Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όχι Trump στο πακέτο των 900 δις δολαρίων για την οικονομία – Αληθινή ντροπή – Να αυξηθούν οι επιδοτήσεις για τις οικογένειες

tags :
Όχι Trump στο πακέτο των 900 δις δολαρίων για την οικονομία – Αληθινή ντροπή – Να αυξηθούν οι επιδοτήσεις για τις οικογένειες
Πρώτο αλλά ανεπαρκές βήμα λέει ο Biden για το νομοσχέδιο
Να μην υπογράψει το πακέτο των 900 δις δολαρίων, στο οποίο συμφώνησε το Κογκρέσο ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας που πλήττεται από την επιδημία του  κορωνοϊού, απειλεί ο πρόεδρος Donald Trump, ο οποίος ζήτησε να αυξηθούν τα ποσά των επιδοτήσεων προς τις οικογένειες.
Ο Trump υποστήριξε πως το νομοσχέδιο που προβλέπει δαπάνες για τη στήριξη πληττόμενων οικογενειών και εταιρειών, «δεν ήταν αυτό που περίμενε» ενώ το χαρακτήρισε «αληθινή ντροπή».
«Ζητώ από το Κογκρέσο να τροποποιήσει αυτό το νομοσχέδιο και να αυξήσει το γελοία χαμηλό ποσό των 600 δολαρίων στα 2.000 δολάρια ή στα 4.000 για κάθε ζευγάρι.
Ζητώ επίσης από το Κογκρέσο να διαγράψει άχρηστα και δαπανηρά στοιχεία αυτού του νομοσχεδίου» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Trump, ο οποίος κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να το υπογράψει, αν δεν γίνουν αλλαγές και τροποποιήσεις.
«Το αποκαλούν βοήθεια για την COVID αλλά δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την COVID» υποστήριξε ο Trump, αναφέροντας πως στο νομοσχέδιο αυτό έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις για τη χορήγηση βοήθειας στην Καμπότζη και στη Μιανμάρ, αλλά και στον στρατό της Αιγύπτου, που όπως είπε ο Trump, «θα πάει να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό σχεδόν αποκλειστικά ρωσικό» με τα χρήματα που θα λάβει.
Στηλίτευσε επίσης ότι το κείμενο συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση με εκατομμύρια δολάρια προγραμμάτων για «την προώθηση της δημοκρατίας και άλλα τέτοια» στο Πακιστάν, αλλά και τη χρηματοδότηση φορέων του πολιτισμού στις ΗΠΑ.

Οι επιλογές Trump

Χωρίς την έγκριση του Trump, το νομοσχέδιο δεν έχει ισχύ, και άρα το «πακέτο» των 900 δις δολαρίων είναι στον αέρα.
Επομένως είτε το Κογκρέσο θα πρέπει να τροποποιήσει το νομοσχέδιο, κατά τρόπο που θα ικανοποιεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είτε το νομοσχέδιο θα «παγώσει» τουλάχιστον έως τις 20/1 όταν και θα αναλάβει τα καθήκοντα του ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, μια και ο Trump δεν φέρεται διατεθειμένος να ασκήσει βέτο επί του νομοσχεδίου.
Σημειώνεται πάντως πως η κυβέρνηση Trump είχε ενημέρωση για το νομοσχέδιο, δεδομένου ότι στις συνομιλίες για το νομοσχέδιο στο Κογκρέσο, συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε με 92 ψήφους υπέρ έναντι 6 κατά στη Γερουσία και με 359 υπέρ έναντι 53 στη Βουλή, προβλέπει μεταξύ άλλων τη χρηματική ενίσχυση οικογενειών, μικρών εταιρειών και σχολείων που έχουν πληγεί από την επιδημία, επιπρόσθετα επιδόματα ανεργίας 300 δολαρίων την εβδομάδα, καθώς κι ένα ποσό για να εξασφαλιστεί δίκαιη διανομή των εμβολίων για τον SARS-CoV-2.
Σημειώνεται πως το πακέτο τόνωσης της οικονομίας, ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στα τέλη Μαρτίου, όταν οι ΗΠΑ πλήττονταν από το πρώτο κύμα.
Συμπεριλάμβανε επιδόματα ανεργίας ύψους 600 δολαρίων την εβδομάδα και την αποστολή τσεκ 1.200 δολαρίων ανά ενήλικο στις οικογένειες που πλήττονταν.

Biden: Πρώτο αλλά ανεπαρκές βήμα

Από την πλευρά του ο Joe Biden είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ανεπαρκές.
Όπως είπε, θα ζητήσει το 2021 από το Κογκρέσο να ψηφίσει νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.
«Πρέπει να συνεργαστούμε και με τα δύο κόμματα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό,
Μόνο έτσι» θα υπάρξει πρόοδος» τόνισε ο Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης