Περιθώριο έως το καλοκαίρι του 2021 έδωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire ώστε να πείσει την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ όσον αφορά τη φορολόγηση των Big Tech
Η Γαλλία δίνει στον εαυτό της περιθώριο «έως το καλοκαίρι» προκειμένου να πείσει τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden να υποστηρίξει την υιοθέτηση ενός διεθνούς φόρου για τις μεγάλες επιχειρήσεις του Διαδικτύου, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Δίνουμε στον εαυτό μας περιθώριο έως το καλοκαίρι του 2021 να πείσουμε τον νέο Αμερικανό εταίρο μας, την κυβέρνηση Biden, να προσυπογράψει αυτή τη φορολόγηση και τους όρους που θα καθοριστούν στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουμε σε μια ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.
ΟΟΣΑ
“Όλοι μπορούν να δουν ότι χάρη σε αυτήν την κρίση οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι κολοσσοί του Διαδικτύου, αυτοί που άντλησαν τα μεγαλύτερα κέρδη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της κρίσης, το οποίο καθιστά ακόμα πιο απαραίτητη, ακόμα πιο δίκαιη, την εφαρμογή μιας ‘ψηφιακής’ φορολόγησης στο επίπεδο του ΟΟΣΑ, τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.
Η Γαλλία εισήγαγε τον Ιούλιο του 2019 έναν φόρο επί του κύκλου εργασιών των εταιριών Gafa (Google, Amazon, Facebook, Apple) που εισέφερε πάνω από 400 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονoμικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη θέσπιση ενός τέτοιου φόρου σε διεθνές επίπεδο και σύμφωνα με τους κανόνες που είναι αποδεκτοί από όλες τις χώρες.
Πόλεμος δασμών
Η κυβέρνηση του απερχομένου Αμερικανού προέδρου Donald Trump, που ήταν αντίθετη στη φορολόγηση των αμερικανικών κολοσσών, οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις και απείλησε τη Γαλλία με αντίποινα με τη μορφή πρόσθετων τελωνειακών δασμών σε εμβληματικά γαλλικά προϊόντα, όπως η σαμπάνια.
Την Πέμπτη (7/1), ανακοίνωσε τελικά την αναστολή, προς το παρόν, της εφαρμογής τους.
Ο Bruno Le Maire επανέλαβε ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου διεθνούς συστήματος φορολόγησης, με στόχο την αποκατάσταση «ισότιμων συνθηκών ανταγωνισμού», αποτελεί μία από τις προτεραιότητές του από τον διορισμό του το 2017.
Αεροπορικές
Η ενημέρωση του Γάλλου υπουργού έγινε την ώρα που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα, σε σχέση με μια άλλη διαμάχη που αφορά την παροχή κρατικής βοήθειας στις Airbus και Boeing.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών