοδική πορεία του νομίσματος της χώρας μας”, τόνισε. Η ιαπωνική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχουν δεχθεί έντονες πιέσεις το τελευταίο διάστημα να προβούν σε αύξηση επιτοκίων. Δεν ανακοινώθηκε προς το παρόν όμως τέτοιο μέτρο.
Η διεθνής οικονομική κοινότητα, πάντως, περίμενε εναγωνίως κίνηση παρέμβασης εκ μέρους της Bank of Japan αρκετά νωρίτερα, στις αρχές του μηνός Αυγούστου, όταν ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, Yoshihiko Noda είχε προαναγγείλει μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας για το γιεν. Τελικά η Bank of Japan τότε είχε κάνει πίσω κρατώντας μάλιστα σταθερό το ιαπωνικό επιτόκιο στα επίπεδα του 0,1%. Δεν ανέμενε όμως τέτοια ραγδαία άνοδο του νομίσματος.
Να σημειωθεί ότι σε μια οικονομία κατά βάση εξαγωγική, όπως είναι η Ιαπωνική, ένα υπέρμετρα σκληρό νόμισμα μπορεί να βλάψει τις εξαγωγές καθώς θίγει άμεσα την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που εξάγει η χώρα στέλνοντας την τιμή κόστους τους σε δυσθεώρητα ύψη.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης