Διεθνή

Επιφυλακτική η Γαλλία στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού – Συζητείται στις 21/1

Επιφυλακτική η Γαλλία στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού – Συζητείται στις 21/1
Ο Charles Michel δήλωσε ότι αυτό το «πολύ καίριο» θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής (21/1)
Σχετικά Άρθρα

Η Γαλλία είναι «επιφυλακτική» ως προς την θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θεωρώντας ότι το θέμα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο μενού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clement Baune.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δήλωσε πάντως ότι αυτό το «πολύ καίριο» θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη (21/1).
«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Baune στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info.
«Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.
«Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους.
Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».

Πρόταση Μητσοτάκη

Η πρόταση ανήκει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού για να δοθεί ώθηση στην βιομηχανία του τουρισμού που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της επιδημίας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen τάχθηκε υπέρ της ιδέας τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του τάχθηκε «προς το παρόν» κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε πλανητικό επίπεδο».
Ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωσε ότι η Γαλλία θεωρεί ότι μία τέτοια συζήτηση δεν πρέπει ξεκινήσει τώρα. Όταν η πρόσβαση στα εμβόλια θα είναι γενικευμένη, θα είναι διαφορετικό, είπε.
Σε συνέντευξή του στο ολλανδικό δίκτυο NPO, ο Charles Michel δήλωσε ότι υπάρχουν «δύο θέματα:
Είμαστε σύμφωνοι για την εισαγωγή ενός τέτοιου πιστοποιητικού.

Διαβατήριο εμβολιασμού

Και , αν είμαστε σύμφωνοι, πότε πρέπει να γίνει;»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται να εμβολιασθεί μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων πριν από την θέσπιση ενός διαβατηρίου εμβολιασμού.
«Αν εφαρμοζόταν πολύ νωρίς, θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στην Ευρώπη», είπε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι «ευαίσθητο» μεταξύ των 27, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να αποφευχθεί η συζήτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης