Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Weidmann για αύξηση επιτοκίων - Προσοχή στο δημόσιο χρέος, να μην εφησυχάζουν οι κυβερνήσεις

Προειδοποίηση Weidmann για αύξηση επιτοκίων -  Προσοχή στο δημόσιο χρέος, να μην εφησυχάζουν οι κυβερνήσεις
Να προετοιμαστούν για αύξηση επιτοκίων κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ο Weidmann
Να μην εφησυχάζουν κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann, προειδοποιώντας ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ αλλά και των υπόλοιπων μεγάλων τραπεζών, δεν θα παραμείνουν επ΄αόριστον σε χαμηλά επίπεδα.
Ο Weidmann προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ που αναγκάστηκαν να αυξήσουν το δημόσιο χρέος για να στηρίξουν τις οικονομίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να μην περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για πάντα.
«Δεν θα λάβουμε υπόψη το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους εάν η σταθερότητα των τιμών απαιτεί υψηλότερα επιτόκια», δήλωσε ο Weidmann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στην εφημερίδα Rheinische Post.
«Για το δικό τους συμφέρον, οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για αύξηση των επιτοκίων και να μην προσποιούνται ότι η επιβάρυνση του χρέους τους μπορεί να εξυπηρετηθεί εύκολα», δήλωσε ο Weidmann.
Όσον αφορά τη Γερμανία, ο Weidmann εκτίμησε ότι το βάρος του δημοσίου χρέους θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με την κρίση του 2008.
Σημείωσε επίσης ότι τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτεα στήριξης πρέπει να τερματιστούν, μόλις τελειώσει η πανδημία.
Εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2021 στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Bundesbank τόνισε ότι δεν πρέπει να παίξουν ρόλο στην απόφαση σχετικά με την παράταση ή μη των μέτρων στήριξης.

Απίθανη η αύξηση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο πριν το 2023

Απογοητευμένοι υπό το βάρος μιας ύφεσης που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, τα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από κοινή έκδοση χρέους, ένα θέμα που ήταν ταμπού για τη Γερμανία.
Τα κράτη μέλη ανέλαβαν επίσης ξεχωριστό νέο χρέος για να στηρίξουν τις οικονομίες τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε ένα νέο πακέτο τόνωσης αυτό το μήνα, λέγοντας ότι το 2021 θα παραμείνει δύσκολο.
Ωστόσο, στην τελευταία δήλωση νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανέφερε ότι ανέμενε «τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ να παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2%».
Η Ευρωζώνη βρίσκεται βυθίζεται όλο και πιο πολύ στον αποπληθωρισμό.
Οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι απίθανο να δείξουν ότι θα επιστρέψει στο στόχο πριν το 2023, ανέφεραν οι οικονομολόγοι σύμφωνα με το Reuters.
Τα νέα lockdown σε ολόκληρη την Ευρώπη αναμένεται να επιβραδύνουν την παραγωγή για ακόμα μία φορά, και αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός να αυξηθεί στο δ΄τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης