Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο μέτωπο... αποτυχίας του Macron: Ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ, κόντρα και στις ΗΠΑ

Νέο μέτωπο... αποτυχίας του Macron: Ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ, κόντρα και στις ΗΠΑ
Ανάλυση της Yeni Safak για το ρόλο των ΗΠΑ, του Ιράν και της Γαλλίας στον Λίβανο
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Παρίσι τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo κατέστησε σαφές ότι η Ουάσινγκτον ήταν δυσαρεστημένη με τη στρατηγική της Γαλλίας να βοηθήσει στην επίλυση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στο Λίβανο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ηγείται των διεθνών προσπαθειών για τη διάσωση του πρώην γαλλικού προτεκτοράτου από τη βαθύτερη κρίση του από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.
Ταξίδεψε δύο φορές στον Λίβανο μετά από την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο κατέστρεψε την πόλη.
Όπως αναφέρει η Yeni Safak, ο Macron προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ιστορική επιρροή του Παρισιού στο πρώην γαλλικό προτεκτοράτο για να πείσει τους αξιωματούχους του Λιβάνου να υιοθετήσουν έναν οδικό χάρτη και να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση επιφορτισμένη με την εξάλειψη της διαφθοράς.
Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει η διεθνής βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.
Στις 22 Δεκεμβρίου, αναμενόταν να μεταβεί και πάλι στο Λίβανο, αλλά ανέβαλε το ταξίδι λόγω του ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Η αδράνεια της πολιτικής τάξης του Λιβάνου

Ο 42χρονος Γάλλος ηγέτης αντιμετώπισε εξαρχής την αδράνεια της πολιτικής τάξης του Λιβάνου, η οποία έχει διαφωνήσει και αγνοήσει τις διεθνείς προειδοποιήσεις ότι το κράτος θα οδηγηθεί στην πτώχευση.
"Η πολιτική τάξη του Λιβάνου έχει εγκλωβιστεί στις δικές της αντιφάσεις και είναι ευτυχής που παίζει με το χρόνο", δήλωσε ο Nadim Khoury της Πρωτοβουλίας για την Αραβική Μεταρρύθμιση.
"Ο Saad al-Hariri δεν είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και διεθνώς οι ΗΠΑ δεν θα διευκολύνουν τις γαλλικές προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης", πρόσθεσε.
Η αντίρρηση των ΗΠΑ στο σχέδιο του Macron επικεντρώνεται στη Χεζμπολάχ, το ένοπλο κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν και ασκεί τεράστια δύναμη στο Λίβανο και το οποίο η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει τρομοκρατική ομάδα.

Ο ρόλος του Hariri

Ο Hariri, πρώην πρωθυπουργός, ανέλαβε το καθήκον να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Mustapha Adib τον Σεπτέμβριο.
Μέχρι στιγμής όμως αγωνίζεται να σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα μοιράζει την εξουσία με όλα τα κόμματα του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.
Το Παρίσι αρχικά δεν ήταν πρόθυμο να στηρίξει το ρόλο του Hariri, αφού προηγουμένως δεν είχε εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης προόδου στη διαμόρφωση αξιόπιστης κυβέρνησης, ο Macron δεν αντιτάχθηκε στον διορισμό του.
Επίσης, η Γαλλία υποστήριζε ότι ο εκλεγμένος βραχίονας της Χεζμπολάχ έχει νόμιμο πολιτικό ρόλο.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε τρεις κορυφαίους πολιτικούς που είναι σύμμαχοι της Χεζμπολάχ.
Κατά τη διάρκεια δείπνου στο Παρίσι τον περασμένο μήνα με οκτώ πρεσβευτές, ο Pompeo κατέστησε σαφές ότι θα ακολουθούσαν περισσότερα μέτρα εάν η Χεζμπολάχ ήταν μέλος της κυβέρνησης.
Το αδιέξοδο έχει σημαντικές επιπτώσεις για όλες τις πλευρές.
Χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι διεθνείς οργανισμοί δεν θα δώσουν στον Λίβανο τα χρήματα που χρειάζεται για να τον βγάλει από μια χρηματοπιστωτική κρίση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι πιθανότατα θα οδηγήσει περισσότερο από τον μισό πληθυσμό στη φτώχεια έως το 2021.
Αν και ο Macron έχει ορκιστεί να μην εγκαταλείψει τον Λιβανέζικο λαό, προσπαθεί να δείξει κάποια επιτυχία στην εξωτερική πολιτική στην περιοχή, μετά τις λάθος πρωτοβουλίες στη Λιβύη και το Ιράν τα τελευταία χρόνια.
Από την άλλη, για την απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση, μια σκληρή στάση απέναντι στη Χεζμπολάχ, την οποία θεωρεί τρομοκρατική ομάδα, είναι βασική για να αποδείξει ότι η συνολική πολιτική της στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της μέγιστης πίεσης στο Ιράν, ήταν αποτελεσματική.

Οι προθέσεις Biden

Στο μεταξύ, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, δεν αναμένεται να αλλάξει πολιτική γρήγορα, δεδομένου του χαρακτήρα της στάσης των ΗΠΑ και άλλων προτεραιοτήτων για τη νέα κυβέρνηση.
Ο Biden έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να καταργήσει αυτό που αποκαλεί «επικίνδυνη αποτυχία» της πολιτικής μέγιστης πίεσης του Προέδρου Donald Trump για το Ιράν, αλλά άνθρωποι εξοικειωμένοι με το επιτελείο του έχουν πει ότι δεν θα αποφύγει τη χρήση κυρώσεων.

Οι προειδοποιήσεις

Οι διαφορές με την Ουάσιγκτον επιδεινώνουν αυτό που πάντα θα ήταν μια δύσκολη πρόκληση για τον Macron.
Κατά την συνάντηση του Macron με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Michel Aoun και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Nabih Berri την 1η Σεπτεμβρίου, στόχος του ήταν να διασφαλίσει ότι ο Berri, επικεφαλής του Σιιτικού Μουσουλμανικού Κινήματος Amal, θα δεσμευόταν σε προθεσμία για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.
Ο Macron επέμεινε σε 10-15 ημέρες, σύμφωνα με διαρροές, αλλά ο Berri, ένας λαμπρός πολιτικός του Λιβάνου που στο παρελθόν είχε επιλέξει βασικούς υπουργούς, απάντησε δύο φορές με το "Inshaallah" (Θεού θέλοντος), έναν ευγενικό τρόπο που μερικές φορές χρησιμοποιείται στη Μέση Ανατολή για να αντιδράσει κανείς σε κάτι που δεν θέλει να κάνει.
Μια εβδομάδα αργότερα, παρόλο που ο Macron είπε ότι είχε όλες τις φατρίες να υποστηρίζουν το σχέδιό του, οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μαύρη λίστα δύο πρώην υπουργών, συμπεριλαμβανομένου ενός από το Amal, για τους δεσμούς τους με τη Χεζμπολάχ.
"Έχετε δίκιο να πείτε ότι η πολιτική κυρώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, που έγινε χωρίς διαβούλευση ή συντονισμό με εμάς, έχει καταστήσει τεταμένο το παιχνίδι", δήλωσε ο Macron λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υποστηρικτικές στις προσπάθειές του.
Έκτοτε, ο Gebran Bassil, γαμπρός του Aoun, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος, του μεγαλύτερου χριστιανικού κόμματος του Λιβάνου, τιμωρήθηκε για τους δεσμούς του με τη Χεζμπολάχ.

Νέα μέτρα

Η Χεζμπολάχ έχει γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον Λίβανο, με εκλεγμένα μέλη στο κοινοβούλιο και θέσεις στην κυβέρνηση.
Ενώ η υποστήριξη από το Ιράν πλήττεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, η ομάδα παραμένει πυλώνας της περιφερειακής επιρροής της Τεχεράνης.
Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι τα μέτρα τιμωρίας της Ουάσιγκτον δεν έχουν κάνει τίποτα για να αλλάξει την κατάσταση.
Ένας Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος είπε σε δημοσιογράφους στις 2 Δεκεμβρίου "δεν εμπόδισε τίποτα ... αλλά δεν έχουν ξεκλειδώσει και τίποτα".
Μιλώντας σε μια διαδικτυακή διάσκεψη του think tank CSIS, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στον Λίβανο Dorothy Shea είπε ότι, ενώ το να αποφευχθεί η αποτυχία του κράτους του Λιβάνου ήταν «κύρια προτεραιότητα», η Ουάσινγκτον θεώρησε τη Χεζμπολάχ ότι εξυπηρετεί τους Ιρανούς δασκάλους της.  
Το Ισραήλ, ο πλησιέστερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, θεωρεί το Ιράν ως τη μεγαλύτερη απειλή του και τη Χεζμπολάχ ως τον κύριο κίνδυνο στα σύνορά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης